adelaar1

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
adelaar1 [2016/04/20 10:51]
127.0.0.1 Externe bewerking
adelaar1 [2017/07/26 12:45]
zaanlander [Adelaar, de]
Regel 1: Regel 1:
 ==== Adelaar, de ==== ==== Adelaar, de ====
-[{{ :adelaar.jpg?300|Het fabrieksgebouw van de Adelaar is nog aanwezig en wordt gekenmerkt door een grote op het dak van de watertoren geplaatste adelaar van beton (volgens sommigen van gegoten ijzer). Het gebouw is in 1906 herbouwd, na een verwoestende brand. Ook op het  +[{{ :adelaar.jpg?300|Het fabrieksgebouw van de Adelaar is nog aanwezig en wordt gekenmerkt door een grote op het dak van de watertoren geplaatste adelaar van beton (volgens sommigen van gegoten ijzer). Het gebouw is in 1906 herbouwd, na een verwoestende brand. Ook op het dak van het eerste gebouw uit 1896 stond een adelaar. Bij de brand van 1906 viel deze in de Zaan. Het hardnekkige verhaal wil dat deze adelaar van massief brons was.}}]Voormalige zeepziederij van de [[dekker_jan_handelsonderneming|firma Jan Dekker]] aan het Zaandijkerwegje te Wormerveer. Nadat de zeepfabricage werd beëindigd is het gebouw lang als pakhuis in gebruik geweest. Na enkele fusiesde firma Jan Dekker lieerde zich aan de Chemische fabriek Naarden en deze werd later door Unilever overgenomenen ten gevolge van de deplorabele staat van het gebouw kwam het verouderde pand buiten gebruik.  
-dak van het eerste gebouw (uit 1896stond een adelaar. Bij de brand van 1906 viel deze in de Zaan. Het hardnekkige verhaal wil dat deze adelaar van massief brons was.}}]Voormalige zeepziederij van de [[dekker_jan_handelsonderneming|firma Jan Dekker]] aan het Zaandijkerwegje te Wormerveer. Nadat de zeepfabricage werd beëindigd is het gebouw lang als pakhuis in gebruik geweest. Na enkele fusies (de firma Jan Dekker lieerde zich aan de Chemische fabriek Naarden en deze werd later door Unilever overgenomenen ten gevolge van de deplorabele staat van het gebouw kwam het verouderde pand buiten gebruik. Unilever bood het object aan de belendende industrie Loders[[Croklaan]] bv aan. Deze wilde het pand aanvankelijk slopen, maar enkele Zaanse instellingen die zich beijveren voor het behoud van historisch belangrijke en/of beeldbepalende gebouwen tekenden hiertegen bezwaar aan. De Adelaar is mede daardoor op de voorlopige monumentenlijst van de provincie geplaatst. In 1991 was er het voornemen het pand, mede met reeds toegezegde subsidies van de provincie en de gemeente, te restaureren en tot kantoonoren van LodersCroklaan in te richten. In het pand, rijksmonument sinds 2004 vanwege de unieke toepassing van betonskeletbouw, is sinds april 2008  het modebedrijf [[http://www.vanilia.com|Vanilia]] gevestigd. Dit is een voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed.+ 
 +Unilever bood het object aan de belendende industrie [[Croklaan|Loders Croklaan BV]] aan. Deze wilde het pand aanvankelijk slopen, maar enkele Zaanse instellingen die zich beijveren voor het behoud van historisch belangrijke en/of beeldbepalende gebouwen tekenden hiertegen bezwaar aan. De Adelaar is mede daardoor op de voorlopige monumentenlijst van de provincie geplaatst.  
 + 
 +In 1991 was er het voornemen het pand, mede met reeds toegezegde subsidies van de provincie en de gemeente, te restaureren en tot kantoortoren van Loders Croklaan in te richten. In het pand, rijksmonument sinds 2004 vanwege de unieke toepassing van betonskeletbouw, is sinds april 2008  het modebedrijf [[http://www.vanilia.com|Vanilia]] gevestigd. Dit is een voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed.
  
 {{tag>economie}} {{tag>economie}}
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/adelaar1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)