Oorspronkelijk Zaans familiebedrijf op het gebied van proces- en transportbanden, sinds juli 1985 gevestigd te Heerhugowaard. In 1950 begon Th. Ammeraal sr., die toen dertig jaar ervaring had in de fabricage van technische weefsels, Ammeraals Weverijen te Wormer. In 1953 werd het bedrijf naar Wormerveer verplaatst, waar een grotere ruimte in gebruik werd genomen. In 1954 werd in het Brabantse Schaijk met de productie van eindloos geweven banden begonnen. Later werden ook geïmpregneerde banden vervaardigd en kwam de productie van PVC transportbanden, aanvankelijk met een maximale breedte van één meter, op gang. Het bedrijf had toen reeds veertig werknemers in dienst.

Wormerveer

In 1955 werd de bedrijfsruimte tot 800 m2 uitgebreid, tegelijkertijd werd met de productie van banden met een siliconen rubberlaag begonnen. In 1959 en 1960 waren er nieuwe uitbreidingen van de bedrijfsruimte tot resp. 1.000 m2 en 1.500 m2. In 1961 ging de bedrijfsruimte te Wormerveer door brand volledig verloren, waarna Ammeraal werd verplaatst naar de Industrieweg en de productie hervatte in een ruimte van 2.000 m2. De toenemende export leidde in 1964 tot een vestiging in Krefeld-Gartenstadt in West-Duitsland. Vanaf 1966 produceerde het bedrijf banden met een polyurethaan deklaag, waardoor de omzet aanmerkelijk steeg. In 1968 werd een vestiging in Sèclin in Frankrijk geopend en in 1970 werd het kantoor in Wormerveer verplaatst naar de Industrieweg 16 waar een bedrijfsruimte van 8.000 m2 in gebruik werd genomen.

Inmiddels werkten toen 200 mensen bij Ammeraal en werd geëxporteerd naar 26 landen. De groeimogelijkheden in Wormerveer bleken vanaf halverwege de jaren '70 te gering en er werd een begin gemaakt met de gefaseerde verplaatsing van het bedrijf naar Heerhugowaard, waar men de beschikking kreeg over 60.000 m2 industrieterrein. Hierdoor werd het mogelijk een demonstratie- en opleidingscentrum te starten.

De geleidelijke verhuizing van het bedrijf werd in juli 1985 afgerond, waarmee Ammeraal uit de Zaanstreek was verdwenen. Het bedrijf had een omzet van f 100 miljoen en een personeelsbestand van 325 in Nederland. In september 1986 deed de familie Ammeraal haar aandelenbezit van de hand, waarmee een einde kwam aan Ammeraal als familiebedrijf. Ongeveer veertig procent van de aandelen ging over naar de Nederlandse Participatie Maatschappij NPM; de overige zestig procent werd bij een aantal beleggingsfondsen en participatiemaatschappijen geplaatst.

Ammeraal is als onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling, de productie, de verkoop en de distributie van proces- en transportbanden, in hoofdzaak bestemd voor gebruik in de lichte en middelzware industrie. De banden worden voornamelijk vervaardigd van kunststoffen en worden in verschillende toepassingen gebruikt. De producten van het bedrijf zijn overal te vinden. In de lopende banden bij het TNT distributiecentrum, de banden voor koffers op luchthavens, de productiebanden in autofabrieken en in de voedingsmiddelenindustrie. De ene keer zijn het gewone rubberbanden, dan weer banden die ook een bocht kunnen maken en dan weer banden met randen waarmee goederen omhoog worden gebracht.

Ammeraal, sinds 1990 onderdeel van Gamma Holding is in Nederland marktleider en neemt ook internationaal een vooraanstaande positie in. Bij het bedrijf waren in 1990 550 personen in dienst, waarvan 275 in Nederland. Het bedrijf heeft tien buitenlandse vestigingen en exporteert naar meer dan zeventig landen.

In 2000 nam Gamma Holding Verseidag Beltech over en liet in 2001 beide transportbandenbedrijven samensmelten in één bedrijf: Ammeraal Beltech. In januari 2008 volgde overname van het Deense uni-chains A/S, een belangrijke strategische stap voor de versterking van de positie van Ammeraal Beltech in de groeimarkt van modulaire banden. In 2012 werd Green Belting Industries, een PTFE onderneming, samengevoegd met Ammeraal Beltech.

Het beursfonds Gamma Holding werd in 2015 in brokstukken verkocht. Nadat eind april de werkmaatschappij Bekaert Textiles van de hand was gedaan, werd een nieuwe eigenaar gevonden voor Ammeraal Beltech. Koper was de wereldwijd actieve investeringsmaatschappij Advent International. De waarde van de transactie bleef geheim. Volgens bronnen in de overnamemarkt bedroeg de vraagprijs ongeveer €400 mln. De omzet van het bedrijf bedroeg in 2017 385 miljoen euro.

Onder hoede van de nieuwe eigenaar werd een versnelde internationale groei voorzien, gericht op China en de Verenigde Staten. Private-equityhuis Advent beheert een vermogen van €27 miljard en heeft belangen in zestig ondernemingen, verspreid over 23 landen. De investeringsmaatschappij is in Nederland eigenaar van softwarehuis Unit 4 en leverancier van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen Mediq.

Wereldwijd marktleider

In juni 2018 werd Ammeraal Beltech voor één miljard euro overgenomen door de Zwitserse investeerder Partners Group, werkend met geld van duizend institutionele beleggers. De nieuwe eigenaar deelt de bestaande groeistrategie die bestaat uit overnames en autonome groei. Ammeraal Beltech is wereldwijd marktleider in transportbanden. In Alkmaar staat het hoofdkantoor en in Heerhugowaard een fabriek en kantoor. In nog zes landen staan fabrieken. In totaal zijn er 2.500 werknemers werkzaam, van wie 300 in Nederland.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ammeraal.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)