baart-haven

In 1970 gegraven haven in de Achtersluispolderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAchtersluispolder

Polder, oorspronkelijk Sluispolder, gelegen buiten de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam, het meest zuidelijke gebied van Zaanstad, aan drie zijden omgeven door Zijkanaal G, het Noordzeekanaal en Zijkanaal H. Vermoedelijk viel de Sluispolder rond de 13e eeuw, de tijd van de eerste omvangrijke bedijkingen, droog. De polder werd in de 16e eeuw ingedijkt. Weliswaar dateert de polder uit de Middeleeuwen maar was in die periode nooit bewoond of bebouwd. Ook industrie, in de vorm van…
van ongeveer een kilometer lengte en negentig meter breedte, die dit industriegebied toegankelijk maakt voor kleine zeeschepen. Met name schepen die hout verscheepten en de lading tot 1970 vooral handmatig losten aan de oude houthaven ter hoogte van Het Eiland in de Voorzaan, maakten gebruik van de haven.

Bedrijven, gelegen aan de Isaac Baarthaven zijn/waren onder andere: Zaans Veem, Scheepswerf Haak, Scheepswerf Wed. K. Brouwer, Holland Jachtbouw, Flexitank Solutions BV, Orange Nautical Services, Baars & Bloemhoff, Wagenborg Shipping BV, Kamphuys en Loosbroek, en Houtcentrum.

Voorts lagen er twee bajesboten afgemeerd die sinds 2007 dienst deden als vreemdelingendetentie in Zaandam. In 2013 werden zij te koop aangeboden omdat zij overbodig waren geworden; in andere gevangenissen was voldoende celruimte. Zij tellen elk 144 tweepersoonskamers, voorzien van douche, wastafel en toilet. De bajesboten zorgden voor veel ophef in Zaandam. Illegale vreemdelingen werden er volgens verschillende mensenrechtenorganisaties slecht behandeld. Ook zouden de universele mensenrechten geschonden worden. Met regelmaat werd hier actie tegen gevoerd. In 2015 werden de bajesboten versleept naar Amsterdam waar zij dienst doen als 'Good Hospitality Hotel.'

De haven is vernoemd naar oud-burgemeester van Zaandam, Isaac Baartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBaart, Isaäc

Leiden, 9 februari 1914 - Zaandam, 17 oktober 1967

Burgemeester van Zaandam van april 1966 tot oktober 1967. Isaäc Baart werd geboren te Leiden, als 15-jarige jongen trad hij in dienst bij de Algemene Nederlandse Metaalbewerkers Bond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij op het hoofdkantoor van de Verenigde Blikfabrieken te Amsterdam; na de oorlog keerde hij terug in het vakverenigingswerk. Hij werd in 1953 secretaris van de inmiddels omgedoopte Algemene Nederlandse Metaal B…
, die van 16 april 1966 tot 17 oktober 1967 burgemeester van Zaandam was.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/baart-haven.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)