bartelsluis

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
bartelsluis [2017/02/10 16:14]
zaanlander
bartelsluis [2020/09/07 12:02] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Bartelsluis ==== ==== Bartelsluis ====
 [{{ :bartelsluis.jpg?300|Ansichtkaart van de Bartelsluis. Jaar onbekend}}] [{{ :bartelsluis.jpg?300|Ansichtkaart van de Bartelsluis. Jaar onbekend}}]
-Sluis en daarnaar vernoemde buurtschap in Wormer. De Bartelsluis werd gebouwd in 1638 in samenhang met de droogmaking van de [[enge|Enge Wormer]], en verbond de Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan. Gedurende de bouw heette de sluis de Westersluis, later ging de sluis onder de naam Zaansluis door het leven.  De sluis werd vooral druk gebruikt in de eerste jaren, door de [[beschuitvaart|beschuitventers]] die het Wormer [[beschuit|beschuit]] naar Amsterdam vervoerden. De Bartelsluis ontwikkelde zich tot een belangrijk knooppunt in het weg- en waterverkeer rond Wormer en de afzetgebieden. +Sluis en daarnaar vernoemde buurtschap in Wormer. De Bartelsluis werd gebouwd in 1638 in samenhang met de droogmaking van de [[enge_wormer|Enge Wormer]], en verbond de Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan. Gedurende de bouw heette de sluis de Westersluis, later ging de sluis onder de naam Zaansluis door het leven.  De sluis werd vooral druk gebruikt in de eerste jaren, door de [[beschuitvaart|beschuitventers]] die het Wormer [[beschuit|beschuit]] naar Amsterdam vervoerden. De Bartelsluis ontwikkelde zich tot een belangrijk knooppunt in het weg- en waterverkeer rond Wormer en de afzetgebieden. 
 In 1733 was de Wester- of Zaansluis in kwalijke toestand geraakt, dat er belangrijke herstellingen nodig waren. In 1734 besloot de regering van Wormer de bijna honderdjarige oude houten sluis geheel weg te nemen en een nieuwe van steen te bouwen.  In 1733 was de Wester- of Zaansluis in kwalijke toestand geraakt, dat er belangrijke herstellingen nodig waren. In 1734 besloot de regering van Wormer de bijna honderdjarige oude houten sluis geheel weg te nemen en een nieuwe van steen te bouwen. 
  
Regel 50: Regel 50:
 Met de teloorgang van de Wormer beschuitbakkerij nam ook de betekenis van de sluis af, al maakte papierfabriek Van Gelder Zonen te Wormer nog druk gebruik van de sluis voor aanvoer van grondstoffen. Door de groei van vervoer over de weg verloor de sluis zijn functie. In 1968 werd de houten ophaalbrug vervangen door een vaste betonnen brug. In 1971 besloot het Waterschap de sluis buiten gebruik te stellen. In januari 1972 viel het besluit om de schutsluis te dempen en is sindsdien in gebruik als tuin. De naam leeft voort in de buurtschap.  Met de teloorgang van de Wormer beschuitbakkerij nam ook de betekenis van de sluis af, al maakte papierfabriek Van Gelder Zonen te Wormer nog druk gebruik van de sluis voor aanvoer van grondstoffen. Door de groei van vervoer over de weg verloor de sluis zijn functie. In 1968 werd de houten ophaalbrug vervangen door een vaste betonnen brug. In 1971 besloot het Waterschap de sluis buiten gebruik te stellen. In januari 1972 viel het besluit om de schutsluis te dempen en is sindsdien in gebruik als tuin. De naam leeft voort in de buurtschap. 
  
-Literatuur.+Lees ook [[http://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/pages_1/bartelsluis_2.html|Een eeuwenoud verkeersknooppunt in Wormer]] en [[http://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/pages_1/bartelsluis_1.html|Bartelsuis weer in gebruik]] 
 + 
 +Literatuur:
  
   * Zaende '46 (Mol) 355-356;    * Zaende '46 (Mol) 355-356; 
   * Mol, Uit de geschiedenis van Wormer.     * Mol, Uit de geschiedenis van Wormer.  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/bartelsluis.1486739666.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:49
  • (Externe bewerking)