Uitgeest, 2 maart 1908 - Krommenie, 8 augustus 1991

Witte Ko was de schuilnaam van de Noordhollander Jan Brasser in het gewapend verzet in 1940-1945. Witte Ko werd een begrip in de illegaliteit; de nazi’s maakten verbeten jacht op hem, zonder succes. Jan Brasser nam deel aan vele fameuze acties, samen met mensen als

  • Gerrit van der Veen (26 november 1902 – 10 juni 1944)
  • Jan Bonekampplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBonekamp, Jan

    Velsen 19 mei 1914 - Amsterdam 21 juni 1944

    Johannes Lambertes (Jan) Bonekamp, verzetsstrijder, lid van de Centrale Bond van Transportarbeiders, kaderlid van de CPN. Al in het eerste bezettingsjaar nam Bonekamp deel aan de strijd tegen de Nazi-bezetters. Als chauffeur bij de Hoogovens stond hij vooraan in de rijen van de strijders en verspreidde illegale kranten en stakingsoproepen. Meerdere keren kwam hij voor de eisen van arbeiders op.
    (19 mei 1914 – 21 juni 1944) en
  • Hannie Schaftplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSchaft, Hannie

    Jannetje Johanna Schaft (roepnaam Jo), het meisje met het rode haar, wordt op 16 september 1920 in Haarlem geboren. Vader Pieter, bestuurslid van de socialistisch getinte Bond van Nederlandse Onderwijzers, is leraar aan de Rijks Kweekschool. Moeder Aafje komt uit een fel socialistisch predikantengezin. Jo is een uitstekende leerling, weinig contact met klasgenootjes, soms gepest vanwege rood haar en sproeten.
    (16 september 1920 – 17 april 1945).

Vaak vonden ze plaats onder zijn leiding, eerst bij de Raad van Verzet, daarna als commandant van de Gewestelijke Sabotage Afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten. Na de oorlog werd Brasser door Koningin Wilhelmina onderscheiden met de Bronzen Leeuw wegens het bedrijven van bijzonder moedig en beleidvolle daden.

Lees verder op de site van het Historisch Genootschap Crommenie.

Zie ook: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
3.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/brasser.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)