croklaan

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

croklaan [2017/05/23 09:31]
croklaan [2017/05/27 00:05]
Regel 1: Regel 1:
 ==== Croklaan bv ==== ==== Croklaan bv ====
-Producent en verwerker van oliën en vetten (m.n. cacaoboter-vervangende vettente Wormerveer; oorspronkelijk zelfstandig, na eerdere wisseling van eigenaar sinds 1971 onderdeel van het Unileverconcern. De oorsprong van het bedrijf ligt in 1843toen T. Crok oliemolen De [[Engel]] aankocht, welke in 1872 werd vervangen door een stoom- olieslagerij. In 1891 werd de firma Crok & Laan gesticht door D. Crok en diens schoonzoon J .C. Laan+Producent en verwerker van oliën en vetten, met name cacaoboter vervangende vettente Wormerveer; oorspronkelijk zelfstandig, na eerdere wisseling van eigenaar sinds 1971 onderdeel van het Unileverconcern, en sinds 2002 behorend tot de Maleisische IOI Group
  
-Het bedrijf werd in 1936 overgenomen door het familiebedrijf [[Kaars]] Sijpesteijn. Tezamen met oliefabriek De [[Vrede]] te WestKnollendam (oorspronkelijk oliemolen De [[Vrede]], die in 1872 werd gesloopt en werd vervangen door de gelijknamige stoom-olieslagerij, welke reeds vóór de Eerste Wereldoorlog op elektriciteit als krachtbron overstapte, maakte de firma daarop deel uit van nv Verenigde Textiel- en Oliefabrieken (Veto). In 1969 werd de “'oliepoot' van nv Veto (Crok & Laan en de Vrede) ondergebracht in de aparte vennootschap Croklaan nv+De oorsprong van het bedrijf ligt in 1843, toen Teunis Crok oliemolen De [[http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=3834|de Engel]] aankocht, die in 1872 werd vervangen door een stoom- olieslagerij. In 1891 werd de firma Crok & Laan gesticht door Dirk Crok en diens schoonzoon Jan Laan. Rond 1910 staakten zij de productie van lijnzaadolie om kopra en palmpitten tot oliën en vetten te verwerken; een nieuwe ontwikkeling in de Zaanstreek. De aldus gewonnen vetten werden geraffineerd en gehard alvorens ze voor voedingsmiddelen gebruikt konden worden
  
-In 1970 werd het Wormerveerse buurbedrijf Oliefabriek De Toekomst overgenomen van de [[duyvis|Koninklijke Fabrieken T. Duyvis Jz. nv]] (behorende tot het Akzo-concern)De activiteiten daarvan werden toegevoegd aan die van Croklaan nvIn 1972 werd de juridische vorm van Croklaan omgezet in een bv. In 1971 trad Croklaan toe tot het Unileverconcern. De aandelen worden nu gehouden door de Unilever-dochter Nederlandse Unilever Bedrijven bvDeze overname heeft geen wijziging gebracht in de juridische vorm van Croklaan+Kinderboekenschrijver Dick Laan heeft tot 1934 deel van de directie van dit bedrijf uitgemaakt. Kapitaal werd aangetrokken bij familieleden Laan en fabrikanten die zakelijk nauw met elkaar verbonden waren. Het bedrijf werd in 1936 overgenomen door de Nederlandsche Linoleumfabriek, gerelateerd aan familiebedrijf [[Kaars]]. ir. Willem Kaars Sijpesteijn, speelde een vooraanstaande rol bij de verdere ontwikkeling van de fabricageRond 1950 werd jaarlijks 10.000 ton grondstoffen in de perserij verwerkt en 5000 ton in de raffinaderij. In 1951 brandde oliefabriek Engel III uit, de opvolger ervan kon het jaar daarop niettemin 35.000 ton palmpitten per jaar verwerken.
  
-Croklaan is uitgegroeid tot een van de belangrijkste fabrikanten van speciale vetten. De voornaamste producten zijn cacaobotervervangers, die met name in chocoladerecepten worden toegepast. Het bedrijf ontwikkelt met regelmaat nieuwe producten. In 1965/66 werd een nieuwe technologie met betrekking tot verwerking van plantaardige oliën en vetten ingevoerd, in 1980 werd de Solvent Fraktioneerfabriek te Wormerveer een investering van f 45 mln. - in gebruik genomen en tussen 1985 en 1987 werd de modernisering van de raffinaderij gerealiseerd. Het bedrijf houdt zich zowel met fabricage als met handel bezig en opereert internationaal. Bediend worden chocolade-suikerwerken-, biscuit-. consumptie-ijs en andere levensmiddelenindustrieën in circa 80 landen. In oktober 1987 werd de naam gewijzigd in Loders-Croklaan. Bij Croklaan werkten in 1991: 375 personen+Tezamen met oliefabriek De Vrede te West-Knollendam, oorspronkelijk oliemolen [[vrede|De Vrede]], die in 1872 werd gesloopt en werd vervangen door de gelijknamige stoom-olieslagerij, die reeds vóór de Eerste Wereldoorlog op elektriciteit als krachtbron overstaptemaakte de firma daarop deel uit van nv Verenigde Textiel- en Oliefabrieken (Veto)
  
-Het bedrijf heeft het historische pand [[adelaar1|De Adelaar]] in zijn bezit, een provinciaal monumentdat naar de bedoeling begin jaren '90 zou worden gerestaureerd en tot kantoor zou worden ingericht+Croklaan groeide uit tot één van de belangrijkste fabrikanten van speciale vetten. De voornaamste producten vormden cacaobotervervangers, die met name in chocoladerecepten worden toegepast. Het bedrijf ontwikkelde met regelmaat nieuwe technologieën met betrekking tot verwerking van plantaardige oliën en vetten.  
 + 
 +In 1969 werd de oliepoot van NV Veto, Crok & Laan en de Vrede, ondergebracht in de aparte vennootschap Croklaan NV. In 1970 werd het Wormerveerse buurbedrijf Oliefabriek De Toekomst overgenomen van de [[duyvis|Koninklijke Fabrieken T. Duyvis Jz. nv]], toen behorende tot Akzo. De activiteiten daarvan werden toegevoegd aan die van Croklaan NV. In 1971 trad Croklaan toe tot Unilever en samengevoegd met Loders & Nucoline Ltd., een Engels bedrijf in dezelfde branche. In 1980 werd de Solvent Fraktioneerfabriek te Wormerveertegen een investering van f 45 miljoenin gebruik genomen. Tussen 1985 en 1987 werd de modernisering van de raffinaderij gerealiseerd. Binnen Unilever werden meerdere bedrijven geïntegreerd en zo ontstond in 1987 Loders Croklaan BV.  
 + 
 +Het bedrijf houdt zich met zowel fabricage als met handel bezig en opereert internationaal. Bediend worden chocolade-, suikerwerken-, biscuit-, consumptie-ijs en andere levensmiddelenindustrieën in circa 80 landen. Bij Croklaan werkten in 1991 375 personen.  
 + 
 +Op basis van een herstructurering binnen Unilever verwisselde Loders Croklaan in december 2002 van eigenaar, de IOI Group, een Maleisisch bedrijf, actief in de productie van palmolie nam het bedrijf over. Sindsdien heeft Loders Croklaan een palmolieterminal op de Maasvlakte laten bouwen, voorzien van de grootste palmolieraffinaderij en fractioneerderij van Europa. In 2010 werd een nieuwe fabriek bijgebouwd. 
 + 
 +Maatschappelijke- en milieu organisaties delen veel kritiek op de IOI group, het moederbedrijf van Loders Croklaan. Greenpeace wees in  2008 op de vernietiging van veengebieden en leefgebieden van Orang Oetan's in het verslag [[http://www.greenpeace.nl/reports/burningupborneo/|Burning up Borneo]], gevolgd door een tweede verslag in 2015; [[http://www.greenpeace.nl/2015/Publicaties/Bossen/Under-Fire-/|Under Fire]]. Het bedrijf werd tevens door de Finse organisatie Finnwatch aangeklaagd vanwege ernstige arbeidsrechtenschendingen op  Maleisische plantages. 
 + 
 +Na een klacht van de organisatie AidEnvironment in april 2015, zijn de RSPO-certificaten van de IOS Group geschorst met ingang van april 2016. Sindsdien zijn er veel afnemers vertrokken bij het bedrijf, zoals Unilever, Nestlé, en Mars. Op 27 september publiceerde Greenpeace een [[http://www.greenpeace.nl/Global/nederland/report/2007/8/sporen-van-criminele-soja.pdf|Crime File]] waarin het al IOI’s misdaden registreert.
  
-Aanvullen 
  
 {{tag>economie actualiseren}} {{tag>economie actualiseren}}
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/croklaan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)