Noord-Scharwoude, 17 mei 1908 - Krommenie, 28 september 1975

Beeldend kunstenaar, kunstschilder, leerling van A. Verbeek, Cees Boldingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBolding, Cornelis (Cees)

Wormerveer, 7 januari 1897 - 's Gravenhage, 1 november 1979 Cees Bolding zelfportret, 1916. Beeldend kunstenaar, woonde en werkte in Wormerveer, Urk, Amsterdam, Den Haag en Scheveningen. Cees Bolding werd opgeleid aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Academie voor Beeldende Kunst onder de prof's van der Waay en Jurres, beide te Amsterdam. Naast vele olieverfschilderijen vervaardigde hij tekeningen, etsen, litho's, houtsneden, aquarellen, stadsgezichten, portr…
en Harrie Kuyten. Gerrit Jan de Geus kwam ter wereld in Noord-Scharwoude, woonde en werkte vanaf 1932 in Krommenie waar hij in het huwelijk trad met Duif Aafjes. Zijn landschapstudies, portretten, figuren en interieurs dragen een sterk persoonlijke inslag door het expressionistische gebruik van sprekende kleuren.

De Geus ontwikkelde zich tot een expressionistische schilder die bekend stond om zijn indringende portretten en zijn bijzondere kleurgebruik. Hij ontwikkelde zich tot een gedreven schilder, opvallend door bijzonder kleurgebruik en indringende portretten. Het fauvisme en expressionisme zijn de twee stromingen die een belangrijke invloed hebben op zijn artistieke ontwikkeling.

In de jaren vijftig bouwt hij een atelier op een schilderachtige plek aan de Crommenije in Krommeniedijk. Duif en Ger­rit Jan onder­hielden een uit­ge­breid soci­aal netwerk van kun­ste­naars, leer­lin­gen, mod­ellen en vrien­den, die hen opzochten in zijn ate­lier. Nadat zijn werk, in bezit van particulieren en onder meer de gemeente Zaanstad, enige tijd in vergetelheid leek te raken, nam de belangstelling weer toe waarop in 1989 een overzichtstentoonstelling werd georganiseerd.

In 1999 is Gerrit Jan de Geus één van de Zaanse schilders die wordt gepresenteerd in de overzichtstentoonstelling 'Kunst zonder rugwind', over de Zaanse schilderkunst van 1600-1950, in het Zaans museum.

Na zijn overlijden in 1975 blijft Duif daar tot haar dood in 2003 wonen. De schilderijen en het interieur van het atelier worden nagelaten aan de Stichting Duif en Gerrit Jan de Geus. De Stichting heeft een groot deel van de schilderijen in langdurig bruikleen gegeven aan het Zaans Museum. In 2008 vond een tentoonstelling plaats in het Zaans Museum:'Het atelier aan de plas. Het kunstenaarsleven van Gerrit Jan de Geus en Duif Aafjes'.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/geus.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)