kerkhof_gerard

Amsterdam, 19 september 1935 - Zaandam, 3 januari 2018

Gerard Kerkhof, afkomstig uit een gezin van negentien kinderen, was een bijzonder ondernemer. In 1956 reed hij als 'morgenster' met z'n bakfiets de vuilnisbakken langs, op zoek naar wat schroot. Zijn woonwagentje stond bij de Bernhardbrug in Zaandam, Sociale Zaken wees hem een huisje toe voor 2,75 gulden in de week. In 2003 prijkte zijn naam als eigenaar van de Zaanse Schroothandel tussen de 500 rijkste Nederlanders in het blad Quote. Gerard Kerkhof raakte ontstemd door de vermelding. ,,Ik ben zo arm als een kerkrat. Maar wat is geld nou, zelfs de varkens lusten het niet.“

In z'n eigen Cessna 'Golden Eagle' compleet met privé-piloot vloog hij op elk gewenst tijdstip het Europees luchtruim door, op zoek naar lucratieve handel. Zijn personeel moest hem 's morgens even vertellen wat er in de krant stond want de kunst van het lezen en schrijven was hem niet aangeleerd.

Door zijn grootse aanpak van zaken was Kerkhof regelmatig het middelpunt van jaloezie en roddels. Boze geruchten rondom zijn persoon rezen de pan uit, toen bekend werd, dat hij 1,3 miljoen contant betaald had aan de Zaanse zakenman Henk de V., uit wiens auto dat bedrag spoorloos was verdwenen.

,,In de business, waarin ik werk, komen soms vreemde akevietjes voor en loop je veel risico's. Het is weleens moeilijk om dan je vingers dan niet te branden. En omdat er regelmatig met miljoenen guldens zaken wordt gedaan, ben je uiterst kwetsbaar. Dat neemt echter niet, weg dat ik volkomen onschuldig ben. De reputatie van mijn zaak gaat bij mij boven alles”. gaf de Zaandammer in 1977 in de Telegraaf te kennen.

Wat niemand in 1992 voor mogelijk hield, lukte Gerard Kerkhof wél: de Zaanse schroothandelaar kreeg opdracht een begin te maken met de sloop van in totaal 980 oorlogsschepen van de Russische Oostzee-vloot. „Het gaat om onderzeeboten, allerlei andere oorlogsschepen en zelfs kruisers, compleet met technologie en kanonnen. Omdat de Russen bang zijn dat die schepen ooit tegen hen gebruikt worden en ze bovendien hun geheimen willen beschermen blijven ze niet in de vaart. De sloop is een gevolg van de verdragen, die tussen Rusland en de Baltische staten bij de onafhankelijkheid werden gesloten,“ zegt Kerkhof in de Telegraaf.

In 2005 nam dochter Gerda de zaken van haar vader over.

De spraakmakende Kerkhof bewoog zich niet tussen het oud ijzer alleen; binnen de Zaanse sportwereld was hij actief als sponsor in het zaalvoetbal waar het voetbalteam de Zaanse Schroothandel regelmatig hoge ogen gooide.

Op woensdag 3 januari 2018 overleed Gerard Kerkhof.

Lees meer over 'Shredderkoning Kerkhof' in een artikel uit 1996 in de NRC.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kerkhof_gerard.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)