kramer_duyvis

Machinefabriek en constructiewerkplaats in Zaandam met een vestiging te Grootebroek.

Machinefabriek Kramer en Duyvis werd opgericht in maart 1946 door Piet Kramer en Jan Duyvis. De twee oprichters kenden elkaar al van de ambachtsschool en werkten acht jaar samen bij Machinefabriek Buhrs Zaandam bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBuhrs Zaandam bv

Machinefabriek te Zaandam, dochteronderneming van de Hittech Group te Den Haag.

Opgericht door Th. Buhrs, die in 1908 met een eigen kapitaal van 7 stuivers een lening van tweehonderd gulden en twee man personeel aan de Zuiddijk 58-62 te Zaandam een smederij en reparatiebedrijf begon. In de eerste tijd werden alle mogelijke werkzaamheden aangepakt, maar al vrij snel ontwikkelde de smederij zich tot machinefabriek, vond steeds verdere specialisatie plaats en werd begonnen me…
, toen zij besloten voor zichzelf te beginnen. Hun kernactiviteit bestaat uit het produceren van hoedenpersen en verbeteringen aan ketels, pers- en andere machines.

Veel van hun benodigde machines kunnen ze voor weinig kopen van het inmiddels afgedankte munitieterrein op de Hembrug. Met een geleend kapitaal van 3400 gulden vestigden zij zich aanvankelijk in een kelder aan de Zuiddijk en later, in de vijftig vierkante meter strekkende kolenschuur van de oude ijsfabriek van de heer Van der Lee, aan Oud Saenden 1a voor fl.10,- per week.

19 november 1948 brak er even na tien uur brand uit bij de buren, de speelgoedfabriek Kalf & Reek. Met vier stralen werd de kleine, doch hardnekkige vuurhaard in het houten complex bestreden. Het schuurtje, waarin speelgoed werd ingepakt, brandde geheel af. De machinefabriek, waarin de twee jonge eigenaars wanhopig werkten om hun nieuwe machines te redden, bleef behouden. Omstreeks elf uur was de brand vrijwel bedwongen en kon de schade voorlopig worden opgemaakt. Gezien de ernst, waarmee de brand zich liet aanzien, viel deze schade voor Kramer & Duyvis beslist mee.

Reeds gevestigde eigenaren van machinefabrieken kwamen in het geweer tegen deze nieuwe concurrent en eisten sluiting. Met bluf en doorzettingsvermogen lukt het de twee om een ontheffing en een vergunning te krijgen. Kramer moest ervoor naar het ministerie van Sociale zaken en de rechter. B. & W. van Zaandam verleende de Machinefabriek Kramer en Duyvis C.V. in juli 1949 een voorwaardelijk vergunning in het kader van de hinderwet tot het oprichten van een inrichting tot het vervaardigen van machines en het herstellen van machine-onderdelen in het perceel Oud-Saenden 1a.

Daarna breidde hun bedrijf zich, mede dankzij de vestiging nabij Bruynzeel, snel uit. Met het vaste reparatie- en constructiewerk voor dit goed betalende bedrijf – offertes waren niet nodig – groeide K&D naar negen mensen in 1948 tot maar liefst 19 mensen in 1951. In de daarop volgende vijf jaar volgde nog een verdubbeling van het personeel naar 30 man. K&D was een grote speler geworden. Ook de diversiteit aan werkzaamheden werd alsmaar groter: suikersilo’s, afzuiginstallaties, naaimachines, opslagtanks, droogovens, blikinpakmachines, curvenschijven etc. etc. Meerdere grote Zaanse opdrachtgevers dienden zich aan zoals Cacao de Zaan, Verkade, Albert Heijn en LUM, het huidige Forbo.

In 1960, toen Kramer & Duyvis alle beschikbare ruimte aan Oud Saenden in gebruik had, volgde de verhuizing naar de Mauritsstraat op industrieterrein Groenland, waar een nieuw gebouwde bedrijfshal van 500 vierkante meter in gebruik werd genomen. Deze groeide uit tot een oppervlakte van 1300 vierkante meter. In de loop der jaren legt Kramer & Duyvis zich naast andere specialiteiten zoals het curvendraaien steeds meer toe op transportsystemen. Diverse producten en procedés werden uitgebreid en verbeterd. Een letterlijk hoogstandje betrof de zogenaamde wenteltransporteurs tot wel acht meter hoog, die op locatie geassembleerd moesten worden.

Verdere groeimogelijkheden ontbraken. Daarom werd in 1970, toen het bedrijf inmiddels vijftig werknemers telde, besloten een deel van de productie te verplaatsen naar het West-Friese Grootebroek. Daar kreeg Kramer & Duyvis de beschikking over een terrein van 3000 vierkante meter. De vestiging werd in september 1971 geopend. Er werd begonnen met tien werknemers. Per 31 december 1978 legden de beide oprichters hun functie als directeur neer. Zij werden opgevolgd door hun zonen C. Kramer en Jan Duyvis jr.

In 1983 overleed C. Kramer onverwacht. Een half jaar later werd C. Blom tot directeur benoemd. In 1988 verwierf het bedrijf het 1500 vierkante meter grote gebouw van buurman Laco aan de Mauritsstraat. Machinefabriek Kramer en Duyvis maakt complete installaties voor de voedingsmiddelen- en de petrochemische industrie, weegdoseerinstallaties en curvenschijven. Het bedrijf is voorts gespecialiseerd in bandbochten en wenteltransporteurs. De omzet in 1990 bedroeg 11 miljoen gulden. Bij het bedrijf waren in 1991 circa 50 personen werkzaam.

De saamhorigheid bij het bedrijf was groot. Het werknemersbestand bestond dan ook uit veel familieleden, zo beschrijft een jubileumboek ter ere van het 50-jarig bestaan in 1996.

Kramer & Duyvis werd in 2010 genomineerd voor de Gouden Kans 2010, de prijs voor de meest innovatieve ondernemer uit Noord-Holland.

Machinefabriek Kramer & Duyvis werd op 15 juni 2015 officieel failliet verklaard. Er was sprake van een exploitatietekort en de bank heeft de stekker eruit getrokken. Er wordt niet meer gewerkt aan een doorstart, de inventaris zal door Troostwijk worden geveild. Bij het bedrijf werkten elf mensen.

Niettemin ziet in 2016 in Waalwijk een bedrijf het licht onder de naam Kramer & Duyvis. Het bedrijf refereert op haar website aan de historie van het failliete Kramer en Duyvis uit Zaandam en rept niet over een doorstart.

Aan de Mauritsstraat 4, het adres waar Kramer & Duyvis haar domicilie had tekende een bedrijf onder de naam Kraduma (Kramer & Duyvis Mauritsstraat) bezwaar aan tegen de komst van het Zaandamse woningbouwproject 'Overtuinen D'. Kraduma BV is een deelneming van C. Blom Beheer BV. Dit bedrijf is gevestigd aan de Eikenlaan 25 in Alkmaar, Blankenstraat 71 in Hoofddorp en Eymerstraat 5c in Zwolle.

Eveneens gevestigd aan de Mauritsstraat 4 is het bedrijf TriQx BV van voormalig K&D mede-eigenaar Etienne Blom, dat zich toelegt op de MaQx, een apparaat om afval te vacumeren.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kramer_duyvis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/08/08 04:48
  • door zaanlander