Leeuwarden 8 februari 1932

Drs Christiaan (Chris) de Loor, raadslid voor de Partij van de Arbeid te Zaandam en Zaanstad, burgemeester van Appingedam en later Epe. Chris de Loor kwam in 1960 vanuit Limburg, waar hij onderwijzer was, naar Zaandam, waar hij leraar aardrijkskunde werd aan de Christelijke HBS, het latere Reformatorisch College Blaise Pascal voor havo/vwo.

In 1967 studeerde hij af in sociografie aan de Universiteit van Amsterdam, waardoor hij tijd kreeg om zich actief met de politiek bezig te houden. Hij werd raadslid te Zaandam voor de PvdA en bepleitte in de Ontwikkelingsraad de samenvoeging tot Zaanstad. Nadat deze een feit was geworden werd hij raadslid in de nieuw gevormde gemeente.

De Loor was voorts hoofdingeland van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen. In december 1976 werd hij fractievoorzitter van de PvdA. Per 1 maart 1977 werd hij benoemd tot burgemeester van Appingedam en per 1 oktober 1989 tot burgemeester van Epe wat hij tot zijn pensionering in maart 1997 zou blijven.

In Epe kwam in 1990 een schokkend zedendrama aan het licht. Het dorp raakte in de ban van de zaak rond twee zussen die aangifte deden van incest, seksueel misbruik, babymoord en satanische rituelen. Epe kijkt liever niet achterom, maar van tijd tot tijd duikt de zaak toch weer op. De zussen Jolanda (later Yolanda) en Evelien B., twee jonge vrouwen uit het Gelderse Epe, deden aangifte van seksueel misbruik. Ze beschuldigden hun ouders, een ex-echtgenoot, huisvrienden en anderen o.m. van jarenlang seksueel misbruik, illegale abortussen, babymoord, gedwongen prostitutie en satanistische rituelen. Ambtenaren, notabelen en politiemensen werden ook beschuldigd.

‘De buitenwereld maakte meer ophef van de zedenzaak dan Epe zelf’, zegt oud-burgemeester Chris de Loor (Partij van de Arbeid) in een reactie, twintig jaar later. ‘Het meeste gedonder ontstond toen ik vier agenten van de gemeentepolitie buiten dienst moest stellen, omdat ze ervan beschuldigd werden een aandeel in de zaak te hebben. Dat is door de Rijksrecherche grondig onderzocht. Die politiemensen hebben daar psychisch en emotioneel schade door opgelopen. Ik ben voor de ambtenarenrechter gesleept door de vakbond, omdat ik de zaak anders had moeten aanpakken in hun visie. Die zaak heb ik met glans gewonnen. Wat kon ik anders, dan mensen op nonactief zetten?’

Lees verder het uitgebreid artikel over de slepende zedenzaak in Binnenlands Bestuur van 29 augustus 2008.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/loor.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)