De in Assendelft geboren Cees Paul studeerde cum laude af in de Nieuwe geschiedenis en de Zeegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In het boek ‘Zaankanters en het water’ beschrijft Cees Paul de geschiedenis van de scheepsbouw op het platteland. Daarbij concentreert hij zich in het bijzonder op de ontwikkelingen in Zaanstreek aan het einde van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw.

In de jaren zeventig van de zestiende eeuw was de Zaanstreek oorlogsterrein waarbij de frontlinie dwars de Zaanstreek liep. Aan de west- en zuidzijde van deze frontlinie teisterde de muitzieke Spaanse en Italiaanse soldateska de boeren van het platteland. Aan de oostzijde werden de boeren geterroriseerd door de wrede Geuzen onder hun leider Sonoy. Lees verder op de website van het Zaans Industrieel Erfgoed over Werven en scherven.

Cees Paul, hoofd van de afdeling onderzoek en documentatie van het Rijks-Scheepvaartmuseum, studeerde als historicus in Amsterdam en Leiden. Hij specialiseerde zich in maritieme geschiedenis, onder meer bij professor Bruijn, 'onze grootste man op dit gebied'.

Van kind af aan ging Paul's belangstelling al uit naar schepen en water. „De broer van mijn oma zat bij de marine. Daar zat je dan bij op schoot. Mijn vader nam me mee naar de boten, naar IJmuiden. Hij zelf wilde ook graag varen, maar werd afgekeurd wegens zijn ogen. Ik wilde al heel snel graag geschiedenis studeren, 't Is een geweldig toeval dat ik nu in dit zwemwater rond mag zwemmen.“ Lees verder: Cees Paul en het stilstaande Sail-water.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/paul_cees.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)