schaap_jan_claesz

Fabrikant te Wormerveer in de 17e eeuw, vooral bekend gebleven als dichter; hij werd in dat verband wel 'de Zaanse Cats' genoemd. Over het leven van Jan Claesz Schaap is niet te veel bekend. Hij was een der stichters van oliemolen De Ramplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRam, de

Oliemolen te Wormerveer.

Hij bestond al in 1643. Hij heeft gestaan ten zuiden van en bij de Dubbele Buurt, binnendijks, en werd gesloopt in 1874.

oliemolen molen
en was ook in dit bedrijf werkzaam, en was eigenaar van een huis aan de Dubbele Buurtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDubbele Buurt

Bijzondere bebouwingswijze van de dijk langs de Zaan, voor komend te Koog en Wormerveer. Dubbele buurten worden gekarakteriseerd door een grote hoeveelheid huizen dicht bij elkaar. De twee Zaanse dubbele buurten hebben hun oorspronkelijke aanzicht verloren, maar de naam Dubbele Buurt bleef gehandhaafd. Ze ontstonden doordat men bij dreigende dijkdoorbraak langs de oorspronkelijke dijk een tweede waterkering aanlegde. Zo ontstonden twee dijken naast elkaar die beide bebouwd werden.
. Onder de naam 'Bloemtuyntje' verscheen in 1671 van zijn hand een bundeling van zijn rijmpjes, die in totaal vijf drukken beleefde (de laatste in 1724). Dat Schaap als dichter weinig pretentieus was, blijkt uit zijn 'Aanspraak aan den lezer' in de derde druk van het Bloemtuyntje:

'k Pronke met geen duistre letters,
Uit Ovidius geraapt,
Noch met gloozen uit de ketters,
Door gebrek hierin geschraapt.

Maar 't zijn eigen teelde woorden,
Die de Huisman kan verstaan,
Eerst gerijmt omtrent de boorden,
Van de zegenrijke Zaan.'

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schaap_jan_claesz.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)