Centrum voor de opvang, verzorging en revalidatie van wilde vogels, aanvankelijk gevestigd aan 't Kalf, tegenwoordig aan de Busch in Krommenie.

De uit Engeland afkomstige Ann van Briemen, Ann vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBriemen, Ann van

Medmenham Engeland, 6 april 1935 - Krommenie, 26 november 2011

Door een huwelijk met een Zaanse zeeman kwam Ann van Briemen in 1961 naar de Zaanstreek. Na een tijdje als vrijwilligster in het dierenasiel te hebben gewerkt, begon zij in 1963 als particulier in een woonboot aan het Kalf een bescheiden
begon in 1963 in haar woonark aan het Kalf te Zaandam met de opvang van vogels. In de beginjaren werden ongeveer 25 vogels per jaar verzorgd. Dit aantal zou snel toenemen. De gebrachte vogels zijn veelal zogeheten milieu-slachtoffers (olie, gif, plastic, visdraad) of gewond als gevolg van mishandeling of het verkeer. Rond 1980 werden er jaarlijks 1200 tot 1500 vogels verzorgd.

Als gevolg van deze toename werd de woonark te klein; het centrum verhuisde naar een oude boerderij aan de Busch in Krommenie, die van de gemeente werd gehuurd. Op dat moment werd de stichtingsvorm gekozen. Er worden per jaar ongeveer 5000 à 6000 vogels verzorgd en na revalidatie weer losgelaten. Een toename werd mede veroorzaakt door de sluiting van een vogelopvangcentrum in Bergen (N-H). De stichting ontvangt geen gemeentelijke subsidie, maar is geheel afhankelijk van het publiek.

Alle werkzaamheden worden door vrijwilligers verricht en men beschikt over ongeveer 300 donateurs. Daarnaast heeft men toestemming om eens per jaar te collecteren. Dit alles is niet genoeg om kostendekkend te zijn. Men is derhalve genoodzaakt om geldinzamelingsacties via rommelmarkten, braderieën e.d. te organiseren. Het centrum neemt alle soorten vogels aan en is kwantitatief het grootste vogelopvangcentrum in Noord-Holland boven het IJ.

Zie ook: Dierenbeschermingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDierenbescherming

Algemene benaming voor het streven dieren te beschermen tegen mishandeling en slechte verzorging, zowel gericht op het individuele (huis)dier als op de soort (vervuiling, aantasting landschap, bontfokkerij, bio-industrie). Naast het streven naar wettelijke beschermingsmaatregelen houdt de dierenbescherming zich bezig met het inrichten en in stand houden van asielen, controle op wettelijke voorschriften en informatieverschaffing over dierenbehandeling en -mishandeling. De diere…

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vogelopvangcentrum.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)