zfc

De Zaanlandsche Football Club ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.

Twaalf jaar lang trokken de voetballers van het ene naar het andere veld in Zaandam. Een speelterrein was er in eerste instantie nog niet maar men ging spelen op het Drilveld bij de Hogendijk. Later op het Krimperven, na slechts enkele weken aan de Westzanerdijk en vervolgens op een terrein bij de Hembrug. Van daar verhuisden de spelers naar een stuk weiland aan het einde van de Krugerstraat. Na nog wat omzwervingen, men speelde zelfs op de met sintels bedekte Burcht, van ZFC dat, toen Blauw Wit van de Hembrug naar Amsterdam verhuisde, opnieuw een mooi veld kreeg. Snel daarna moesten de terreinen weer ontruimd worden vanwege de uitbreiding van de Artillerie Inrichtingen! Het volgende terrein was de Zeehaven bij het spoor rond 1914/1915. Op 10 september 1916 werd het veld aan de Westzanerdijk in gebruik genomen.

Nadat de Amsterdamse Voetbal Bond AVB werd opgericht nam ZFC deel aan deze competitie waarop in 1906 het kampioenschap in de 2e klasse B werd bereikt. Een verzoek om toegelaten te worden tot de NoordHollandse VoetbalBond NHVB werd eerst afgewezen maar toen alle clubs het verzoek steunden speelde Sport in 1908 in de NHVB. In 1910 werd Sport toegelaten in de Westelijke 3e klasse C NVB en omdat er meer clubs waren die Sport heetten moest de naam gewijzigd worden en het werd de Zaanlandsche Football Club ZFC. Sport speelde eerst in een vertikaal gestreept rood wit shirt maar vanaf dat moment speelde ZFC in een wit shirt met rode manchetten en kraag.

Het eerste elftal behaalde veel succes in 1917 en werd ongeslagen kampioen; 10 gespeelde wedstrijden waarvan 8 gewonnen en 2 gelijk en dus promotie naar de 2e klasse. In 1921 ging de kampioenvlag ook in top in de 2e klasse en promoveerde ZFC naar de overgangsklasse. Eenmaal deels in de 1e klasse opgenomen prijkte ZFC in de bovenste helft en promoveerde in september 1923 naar de 1e klasse. Tweemaal moesten de Zaandammers een beslissingswedstrijd spelen voor de 1e plaats, tegen Blauw Wit en Feijenoord. Beide wedstrijden werden verloren.

Bekerkampioen

In het seizoen 1924/1925 werd ZFC bekerkampioen van Nederland. Ook in het seizoen 1930/1931 was het een bijzonder spannende race met Ajax waarbij aan het eind Ajax de gelukkige was. De daarop volgende jaren ging het een stuk minder. Het jaar 1937 neemt in de historie van de Zaandamse tweede klasser de voornaamste plaats in. In dat jaar degradeerde ZFC naar de tweede klasse. Voor de eerste maal in de geschiedenis werd toen een stap teruggezet. Dat de weg terug moeilijk is, daar wisten de bestuurders van het gouden ZFC van mee te praten. In 1941 probeerde men opnieuw de eerste klasse te bereiken, maar EDO's pogingen waren sterker, ten koste van ZFC en… KFC.

Acht jaar later, in 1949, probeerde ZFC het andermaal, maar nu was het Sparta, dat de Zaankanters een desillusie bezorgde. In 1952 moest ZFC de eer aan Stormvogels laten, en in 1953 sloeg Oosterparkers de op een kier staande deur juist voor de Zaandammers dicht.

Toen in 1954 in Nederland het betaald voetbal werd ingevoerd, werd ZFC ingelijfd bij de semi-profclubs. In 1958 volgde het kampioen van de Tweede Divisie A, waarmee promotie naar de Eerste divisie werd afgedwongen. In 1962 werd ZFC teruggezet naar de Tweede Divisie, want het aantal reeksen in de Eerste Divisie werd teruggebracht van twee naar één. In die periode ondernamen de gebroeders Molenaar pogingen om via een fusie tussen KFC uit Koog aan de Zaan en ZFC tot één grote Zaanse club samen te smelten.

Westzanerdijk

Deze pogingen liepen echter op een mislukking uit. ZFC heeft na de gedwongen degradatie naar de Tweede Divisie, destijds de laagste afdeling in het Nederlandse profvoetbal, nooit meer een rol van betekenis kunnen spelen. Na de grote sanering van 1971 keerde ZFC terug naar de amateurs en verhuisde van het complex aan de Westzanerdijk naar het spiksplinternieuwe Sportpark Hoornseveld. Vanwege tegenvallende resultaten en afnemend ledental fuseerde de club in 1990 met ZVVplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZVV

Zaandam 1900 - Zaandam 1990 Schutblad Jubileumeditie ZVV 50 jaar De Zaanlandsche Voetbal Vereeniging ZVV ontstond uit een fusie tussen de verenigingen Hellas (september 1896), UNI (januari 1897), Wormerveer (1897), en later 1905 Transvaal (1898 v/h de Bal en Wilhelmina), en in 1911 HAC (Handels Avond Cursus) in 1902. Het was mogelijk meer een soort samenwerking dan een echte fusie want datzelfde UNI zegde het verbond weer op in 1902.
tot Hellas Sport Combinatieplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHellas Sport Combinatie

Hellas Sport Combinatie is een amateurvoetbalclub uit Zaandam. Het eerste elftal van de club speelt in de derde klasse zaterdag (seizoen 2017/18).

In 1990 spraken de beide ledenvergaderingen van ZVV en ZFC zich uit voor een fusie tussen beide verenigingen. Dit leidde tot de oprichting van de huidige Hellas Sport Combinatie. Als oprichtingsdatum werd die van de oudste vereniging van de Zaanstreek aangehouden, 25 augustus 1900. ZVV verhuisde met de fusie in 1990 naar de l…
.

Bron: Hellas Sport

Lees ook ZFC Kampioen door Ruud Meijns.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zfc.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)