aardappelen_en_groentendrogerij

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
aardappelen_en_groentendrogerij [2015/11/11 10:52]
127.0.0.1 Externe bewerking
aardappelen_en_groentendrogerij [2020/09/07 12:06] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Aardappelen- en groentendrogerij ==== ==== Aardappelen- en groentendrogerij ====
-Tussen 1917 en 1920 door oliefabriek De [[Vrede]] te Westknollendam (eigendom van de [[kaars|fa. P.H. Kaars Sijpesteijn]]) bedreven activiteit, samenhangend met de penibele voedselsituatie in de Eerste Wereldoorlog. De benodigde snij-, droog- en wasmachines werden geleverd door de NV Nederlansche Groenten- en Vruchtendroogerij te Breda, waarmee een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten. +Tussen 1917 en 1920 door oliefabriek De Vrede te Westknollendam (eigendom van de [[kaars|fa. P.H. Kaars Sijpesteijn]]) bedreven activiteit, samenhangend met de penibele voedselsituatie in de Eerste Wereldoorlog. De benodigde snij-, droog- en wasmachines werden geleverd door de NV Nederlandsche Groenten- en Vruchtendroogerij te Breda, waarmee een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten. 
  
 De firma Kaars Sijpesteijn fungeerde feitelijk als loondrogerij. Men droogde tot 5000 kg droog gewicht groenten en aardappelen per dag, tegen een vergoeding van resp. 30 en 20 cent per kg. De overeenkomst werd aangevuld met die betreffende het zouten van bonen en andijvie en het inmaken van zuurkool.  De firma Kaars Sijpesteijn fungeerde feitelijk als loondrogerij. Men droogde tot 5000 kg droog gewicht groenten en aardappelen per dag, tegen een vergoeding van resp. 30 en 20 cent per kg. De overeenkomst werd aangevuld met die betreffende het zouten van bonen en andijvie en het inmaken van zuurkool. 
  
-In 1918 nam de fa Kaars Sijpesteijn alle machinerieën over. In de naaste omgeving van de oliefabriek werden weilanden gescheurd en geschikt gemaakt voor akkerbouw; de produkten werden aan de drogerij geleverd. Voor de fa Kaars Sijpesteijn was de voornaamste aanleiding tot het bedrijven van deze activiteit de omstandigheid dat steenkooltoewijzingen voor het stoken der stoomketel konden worden verkregen. Hierdoor kon ook de oliefabricage, die anders zou zijn stilgelegd, worden voortgezet. +In 1918 nam de fa Kaars Sijpesteijn alle machinerieën over. In de naaste omgeving van de oliefabriek werden weilanden gescheurd en geschikt gemaakt voor akkerbouw; de producten werden aan de drogerij geleverd. Voor de fa Kaars Sijpesteijn was de voornaamste aanleiding tot het bedrijven van deze activiteit de omstandigheid dat steenkooltoewijzingen voor het stoken der stoomketel konden worden verkregen. Hierdoor kon ook de oliefabricage, die anders zou zijn stilgelegd, worden voortgezet. 
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/aardappelen_en_groentendrogerij.1447235521.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:25
  • (Externe bewerking)