Op 6 november 1986 te Assendelft opgerichte stichting, aanvankelijk vanaf 1975 een vereniging, die zich ten doel stelt in de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen te bergen en crashes van vliegtuigen in globaal het gebied tussen Alkmaar en de grens van Noord- en Zuid-Holland te onderzoeken. Gevonden resten, met name uit de Zaanstreek, zijn ondergebracht in een voormalige kruitkamer van het Heemskerkse Fort Veldhuis, onderdeel van de Stelling Amsterdam aan de Assendelver Zeedijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAssendelver Zeedijk

Vóór de afsluiting van het IJ het deel der zuidelijke zeewering van het Noorderkwartier, nu een slaperdijk die zich feitelijk uitstrekt van Nauerna tot aan de vroegere Nieuwendam in de Crommenije bij Busch en Dam. In 1851 moest voor het onderhoud der gehele zuidelijke zeewering 5,28% der lasten door de vanouds dijkplichtigen van de Assendelver Zeedijk worden opgebracht.
. De Stichting geeft vier maal per jaar een Informatie Magazine uit.

Assendelver Johan Graas en Jon van der Maas waren de oprichters. Zij maken vrijwel altijd deel uit van de bergingsgroepen die gecrashte toestellen opsporen en bergen.

Luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis groeide uit tot een internationaal bekend museum met tientallen vrijwilligers en bijna 400 donateurs.

Externe links:

Aircraft Recovery Group
Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/aircraft.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/10 10:56
  • door jan