Dit is een oude revisie van het document!


Albert Heijn nam in 1887 op 21-jarige leeftijd de kruidenierszaak van zijn ouders in de Kerkbuurt te Oostzaan over. De vrouw van Albert stond achter de toonbank in een kleine kruidenierswinkel met een vloeroppervlakte van twaalf vierkante meter; Albert ging de boer op om in te kopen of te verkopen. Van begin af was zijn idee een breed gesorteerde levensmiddelenwinkel op te zetten. Dat idee bleef altijd bestaan; jaren later verrezen er AH-supermarkten met duizenden artikelen in het assortiment.

In de eerste jaren werden nevenvestigingen geopend in Purmerend, Alkmaar, Schagen, Delft en Hoorn. Daarna groeide Albert Heijn uit tot een steeds grotere winkelketen. In 1951 nam het aantal filialen sterk toe door overname van het grootwinkelbedrijf Van Amerongen te Amsterdam met 92 filialen. Uiteindelijk werden 65 daarvan opgenomen in het AH-filialennet. Kort daarna begon Albert Heijn met zelfbedieningswinkels in 1952 en supermarkten in 1955.

Door overname van Simon de Wit breidde Albert Heijn zich in 1972 opnieuw aanzienlijk uit. Het ging hier om 59 supermarkten. 69 zelfbedieningswinkels en 9 Nettomarkten, geëxploiteerd door de dochteronderneming Verbrumar nv. Bij de overname waren tevens de vakantieparken van Ostara en de kampwinkels van Toko betrokken. De Simon-organisatie werd in 1982 geheel binnen de Ahold-activiteiten opgenomen; de meeste Simon-winkels werden uiteindelijk Albert Heijn-winkels. De activiteiten van Verbrumar werden in 1982 beëindigd, de Nettomarkten overgedragen aan andere Ahold-werkmaatschappijen en aan derden.

Een nieuwe activiteit ontstond in 1982 toen in Lelystad de eerste ABC-vestiging (Albert Heijn, Blokker en C & A) werd geopend. In 1991 waren er verspreid door het land 10 ABC-vestigingen. In 1990 telde Albert Heijn 444 vestigingen, met een totaalomzet van f 7231 miljoen. Voorts waren er 119 AH-franchisewinkels, in beheer bij zelfstandige ondernemers, die zich aansloten bij de AH-formule, met een totaalomzet van f 797 mln. Albert Heijn beschikte over vier Centrale Slagerijen/Verscentra.

Oorspronkelijk werd vlees aan de filialen alleen geleverd vanuit de in 1960 in de Vinkenstraat te Amsterdam geopende Centrale Slagerij. Begin 1964 werd deze gesloten en verplaatst naar de Nozemanstraat te Amsterdam en in 1973 naar de in Zaandam geopende nieuwe Centrale Slagerij. Verder kwamen er Centrale Slagerijen in gebruik te Rijswijk die in 1968 door Simon de Wit was overgenomen, Maarssen (1968), Eindhoven, in 1973 overgenomen van Etos en Groenlo (1977).

In 1986 werd een nieuw gebouwde Centrale Slagerij te Zoetermeer in gebruik genomen; de slagerijen in Maarssen en Rijswijk werden daarna gesloten. Voor de gecoördineerde bevoorrading van de filialen werd in 1963 een distributiecentrum (DC) in de Achtersluispolder te Zaandam in gebruik genomen. Door de uitbreiding van het filialen-net waren meer distributiecentra nodig: Tilburg, Veghel, voor de Miro-filialen en Zwolle. De bevoorrading van de distributie-centra verliep zowel eigen productiebedrijven als door derden. De distributie-organisatie werd in 1987 in Albert Heijn geïntegreerd.

Als overige activiteiten van Albert Heijn kunnen worden genoemd: de bloemencentrale in Woerden, vijf groentecentrales. The Fresh Company en James Telesuper. De eerste Fresh Company-winkel, met vrijwel uitsluitend versproducten, werd in het najaar van 1988 in Amsterdam geopend; in 1991 waren er al vijf Fresh Company-winkels. Eind jaren '80 werd James Telesuper opgericht, een telesupermarkt. In een groot deel van Nederland bezorgt James het Albert Heijn-assortiment bij de consumenten thuis.

In 1998 volgde de introductie van de Bonuskaart. Alle klanten kunnen een gratis Bonuskaart aanvragen, waarmee zij van aanbiedingen en kortingen bij Albert Heijn kunnen profiteren. Albert Heijn verzekerde www.ah.nl zich tevens van een plaats op het steeds populairder wordende internet.

De Albert Heijn Foundation werd in 2007 opgericht. Albert Heijn en ontwikkelingsorganisatie ICCO en Fair Match Support starten daarmee een partnership om de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van Afrikaanse groente- en fruitproducenten te verbeteren. De Albert Heijn Foundation richt zich op projecten in onder meer Kenia, Ghana en Zuid-Afrika.

Een franchise-ondernemer opent de eerste Albert Heijn-winkel op Curaçao in Willemstad. Het is een groot succes. Op de eerste zaterdag loopt de wachttijd voor de kassa op tot bijna drie uur. In dat jaar volgt ook de introductie van babyvoeding onder het AH Huismerk. Met dit product richt Albert Heijn zich specifiek op gezinnen met baby's en peuters.

2008 werd het jaar van de doorbraakwinkels in Oegstgeest. De Albert Heijn-vestiging in Noordwijk staat aan de vooravond van een ingrijpende wijziging die gunstig uitpakt voor de consument. Niet alleen groeit het winkeloppervlak van 720 m2 naar 1.100 m2, ook wordt het productenpakket uitgebreid. De vernieuwde Albert Heijn gaat vanaf de laatste week van juni door het leven als Doorbraakwinkel; een nieuw concept dat al succesvol is getest in Oegstgeest, Breukelen, Heemskerk en Voorhout. In juni neemt Albert Heijn 58 C1000 winkels over die allemaal omgebouwd worden naar doorbraakwinkels. Ook 50 eigen winkels worden omgebouwd.

November 2008 introduceert Albert Heijn een app voor de smartphone, Appie, om winkelen nog leuker en makkelijker te maken. Appie verschijnt eerst voor de iPhone en wordt later ook beschikbaar voor Android-toestellen en via ah.nl.

Inwoners van het Belgische Brasschaat werden in 2011 hartelijk welkom geheten in de eerste Belgische Albert Heijn-winkel aan de Hoogboogsteenweg. Naast het bekende Nederlandse assortiment biedt de Belgische Albert Heijn ook ruim 1.500 unieke Belgische producten aan. Medio 2018 telt België 42 filialen van de Zaanse grootgrutter.

Vanaf december 2011 is het magazine Allerhande ook digitaal verkrijgbaar in de App Store. Via de app kan makkelijk door de verschillende nummers worden gebladerd.

In 2012 bestaat Albert Heijn 125 jaar. Er komen speciale 125 jarige jubileumproducten uit. In mei start AH met een Facebookpagina en neemt het bol.com over. Ook Duitsland maakt kennis met een AH to go in Aken. In 2014 wordt deze winkel evenals die in Essen gesloten omdat deze niet op de goede locaties zitten. AH to go experimenteert veel in Duitsland en ruikt vooral kansen bij Duitse tankstations en ziekenhuizen.

November: Albert Heijn biedt als eerste supermarkt van Nederland de mogelijkheid om boodschappen mobiel te bestellen en thuis te laten bezorgen. De mobiele applicatie Appie, die klanten helpt bij het boodschappen doen, werd uitgebreid met een bestelfunctie.

Met behulp van deze viewer kan gericht worden gezocht in de database van alle Allerhandes vanaf 1954, het personeelsblad Flitsen vanaf 1954, jaarverslagen vanaf 1948, en historische boeken.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/albert_heijn_supermarts.1524392435.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:26
  • (Externe bewerking)