albert_heijn_supermarts

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

albert_heijn_supermarts [2019/03/10 10:13]
albert_heijn_supermarts [2020/09/07 12:07] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
-==== Albert Heijn Supermarts ====+==== Albert Heijn (supermarkt) ====
  
-Albert Heijn Supermarts, winkelketen opgericht in 1887 door [[hein_albert_sr|Albert Heijn sr]] (1865-1945) in Oostzaan. Hij kocht op 1 mei 1887 voor een bedrag van 4.643.23 gulden de winkel met inventaris van zijn vader en moest bovendien enkele jaren een huursom van 260 gulden betalen; zijn vrouw Maartje stond in de winkel en hij bezocht fabrikanten om de tussenhandel over te slaan; voorts ging hij in Oostzaan met een hondenkar langs de deuren.+Albert Heijn, winkelketen opgericht in 1887 door [[hein_albert_sr|Albert Heijn sr]] (1865-1945) in Oostzaan. Hij kocht op 1 mei 1887 voor een bedrag van 4.643.23 gulden de winkel met inventaris van zijn vader en moest bovendien enkele jaren een huursom van 260 gulden betalen; zijn vrouw Maartje stond in de winkel en hij bezocht fabrikanten om de tussenhandel over te slaan; voorts ging hij in Oostzaan met een hondenkar langs de deuren.
  
 Van begin af was zijn idee een breed gesorteerde levensmiddelenwinkel op te zetten. De Heijnen boerden niet slecht; in 1895 opende het eerste filiaal aan de Westerstraat in Purmerend, gevolgd door filialen in Schagen, Delft, Hoorn en Alkmaar, waar de boeren een lot kregen voor de tombola als ze voor een dubbeltje sigaren kochten. [[http://members.chello.nl/j.zwart13/parenteel_van_jan_heijn_per_gene.htm|Foto's uit een ver AH-verleden]]. Van begin af was zijn idee een breed gesorteerde levensmiddelenwinkel op te zetten. De Heijnen boerden niet slecht; in 1895 opende het eerste filiaal aan de Westerstraat in Purmerend, gevolgd door filialen in Schagen, Delft, Hoorn en Alkmaar, waar de boeren een lot kregen voor de tombola als ze voor een dubbeltje sigaren kochten. [[http://members.chello.nl/j.zwart13/parenteel_van_jan_heijn_per_gene.htm|Foto's uit een ver AH-verleden]].
Regel 7: Regel 7:
 In de winter van 1900 verhuisde de firma van Oostzaan naar de Westzijde in Zaandam. In 1907 telde AH 23 filialen, vier jaar later beviel het Albert niet langer van zijn leveranciers afhankelijk te zijn, wat de kwaliteit van zijn artikelen betreft. Hij ging zelf koffie produceren. Aan de overzijde van de Zaan op het Oosteinde werd een herenhuis aangeschaft. In de keuken werd een oven gebouwd en zo nam op zeer bescheiden wijze de koekfabricage een aanvang. Met de leiding van dit bedrijf werd Johan Hille belast. Het was weldra zo'n succes, dat in 1913 een modern ingerichte koek- en banketfabriek in bedrijf kon worden genomen, waar tevens drups en suikerwerken werden gefabriceerd.  In de winter van 1900 verhuisde de firma van Oostzaan naar de Westzijde in Zaandam. In 1907 telde AH 23 filialen, vier jaar later beviel het Albert niet langer van zijn leveranciers afhankelijk te zijn, wat de kwaliteit van zijn artikelen betreft. Hij ging zelf koffie produceren. Aan de overzijde van de Zaan op het Oosteinde werd een herenhuis aangeschaft. In de keuken werd een oven gebouwd en zo nam op zeer bescheiden wijze de koekfabricage een aanvang. Met de leiding van dit bedrijf werd Johan Hille belast. Het was weldra zo'n succes, dat in 1913 een modern ingerichte koek- en banketfabriek in bedrijf kon worden genomen, waar tevens drups en suikerwerken werden gefabriceerd. 
 ==Jan en Gerrit== ==Jan en Gerrit==
-In 1917 had hij 54 filialen onder zijn beheer. Drie jaar later droeg Albert Heijn sr het winkelbedrijf over aan zijn zoons [[heijn_jan|Jan Heijn]] en [[heijn_gerrit|Gerrit Heijn]] alsmede aan schoonzoon Johan Hille. +In 1917 had hij 54 filialen onder zijn beheer. Drie jaar later droeg [[hein_albert_sr|Albert Heijn sr]] het winkelbedrijf over aan zijn zoons [[heijn_jan|Jan Heijn]] en [[heijn_gerrit|Gerrit Heijn]] alsmede aan schoonzoon Johan Hille. 
 ==Fabrieken== ==Fabrieken==
 Onder leiding van Jan Heijn werd een nieuw fabriekspand naast de bestaande koek- en banketfabriek betrokken. Hierin werden ondergebracht een koffiebranderij, theeafdeling, wijnafdeling en limonadefabriek, een inrichting voor het zuiveren en bewerken van peulvruchten, zaden en granen en uitgebreide machinale verpakkingsinstallaties, waarna in 1923 een cacao- en chocoladefabriek werd gevoegd. In 1930 gevolgd door een allermodernst ingerichte biscuitfabriek. Het luxe-artikel veranderde daarmee in een verbruiksartikel. Een beschuitfabriek opende in 1934 haar deuren. Onder leiding van Jan Heijn werd een nieuw fabriekspand naast de bestaande koek- en banketfabriek betrokken. Hierin werden ondergebracht een koffiebranderij, theeafdeling, wijnafdeling en limonadefabriek, een inrichting voor het zuiveren en bewerken van peulvruchten, zaden en granen en uitgebreide machinale verpakkingsinstallaties, waarna in 1923 een cacao- en chocoladefabriek werd gevoegd. In 1930 gevolgd door een allermodernst ingerichte biscuitfabriek. Het luxe-artikel veranderde daarmee in een verbruiksartikel. Een beschuitfabriek opende in 1934 haar deuren.
Regel 32: Regel 32:
 Het 75-jarig bestaan van de grootgrutter in 1962 is voor het Parool reden ruim aandacht te besteden aan [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010841170:mpeg21:a0207|verleden, heden en toekomst]] van het jarige Zaanse bedrijf. Ook het Algemeen Handelsblad schonk aandacht aan het 75-jarig jubileum middels [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000036090:mpeg21:a0070|Van houten winkeltje tot gigantisch concern]].   Het 75-jarig bestaan van de grootgrutter in 1962 is voor het Parool reden ruim aandacht te besteden aan [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010841170:mpeg21:a0207|verleden, heden en toekomst]] van het jarige Zaanse bedrijf. Ook het Algemeen Handelsblad schonk aandacht aan het 75-jarig jubileum middels [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000036090:mpeg21:a0070|Van houten winkeltje tot gigantisch concern]].  
  
-Dinsdag 26 november 1963 opende president-directeur Albert Heijn de grootste supermart van Nederland in Amsterdam aan het Osdorpplein. Deze was 3000 m2 groot waarvan 1300 m2 verkoopruimte. Het filiaal nam de titel 'grootste' over van de winkel aan de Helmholzstraat van de hoofdstad. (1800 m2). De supermart aan het Osdorpplein spande ook wat assortiment betreft de kroon: er waren niet alleen kruidenierswaren, vers vlees en vis te koop, men kon er ook terecht voor textiel, huishoudelijke- en drogisterij-artikelen, grammofoonplaten, bloembollen, zaden en tijdschriften. Het assortiment bestond uit 7500 verschillende producten. Vijftig personeelsleden vonden werk in de supermart. +Dinsdag 26 november 1963 opende president-directeur Albert Heijn de grootste supermarkt van Nederland in Amsterdam aan het Osdorpplein. Deze was 3000 m² groot waarvan 1300 m² verkoopruimte. Het filiaal nam de titel 'grootste' over van de winkel aan de Helmholzstraat van de hoofdstad. (1800 m2). De supermart aan het Osdorpplein spande ook wat assortiment betreft de kroon: er waren niet alleen kruidenierswaren, vers vlees en vis te koop, men kon er ook terecht voor textiel, huishoudelijke- en drogisterij-artikelen, grammofoonplaten, bloembollen, zaden en tijdschriften. Het assortiment bestond uit 7500 verschillende producten. Vijftig personeelsleden vonden werk in de supermart. 
  
 Albert Heijn NV bracht in 1970 enkele bedrijfsonderdelen onder in afzonderlijke werkmaatschappijen. Het zijn Albert Heijn Supermart NV (directeur W. A. Scholte), Zelfbedieningswarenhuizen NV (directeur C. Govers) en Albert Heijn Produktiebedrijven NV (directeur P. C. Vink). Deze ondernemingen werden onder eigen directies gesteld met Albert Heijn NV als overkoepelende vennootschap. Naast deze nieuwe werkmaatschappijen beschikte Albert Heijn al over drie anderen; Albert Heijn Vleeswarenfabriek NV, Albert Heijn Brood- en Banketfabrieken NV en Albert Heijn Grootverbruik NV.  Albert Heijn NV bracht in 1970 enkele bedrijfsonderdelen onder in afzonderlijke werkmaatschappijen. Het zijn Albert Heijn Supermart NV (directeur W. A. Scholte), Zelfbedieningswarenhuizen NV (directeur C. Govers) en Albert Heijn Produktiebedrijven NV (directeur P. C. Vink). Deze ondernemingen werden onder eigen directies gesteld met Albert Heijn NV als overkoepelende vennootschap. Naast deze nieuwe werkmaatschappijen beschikte Albert Heijn al over drie anderen; Albert Heijn Vleeswarenfabriek NV, Albert Heijn Brood- en Banketfabrieken NV en Albert Heijn Grootverbruik NV. 
Regel 38: Regel 38:
 Door overname van Simon de Wit breidde Albert Heijn zich in 1972 opnieuw aanzienlijk uit. Het ging hier om 59 supermarkten. 69 zelfbedieningswinkels en negen Nettomarkten, geëxploiteerd door de dochteronderneming Verbrumar nv. Bij de overname waren tevens de vakantieparken van Ostara en de kampwinkels van Toko betrokken. De Simon-organisatie werd in 1982 geheel binnen de Ahold-activiteiten opgenomen; de meeste Simon-winkels werden uiteindelijk Albert Heijn-winkels. De activiteiten van Verbrumar werden in 1982 beëindigd, de Nettomarkten overgedragen aan andere Ahold-werkmaatschappijen en aan derden. [[http://members.chello.nl/j.zwart13/grootgrutter_simon_de_wit___zui.htm|Foto's uit een ver Simon de Wit-verleden]]. Door overname van Simon de Wit breidde Albert Heijn zich in 1972 opnieuw aanzienlijk uit. Het ging hier om 59 supermarkten. 69 zelfbedieningswinkels en negen Nettomarkten, geëxploiteerd door de dochteronderneming Verbrumar nv. Bij de overname waren tevens de vakantieparken van Ostara en de kampwinkels van Toko betrokken. De Simon-organisatie werd in 1982 geheel binnen de Ahold-activiteiten opgenomen; de meeste Simon-winkels werden uiteindelijk Albert Heijn-winkels. De activiteiten van Verbrumar werden in 1982 beëindigd, de Nettomarkten overgedragen aan andere Ahold-werkmaatschappijen en aan derden. [[http://members.chello.nl/j.zwart13/grootgrutter_simon_de_wit___zui.htm|Foto's uit een ver Simon de Wit-verleden]].
  
-Een nieuwe activiteit ontstond in 1982 toen in Lelystad de eerste ABC-vestiging (__A__lbert Heijn, __B__lokker en __C__ & A) werd geopend. In 1991 waren er verspreid door het land 10 ABC-vestigingen. In 1990 telde Albert Heijn 444 vestigingen, met een totaalomzet van f 7231 miljoen. Voorts waren er 119 AH-franchisewinkels, in beheer bij zelfstandige ondernemers, die zich aansloten bij de AH-formule, met een totaalomzet van f 797 mln. Albert Heijn beschikte over vier Centrale Slagerijen/Verscentra. +Een nieuwe activiteit ontstond in 1982 toen in Lelystad de eerste ABC-vestiging (__A__lbert Heijn, __B__lokker en __C__ & A) werd geopend. In 1991 waren er verspreid door het land 10 ABC-vestigingen. In 1990 telde Albert Heijn 444 vestigingen, met een totaalomzet van ƒ 7,23 miljard. Voorts waren er 119 AH-franchisewinkels, in beheer bij zelfstandige ondernemers, die zich aansloten bij de AH-formule, met een totaalomzet van f 797 mln. Albert Heijn beschikte over vier Centrale Slagerijen/Verscentra. 
 ==Centrale Slagerij== ==Centrale Slagerij==
 Oorspronkelijk werd vlees aan de filialen alleen geleverd vanuit de in 1960 in de Vinkenstraat te Amsterdam geopende Centrale Slagerij. Begin 1964 werd deze gesloten en verplaatst naar de Nozemanstraat te Amsterdam en in 1973 naar de in Zaandam geopende nieuwe Centrale Slagerij. Verder kwamen er Centrale Slagerijen in gebruik te Rijswijk die in 1968 door Simon de Wit was overgenomen, Maarssen (1968), Eindhoven, in 1973 overgenomen van Etos en Groenlo (1977). Oorspronkelijk werd vlees aan de filialen alleen geleverd vanuit de in 1960 in de Vinkenstraat te Amsterdam geopende Centrale Slagerij. Begin 1964 werd deze gesloten en verplaatst naar de Nozemanstraat te Amsterdam en in 1973 naar de in Zaandam geopende nieuwe Centrale Slagerij. Verder kwamen er Centrale Slagerijen in gebruik te Rijswijk die in 1968 door Simon de Wit was overgenomen, Maarssen (1968), Eindhoven, in 1973 overgenomen van Etos en Groenlo (1977).
Regel 58: Regel 58:
 Inwoners van het Belgische Brasschaat werden in 2011 hartelijk welkom geheten in de eerste Belgische Albert Heijn-winkel aan de Hoogboogsteenweg. Naast het bekende Nederlandse assortiment biedt de Belgische Albert Heijn ook ruim 1.500 unieke Belgische producten aan. Medio 2018 telt België 42 filialen van de Zaanse grootgrutter. Inwoners van het Belgische Brasschaat werden in 2011 hartelijk welkom geheten in de eerste Belgische Albert Heijn-winkel aan de Hoogboogsteenweg. Naast het bekende Nederlandse assortiment biedt de Belgische Albert Heijn ook ruim 1.500 unieke Belgische producten aan. Medio 2018 telt België 42 filialen van de Zaanse grootgrutter.
  
-Vanaf december 2011 is het [[https://www.ah.nl/allerhande/over-allerhande|magazine Allerhande]] ook digitaal verkrijgbaar in de App Store. Via de app kan makkelijk door de verschillende nummers worden gebladerd.+Vanaf december 2011 is het magazine Allerhande ook digitaal verkrijgbaar in de App Store. Via de app kan makkelijk door de verschillende nummers worden gebladerd.
  
 In 2012 bestaat Albert Heijn 125 jaar. Er komen speciale 125 jarige jubileumproducten uit. In mei start AH met een [[https://nl-nl.facebook.com/albertheijn/|Facebookpagina]] en neemt het bol.com over. Ook Duitsland maakt kennis met een AH to go in Aken. In 2014 wordt deze winkel evenals die in Essen [[http://www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/handel/ahold-sluit-twee-ah-to-go-winkels-in-duitsland|gesloten]] omdat deze niet op de goede locaties zitten. AH to go experimenteert veel in Duitsland en ruikt vooral kansen bij Duitse [[http://www.levensmiddelenkrant.nl/node/79793|tankstations en ziekenhuizen]]. In 2012 bestaat Albert Heijn 125 jaar. Er komen speciale 125 jarige jubileumproducten uit. In mei start AH met een [[https://nl-nl.facebook.com/albertheijn/|Facebookpagina]] en neemt het bol.com over. Ook Duitsland maakt kennis met een AH to go in Aken. In 2014 wordt deze winkel evenals die in Essen [[http://www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/handel/ahold-sluit-twee-ah-to-go-winkels-in-duitsland|gesloten]] omdat deze niet op de goede locaties zitten. AH to go experimenteert veel in Duitsland en ruikt vooral kansen bij Duitse [[http://www.levensmiddelenkrant.nl/node/79793|tankstations en ziekenhuizen]].
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/albert_heijn_supermarts.1552209210.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:50
  • (Externe bewerking)