albert_heijn_supermarts

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

albert_heijn_supermarts [2019/03/15 13:22]
albert_heijn_supermarts [2020/09/07 12:07] (huidige)
Regel 32: Regel 32:
 Het 75-jarig bestaan van de grootgrutter in 1962 is voor het Parool reden ruim aandacht te besteden aan [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010841170:mpeg21:a0207|verleden, heden en toekomst]] van het jarige Zaanse bedrijf. Ook het Algemeen Handelsblad schonk aandacht aan het 75-jarig jubileum middels [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000036090:mpeg21:a0070|Van houten winkeltje tot gigantisch concern]].   Het 75-jarig bestaan van de grootgrutter in 1962 is voor het Parool reden ruim aandacht te besteden aan [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010841170:mpeg21:a0207|verleden, heden en toekomst]] van het jarige Zaanse bedrijf. Ook het Algemeen Handelsblad schonk aandacht aan het 75-jarig jubileum middels [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000036090:mpeg21:a0070|Van houten winkeltje tot gigantisch concern]].  
  
-Dinsdag 26 november 1963 opende president-directeur Albert Heijn de grootste supermart van Nederland in Amsterdam aan het Osdorpplein. Deze was 3000 m2 groot waarvan 1300 m2 verkoopruimte. Het filiaal nam de titel 'grootste' over van de winkel aan de Helmholzstraat van de hoofdstad. (1800 m2). De supermart aan het Osdorpplein spande ook wat assortiment betreft de kroon: er waren niet alleen kruidenierswaren, vers vlees en vis te koop, men kon er ook terecht voor textiel, huishoudelijke- en drogisterij-artikelen, grammofoonplaten, bloembollen, zaden en tijdschriften. Het assortiment bestond uit 7500 verschillende producten. Vijftig personeelsleden vonden werk in de supermart. +Dinsdag 26 november 1963 opende president-directeur Albert Heijn de grootste supermarkt van Nederland in Amsterdam aan het Osdorpplein. Deze was 3000 m² groot waarvan 1300 m² verkoopruimte. Het filiaal nam de titel 'grootste' over van de winkel aan de Helmholzstraat van de hoofdstad. (1800 m2). De supermart aan het Osdorpplein spande ook wat assortiment betreft de kroon: er waren niet alleen kruidenierswaren, vers vlees en vis te koop, men kon er ook terecht voor textiel, huishoudelijke- en drogisterij-artikelen, grammofoonplaten, bloembollen, zaden en tijdschriften. Het assortiment bestond uit 7500 verschillende producten. Vijftig personeelsleden vonden werk in de supermart. 
  
 Albert Heijn NV bracht in 1970 enkele bedrijfsonderdelen onder in afzonderlijke werkmaatschappijen. Het zijn Albert Heijn Supermart NV (directeur W. A. Scholte), Zelfbedieningswarenhuizen NV (directeur C. Govers) en Albert Heijn Produktiebedrijven NV (directeur P. C. Vink). Deze ondernemingen werden onder eigen directies gesteld met Albert Heijn NV als overkoepelende vennootschap. Naast deze nieuwe werkmaatschappijen beschikte Albert Heijn al over drie anderen; Albert Heijn Vleeswarenfabriek NV, Albert Heijn Brood- en Banketfabrieken NV en Albert Heijn Grootverbruik NV.  Albert Heijn NV bracht in 1970 enkele bedrijfsonderdelen onder in afzonderlijke werkmaatschappijen. Het zijn Albert Heijn Supermart NV (directeur W. A. Scholte), Zelfbedieningswarenhuizen NV (directeur C. Govers) en Albert Heijn Produktiebedrijven NV (directeur P. C. Vink). Deze ondernemingen werden onder eigen directies gesteld met Albert Heijn NV als overkoepelende vennootschap. Naast deze nieuwe werkmaatschappijen beschikte Albert Heijn al over drie anderen; Albert Heijn Vleeswarenfabriek NV, Albert Heijn Brood- en Banketfabrieken NV en Albert Heijn Grootverbruik NV. 
Regel 38: Regel 38:
 Door overname van Simon de Wit breidde Albert Heijn zich in 1972 opnieuw aanzienlijk uit. Het ging hier om 59 supermarkten. 69 zelfbedieningswinkels en negen Nettomarkten, geëxploiteerd door de dochteronderneming Verbrumar nv. Bij de overname waren tevens de vakantieparken van Ostara en de kampwinkels van Toko betrokken. De Simon-organisatie werd in 1982 geheel binnen de Ahold-activiteiten opgenomen; de meeste Simon-winkels werden uiteindelijk Albert Heijn-winkels. De activiteiten van Verbrumar werden in 1982 beëindigd, de Nettomarkten overgedragen aan andere Ahold-werkmaatschappijen en aan derden. [[http://members.chello.nl/j.zwart13/grootgrutter_simon_de_wit___zui.htm|Foto's uit een ver Simon de Wit-verleden]]. Door overname van Simon de Wit breidde Albert Heijn zich in 1972 opnieuw aanzienlijk uit. Het ging hier om 59 supermarkten. 69 zelfbedieningswinkels en negen Nettomarkten, geëxploiteerd door de dochteronderneming Verbrumar nv. Bij de overname waren tevens de vakantieparken van Ostara en de kampwinkels van Toko betrokken. De Simon-organisatie werd in 1982 geheel binnen de Ahold-activiteiten opgenomen; de meeste Simon-winkels werden uiteindelijk Albert Heijn-winkels. De activiteiten van Verbrumar werden in 1982 beëindigd, de Nettomarkten overgedragen aan andere Ahold-werkmaatschappijen en aan derden. [[http://members.chello.nl/j.zwart13/grootgrutter_simon_de_wit___zui.htm|Foto's uit een ver Simon de Wit-verleden]].
  
-Een nieuwe activiteit ontstond in 1982 toen in Lelystad de eerste ABC-vestiging (__A__lbert Heijn, __B__lokker en __C__ & A) werd geopend. In 1991 waren er verspreid door het land 10 ABC-vestigingen. In 1990 telde Albert Heijn 444 vestigingen, met een totaalomzet van f 7231 miljoen. Voorts waren er 119 AH-franchisewinkels, in beheer bij zelfstandige ondernemers, die zich aansloten bij de AH-formule, met een totaalomzet van f 797 mln. Albert Heijn beschikte over vier Centrale Slagerijen/Verscentra. +Een nieuwe activiteit ontstond in 1982 toen in Lelystad de eerste ABC-vestiging (__A__lbert Heijn, __B__lokker en __C__ & A) werd geopend. In 1991 waren er verspreid door het land 10 ABC-vestigingen. In 1990 telde Albert Heijn 444 vestigingen, met een totaalomzet van ƒ 7,23 miljard. Voorts waren er 119 AH-franchisewinkels, in beheer bij zelfstandige ondernemers, die zich aansloten bij de AH-formule, met een totaalomzet van f 797 mln. Albert Heijn beschikte over vier Centrale Slagerijen/Verscentra. 
 ==Centrale Slagerij== ==Centrale Slagerij==
 Oorspronkelijk werd vlees aan de filialen alleen geleverd vanuit de in 1960 in de Vinkenstraat te Amsterdam geopende Centrale Slagerij. Begin 1964 werd deze gesloten en verplaatst naar de Nozemanstraat te Amsterdam en in 1973 naar de in Zaandam geopende nieuwe Centrale Slagerij. Verder kwamen er Centrale Slagerijen in gebruik te Rijswijk die in 1968 door Simon de Wit was overgenomen, Maarssen (1968), Eindhoven, in 1973 overgenomen van Etos en Groenlo (1977). Oorspronkelijk werd vlees aan de filialen alleen geleverd vanuit de in 1960 in de Vinkenstraat te Amsterdam geopende Centrale Slagerij. Begin 1964 werd deze gesloten en verplaatst naar de Nozemanstraat te Amsterdam en in 1973 naar de in Zaandam geopende nieuwe Centrale Slagerij. Verder kwamen er Centrale Slagerijen in gebruik te Rijswijk die in 1968 door Simon de Wit was overgenomen, Maarssen (1968), Eindhoven, in 1973 overgenomen van Etos en Groenlo (1977).
Regel 44: Regel 44:
 In 1986 werd een nieuw gebouwde Centrale Slagerij te Zoetermeer in gebruik genomen; de slagerijen in Maarssen en Rijswijk werden daarna gesloten. Voor de gecoördineerde bevoorrading van de filialen werd in 1963 een distributiecentrum (DC) in de Achtersluispolder te Zaandam in gebruik genomen. Door de uitbreiding van het filialen-net waren meer distributiecentra nodig: Tilburg, Veghel, voor de Miro-filialen en Zwolle. De bevoorrading van de distributie-centra verliep zowel eigen productiebedrijven als door derden. De distributie-organisatie werd in 1987 in Albert Heijn geïntegreerd. In 1986 werd een nieuw gebouwde Centrale Slagerij te Zoetermeer in gebruik genomen; de slagerijen in Maarssen en Rijswijk werden daarna gesloten. Voor de gecoördineerde bevoorrading van de filialen werd in 1963 een distributiecentrum (DC) in de Achtersluispolder te Zaandam in gebruik genomen. Door de uitbreiding van het filialen-net waren meer distributiecentra nodig: Tilburg, Veghel, voor de Miro-filialen en Zwolle. De bevoorrading van de distributie-centra verliep zowel eigen productiebedrijven als door derden. De distributie-organisatie werd in 1987 in Albert Heijn geïntegreerd.
  
-Albert Heijn heeft ook nog de bloemencentrale in Woerden, vijf groentecentrales. The Fresh Company en James Telesuper gehad. De eerste Fresh Company-winkel, met vrijwel uitsluitend versproducten, werd in het najaar van 1988 in Amsterdam geopend; in 1991 waren er al vijf Fresh Company-winkels. Eind jaren '80 werd James Telesuper opgericht, een telesupermarkt. In een groot deel van Nederland bezorgt James het Albert Heijn-assortiment bij de consumenten thuis.+Als overige activiteiten van Albert Heijn kunnen worden genoemd: de bloemencentrale in Woerden, vijf groentecentrales. The Fresh Company en James Telesuper. De eerste Fresh Company-winkel, met vrijwel uitsluitend versproducten, werd in het najaar van 1988 in Amsterdam geopend; in 1991 waren er al vijf Fresh Company-winkels. Eind jaren '80 werd James Telesuper opgericht, een telesupermarkt. In een groot deel van Nederland bezorgt James het Albert Heijn-assortiment bij de consumenten thuis.
 ==Bonuskaart== ==Bonuskaart==
 In 1998 volgde de introductie van de Bonuskaart. Alle klanten kunnen een gratis Bonuskaart aanvragen, waarmee zij van aanbiedingen en kortingen bij Albert Heijn kunnen profiteren. Albert Heijn verzekerde [[https://www.ah.nl|www.ah.nl]] zich tevens van een plaats op het steeds populairder wordende internet. In 1998 volgde de introductie van de Bonuskaart. Alle klanten kunnen een gratis Bonuskaart aanvragen, waarmee zij van aanbiedingen en kortingen bij Albert Heijn kunnen profiteren. Albert Heijn verzekerde [[https://www.ah.nl|www.ah.nl]] zich tevens van een plaats op het steeds populairder wordende internet.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/albert_heijn_supermarts.1552652533.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:22
  • (Externe bewerking)