alkmaar

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Vorige revisie
alkmaar [2017/11/03 12:06]
alkmaar [2021/04/14 14:22] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
-==== Alkmaar Packet, nv ====+==== Alkmaar Packet, NV ==== 
 Bootdienst over onder andere de Zaan tussen Amsterdam en Alkmaar, zowel goederen- als personenvervoer. In 1863 bewoog zakenman C. Bosman enige andere zakenlieden er toe een commanditaire vennootschap op aandelen aan te gaan, welke onmiddellijk overging tot het doen bouwen van een schroefstoomboot. Deze moest een geregelde dienst gaan onderhouden tussen Alkmaar en Amsterdam. Reeds langere tijd voeren er veren tussen Zaandam en Alkmaar enerzijds, en Zaandam en Amsterdam anderzijds. Passagiers moesten in Zaandam overstappen en goederen werden daar overgeladen.  Bootdienst over onder andere de Zaan tussen Amsterdam en Alkmaar, zowel goederen- als personenvervoer. In 1863 bewoog zakenman C. Bosman enige andere zakenlieden er toe een commanditaire vennootschap op aandelen aan te gaan, welke onmiddellijk overging tot het doen bouwen van een schroefstoomboot. Deze moest een geregelde dienst gaan onderhouden tussen Alkmaar en Amsterdam. Reeds langere tijd voeren er veren tussen Zaandam en Alkmaar enerzijds, en Zaandam en Amsterdam anderzijds. Passagiers moesten in Zaandam overstappen en goederen werden daar overgeladen. 
  
Regel 20: Regel 21:
 sluis te Zaandam. Op de achtergrond het vroegere havenkantoor//}}] sluis te Zaandam. Op de achtergrond het vroegere havenkantoor//}}]
  
-De grote, overwegend wit geschilderde passagiersschepen vielen op tussen de kleinere vrachtboten op de Zaan. Vooral de tot 1950 in de vaart gebleven [[Stierop]] was imposant. De bootsteigers van de A.P. in Koog, Zaandijk en Wormerveer zijn gedeeltelijk nog terug te vinden. Het aanmeren en weer vertrekken van deze over het water uitgebouwde steigers was tijdrovend; een modderbank op de Zaanbodem voor de steiger te Zaandijk was letterlijk een drempel. Naar de geest van de tijd werd bij het aanmeren en afvaren driftig de stoomfluit gehanteerd. Aan het eind van de jaren zeventig trachtte de Stichting Het Saen exploitatie-mogelijkheden te vinden voor het door haar bestuur opgespoorde en na reparatie weer in de vaart gebrachte motorschip De Prins van Oranje. Deze pogingen liepen op een teleurstelling uit; het schip is na een vijftal jaren waarin het doorgaans bij de Zaanbrug te Wormerveer was afgemeerd naar elders verkocht.\\+De grote, overwegend wit geschilderde passagiersschepen vielen op tussen de kleinere vrachtboten op de Zaan. Vooral de tot 1950 in de vaart gebleven [[Stierop]] was imposant. De bootsteigers van de Alkmaar Packet in Koog, Zaandijk en Wormerveer zijn gedeeltelijk nog terug te vinden. Het aanmeren en weer vertrekken van deze over het water uitgebouwde steigers was tijdrovend; een modderbank op de Zaanbodem voor de steiger te Zaandijk was letterlijk een drempel. Naar de geest van de tijd werd bij het aanmeren en afvaren driftig de stoomfluit gehanteerd. Aan het eind van de jaren zeventig trachtte de Stichting Het Saen exploitatie-mogelijkheden te vinden voor het door haar bestuur opgespoorde en na reparatie weer in de vaart gebrachte motorschip De Prins van Oranje. Deze pogingen liepen op een teleurstelling uit; het schip is na een vijftal jaren waarin het doorgaans bij de Zaanbrug te Wormerveer was afgemeerd naar elders verkocht.\\ 
 + 
 +Herhaaldelijk bereikten er klachten aan de burelen van De Telegraaf over de 'wedstrijden' tussen de Czaar Peter en één der Zaandammer boten, waaruit bleek dat het beslist gevaar opleveren voor de passagiers. Maandagmiddag 6 juli 1908 had te Amsterdam een [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110555800:mpeg21:a0165|dergelijk concours]] plaats; nabij de ligplaats van de Holland-Amerika-lijn verplaatsten de Czaar Peter en de Zaandam I zich richting Zaandam op gelijke hoogte.  
 + 
 +De Czaar Peter, die een grotere snelheid had, gaf het gebruikelijke signaal en wilde, gelijk de gewoonte is, de vlug stomende de Zaandam I passeren. De Zaandam I had echter tot Zaandam toe de Czaar Peter verhinderd voor te komen. De passagiers verkeerden herhaaldelijk in angst dat een aanvaring zou plaats vinden. Een wonder is het, dat het zover niet kwam. Was er een boot van de anderen kant gekomen, dan was een aanvaring onvermijdelijk geweest. 
 + 
 +In ieder geval zou het slechts tot verhoging van de zondagsvreugde strekken, indien de concurrerende boten zich van dergelijke kwaajongens-streken onthielden. Er zijn nog uitstapjes te maken, waarbij de Czaar Peter, en de Zaandam gemist kunnen worden. Eén en ander brengt de waarlijk prettige uitstapjes naar Zaandam onnodig in miscrediet. 
  
 Zie ook: [[veerdienst|Veerdiensten]].  Zie ook: [[veerdienst|Veerdiensten]]. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/alkmaar.1509707197.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:12
  • (Externe bewerking)