Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
anno [2019/05/27 21:38]
jan
anno [2019/05/27 21:52] (huidige)
jan
Regel 1: Regel 1:
 ==== Anno 1961 ==== ==== Anno 1961 ====
 +{{ :​anno1961_eerste_nummer.jpg |Totel van het eerste nummer. Bron Archief Zaans Erfgoed}}
 +
 Anno 1961, was een blad dat werd uitgegeven door de vereniging Vrienden van het Zaanse Schans, later van de vereniging [[vrienden_van_het_zaanse_huis|Vrienden van het Zaanse Huis]]. Er zijn totaal 160 nummers uitgegeven. Het laatste verscheen in in 2001, daarna ging het blad over in het blad Zaanse Erfgoed, als orgaan van de Vereniging Zaans Erfgoed. Anno 1961, was een blad dat werd uitgegeven door de vereniging Vrienden van het Zaanse Schans, later van de vereniging [[vrienden_van_het_zaanse_huis|Vrienden van het Zaanse Huis]]. Er zijn totaal 160 nummers uitgegeven. Het laatste verscheen in in 2001, daarna ging het blad over in het blad Zaanse Erfgoed, als orgaan van de Vereniging Zaans Erfgoed.
  
 Het eerste nummer verscheen in 1962 en bestond uit vier pagina'​s A4, de inhoud werd vooral bepaald door beschrijvingen en nauwkeurige tekeningen van de panden die naar de [[zaanse_schans|Zaanse Schans]] verhuisden. Doel van de vereniging was het financieel ondersteunen van de opbouw van de Zaanse Schans. Het eerste nummer verscheen in 1962 en bestond uit vier pagina'​s A4, de inhoud werd vooral bepaald door beschrijvingen en nauwkeurige tekeningen van de panden die naar de [[zaanse_schans|Zaanse Schans]] verhuisden. Doel van de vereniging was het financieel ondersteunen van de opbouw van de Zaanse Schans.
  
-In 1978 was de Schans voltooid, alle geplande panden hadden hun bestemming gekregen. De missie van de vereniging werd verruimd: niet alleen het realiseren van de Zaanse Schans was het doel, maar ook bescherming van panden die zich elders in de streek bevonden en bedreigd werden door sloop. De inhoud van het blad, veranderde mee: beschrijving van bedreigde panden, bouwkundige en architectonische onderwerpen werden behandeld. Vanaf 1982 nam het aantal pagina'​s toe. In 1988 verscheen de eerste special: een nummer dat geheel gewijd aan “De taal van [[sante|Aafje Gijsen]] als bron van het 18e eeuws”. [[daan|Jo Daan]] was de auteur.+[{{  anno1961.jpg?​200|Het eerste nummer met een voorblad in kleur. Bron Archief Zaans Erfgoed}}]In 1978 was de Schans voltooid, alle geplande panden hadden hun bestemming gekregen. De missie van de vereniging werd verruimd: niet alleen het realiseren van de Zaanse Schans was het doel, maar ook bescherming van panden die zich elders in de streek bevonden en bedreigd werden door sloop. De inhoud van het blad, veranderde mee: beschrijving van bedreigde panden, bouwkundige en architectonische onderwerpen werden behandeld. Vanaf 1982 nam het aantal pagina'​s toe. In 1988 verscheen de eerste special: een nummer dat geheel gewijd aan “De taal van [[sante|Aafje Gijsen]] als bron van het 18e eeuws”. [[daan|Jo Daan]] was de auteur.
  
 Daarna verscheen er jaarlijks een special over Houten gevels, Oer-Zaan of Oer-IJ?, Raadhuis van Zaandijk, Zaans Historisch Museum. In 1993 werd samenwerking gezocht met  de [[monumenten|Vereniging tot  behoud ​ van  Monumenten van Bedrijf ​ en Techniek ​ in de Zaanstcek]] (VBMBTZ), die het blad Met Stoom uitgaf. Vanaf 1991 kreeg de 4 jaarlijkse uitgave een voorblad in kleur. De omvang nam toe tot 28 redactiepagina'​s. Daarna verscheen er jaarlijks een special over Houten gevels, Oer-Zaan of Oer-IJ?, Raadhuis van Zaandijk, Zaans Historisch Museum. In 1993 werd samenwerking gezocht met  de [[monumenten|Vereniging tot  behoud ​ van  Monumenten van Bedrijf ​ en Techniek ​ in de Zaanstcek]] (VBMBTZ), die het blad Met Stoom uitgaf. Vanaf 1991 kreeg de 4 jaarlijkse uitgave een voorblad in kleur. De omvang nam toe tot 28 redactiepagina'​s.
Regel 20: Regel 22:
  
  
 +**Externe Link:**
  
 + 
  
-Periodiek, enkele malen per jaar verschijnend orgaan van de vereniging [[vrienden_van_het_zaanse_huis|Vrienden van het Zaanse huis]].  +[[https://​www.archief-zaanserfgoed.nl/​anno-1961/​|Online Archief Zaans Erfgoed]]
- +
-Anno 1961 beschikt over een [[https://​www.archief-zaanserfgoed.nl/​anno-1961/​|uitgebreid archief]] dat alle uitgaven uit de jaren 1961-2015 omvat. ​+
  
 {{tag>​periodiek geschiedenis}} {{tag>​periodiek geschiedenis}}
  • anno.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/27 21:52
  • door jan