april_meistakingen

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
april_meistakingen [2017/11/12 09:28]
zaanlander
april_meistakingen [2020/09/07 12:07] (huidige)
Regel 24: Regel 24:
   * [[rijkhoff_theodorus|Theodorus Rijkhoff]] (28) en    * [[rijkhoff_theodorus|Theodorus Rijkhoff]] (28) en 
   * [[wiersma_gerard|Gerard Wiersma]] (38)   * [[wiersma_gerard|Gerard Wiersma]] (38)
-  * [[duijn_wilhelmus_petrus_johannes|Wilhelmus Petrus Johannes Duijn]] (32) 
-  
  
 De andere ter dood veroordeelden werden naar concentratiekampen gebracht. Zes van hen kwamen daar tussen 1943 en 1945 om het leven: De andere ter dood veroordeelden werden naar concentratiekampen gebracht. Zes van hen kwamen daar tussen 1943 en 1945 om het leven:
  
-  * [[veen2|Klaas van Veen]] werd op transport gesteld naar Dachau, waar hij op 13 juli 1944 werd terechtgesteld.(23)   +  * [[duijn_wilhelmus_petrus_johannes|Wilhelmus Petrus Johannes Duijn]] (32stierf  op 23 mei 1945 te Braunschweig.
-  * [[veer_willem_van_t|Willem van 't Veer]] (33) overleed in concentratiekamp Dachau op 26 februari 1945. +
   * [[hey|Henk Heij]], stond als vermist te boek. Naspeuringen van zijn neef Willem Evertse leidden in 2014 tot het vermoeden dat Henk Heij begin mei 1945 in Dachau om het leven is gekomen.    * [[hey|Henk Heij]], stond als vermist te boek. Naspeuringen van zijn neef Willem Evertse leidden in 2014 tot het vermoeden dat Henk Heij begin mei 1945 in Dachau om het leven is gekomen. 
   * [[mastenbroek|Gerke Gerrit Mastenbroek]] (46) maakte in Dachau de bevrijding mee maar stierf op de terugweg in Vught op 1 juni 1945.    * [[mastenbroek|Gerke Gerrit Mastenbroek]] (46) maakte in Dachau de bevrijding mee maar stierf op de terugweg in Vught op 1 juni 1945. 
-  * [[oosthuizen|Klaas Oosthuizen]] (44) stierf op 26 september 1943 als gevolg van de ontberingen in kamp Vught. +   * [[oosthuizen|Klaas Oosthuizen]] (44) stierf op 26 september 1943 als gevolg van de ontberingen in kamp Vught.  
 +   * [[veen2|Klaas van Veen]] werd op transport gesteld naar Dachau, waar hij op 13 juli 1944 werd terechtgesteld.(23)   
 +  * [[veer_willem_van_t|Willem van 't Veer]] (33) overleed in concentratiekamp Dachau op 26 februari 1945
  
 Vier ter dood veroordeelden overleefden hun veroordeling:  Vier ter dood veroordeelden overleefden hun veroordeling: 
-  * Pieter van Loon, +  * [[https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/96413/pieter-van-loon|Pieter van Loon]]
   * [[vredenburg_willem|Willem Vredenburg]],    * [[vredenburg_willem|Willem Vredenburg]], 
   * Jacob Kramer,    * Jacob Kramer, 
Regel 43: Regel 42:
 „Een dag van dolle paniek", zei burgemeester De Boer van Assendelft er later van. De anderen waren ook ter dood veroordeeld, maar zij mochten verzoeken tot matiging indienen. De beoordeling daarvan hing mede of van het wel of niet hervatten van het werk in Krommenie, de volgende dag. Het werk werd hervat. „Een dag van dolle paniek", zei burgemeester De Boer van Assendelft er later van. De anderen waren ook ter dood veroordeeld, maar zij mochten verzoeken tot matiging indienen. De beoordeling daarvan hing mede of van het wel of niet hervatten van het werk in Krommenie, de volgende dag. Het werk werd hervat.
  
-Het gerucht ging, dat de namen van de twaalf aan de SD waren opgegeven door burgemeester Jongsma, die nu eenmaal mede door zijn onbeheerste, rauwe optreden, een uiterst kwalijke reputatie had. Ook volgens Bouman heeft Jongsma ze opgegeven. Jongsma zelf ontkende het tijdens zijn proces. Na de oorlog heeft Jongsma gezegd, dat in de kring van de directie van de Blikfabrieken de namen waren genoemd.+Het gerucht ging, dat de namen van de twaalf aan de SD waren opgegeven door NSB-burgemeester [[Jongsma|A.G.Jongsma]], die nu eenmaal mede door zijn onbeheerste, rauwe optreden, een uiterst kwalijke reputatie had. Ook volgens Bouman heeft Jongsma ze opgegeven. Jongsma zelf ontkende het tijdens zijn proces. Na de oorlog heeft Jongsma gezegd, dat in de kring van de directie van de Blikfabrieken de namen waren genoemd.
  
 In Wormerveer waren zaterdagmiddag vier arbeiders gearresteerd, maar die werden zondags vrijgelaten. De staking was maandag 3 mei grotendeels over. Alleen hier en daar in het zuiden en in de kop van Friesland, ten noorden van Dokkum, is nog een paar dagen langer gestaakt. In Wormerveer waren zaterdagmiddag vier arbeiders gearresteerd, maar die werden zondags vrijgelaten. De staking was maandag 3 mei grotendeels over. Alleen hier en daar in het zuiden en in de kop van Friesland, ten noorden van Dokkum, is nog een paar dagen langer gestaakt.
Regel 59: Regel 58:
  Willy Lages, een beruchte SD-er in Amsterdam, noemde in een direct na de staking geschreven rapport de verzwakking van de CPN als voorname factor voor het niet-staken in Amsterdam en Zaandam. Het was intussen niet zo, dat de CPN volledig passief was. Volgens Maas heeft de Zaanse CPN in Wormerveer en Krommenie een door hem geschreven pamflet uitgegeven.  Willy Lages, een beruchte SD-er in Amsterdam, noemde in een direct na de staking geschreven rapport de verzwakking van de CPN als voorname factor voor het niet-staken in Amsterdam en Zaandam. Het was intussen niet zo, dat de CPN volledig passief was. Volgens Maas heeft de Zaanse CPN in Wormerveer en Krommenie een door hem geschreven pamflet uitgegeven.
  
-Van het naar verzamelpunten jagen en deporteren van de joden in Amsterdam ging een deprimerende invloed op de Amsterdammers en indirect op de Zaandammers uit. +Van het naar verzamelpunten jagen en deporteren van de joden in Amsterdam ging een deprimerende invloed op de Amsterdammers en indirect op de Zaandammers uit. De Duitsers gedroegen zich na de staking geenszins terughoudend. Eerder was het tegendeel het geval. Ze zetten nu hard door. 
-De Duitsers gedroegen zich na de staking geenszins terughoudend. Eerder was het tegendeel het geval. Ze zetten nu hard door. +
  
 Nieuwe orders luidden:  Nieuwe orders luidden: 
Regel 68: Regel 66:
   * 13 mei: de radiotoestellen moesten worden ingeleverd.   * 13 mei: de radiotoestellen moesten worden ingeleverd.
  
-Het standaardwerk De April-mei-stakingen van 1943 (1950) van dr. P. J. Bouman is [[https://pure.knaw.nl/portal/files/1871154/1950_Bouman_aprilmeistakingen.pdf|digitaal te raadplegen]] op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs,- Holocaust en Genocidestudies. +Het standaardwerk De April-Mei-stakingen van 1943 (1950) van dr. P. J. Bouman is [[https://pure.knaw.nl/portal/files/1871154/1950_Bouman_aprilmeistakingen.pdf|digitaal te raadplegen]] op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs,- Holocaust en Genocidestudies. 
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/april_meistakingen.1510475328.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:48
  • (Externe bewerking)