april_meistakingen

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
april_meistakingen [2018/01/06 15:29]
zaanlander
april_meistakingen [2018/01/06 15:31] (huidige)
zaanlander
Regel 42: Regel 42:
 „Een dag van dolle paniek",​ zei burgemeester De Boer van Assendelft er later van. De anderen waren ook ter dood veroordeeld,​ maar zij mochten verzoeken tot matiging indienen. De beoordeling daarvan hing mede of van het wel of niet hervatten van het werk in Krommenie, de volgende dag. Het werk werd hervat. „Een dag van dolle paniek",​ zei burgemeester De Boer van Assendelft er later van. De anderen waren ook ter dood veroordeeld,​ maar zij mochten verzoeken tot matiging indienen. De beoordeling daarvan hing mede of van het wel of niet hervatten van het werk in Krommenie, de volgende dag. Het werk werd hervat.
  
-Het gerucht ging, dat de namen van de twaalf aan de SD waren opgegeven door NSB-burgemeester [[Jongsma]],​ die nu eenmaal mede door zijn onbeheerste,​ rauwe optreden, een uiterst kwalijke reputatie had. Ook volgens Bouman heeft Jongsma ze opgegeven. Jongsma zelf ontkende het tijdens zijn proces. Na de oorlog heeft Jongsma gezegd, dat in de kring van de directie van de Blikfabrieken de namen waren genoemd.+Het gerucht ging, dat de namen van de twaalf aan de SD waren opgegeven door NSB-burgemeester [[Jongsma|A.G.Jongsma]], die nu eenmaal mede door zijn onbeheerste,​ rauwe optreden, een uiterst kwalijke reputatie had. Ook volgens Bouman heeft Jongsma ze opgegeven. Jongsma zelf ontkende het tijdens zijn proces. Na de oorlog heeft Jongsma gezegd, dat in de kring van de directie van de Blikfabrieken de namen waren genoemd.
  
 In Wormerveer waren zaterdagmiddag vier arbeiders gearresteerd,​ maar die werden zondags vrijgelaten. De staking was maandag 3 mei grotendeels over. Alleen hier en daar in het zuiden en in de kop van Friesland, ten noorden van Dokkum, is nog een paar dagen langer gestaakt. In Wormerveer waren zaterdagmiddag vier arbeiders gearresteerd,​ maar die werden zondags vrijgelaten. De staking was maandag 3 mei grotendeels over. Alleen hier en daar in het zuiden en in de kop van Friesland, ten noorden van Dokkum, is nog een paar dagen langer gestaakt.
  • april_meistakingen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/01/06 15:31
  • door zaanlander