asschnegotie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Vorige revisie
asschnegotie [2016/10/27 17:25]
asschnegotie [2016/10/28 17:29]
Regel 22: Regel 22:
 Al deze liefhebberijen en zijn overtuiging, hebben hem niet verhinderd een rijk man te worden. Al deze liefhebberijen en zijn overtuiging, hebben hem niet verhinderd een rijk man te worden.
  
-Toen hij in 1758 zijn testament maakte legateerde hij aan zijn tweede vrouw Jacoba Dingemans het door hem bewoonde huis Zaanweg 21, Wormerveer met het kaaspakhuis "Gouda" Zaanweg 19 daar ten zuiden van, de tuin aan het Weverspad in Wormerveer, al zijn huisraad en inboedel met de complete bibliotheek, de natuurkundige instrumenten en al het goud en zilverwerk (hoeveel dat was wordt niet aangegeven) en ook nog eens een jaarlijks inkomen van 4000.+Toen hij in 1758 zijn testament maakte legateerde hij aan zijn tweede vrouw Jacoba Dingemans het door hem bewoonde huis Zaanweg 21, Wormerveer met het kaaspakhuis "Gouda" Zaanweg 19 daar ten zuiden van, de tuin aan het Weverspad in Wormerveer, al zijn huisraad en inboedel met de complete bibliotheek, de natuurkundige instrumenten en al het goud en zilverwerk (hoeveel dat was wordt niet aangegeven) en ook nog eens een jaarlijks inkomen van ƒ 4000.
 Verder maakte hij een lange lijst van legaten tot een gezamenlijk bedrag van ruim ƒ 90.000, waarvan verreweg het voornaamste was een  legaat van ƒ 40.000 aan de bestuurders van de Collegiantenkas te Amsterdam, onder  de bepaling, dat de inkomsten, indien nodig, moesten dienen tot onderhoud van het  Grote Huis te Rijnsburg, zo lang de vergadering daar wordt gehouden en van het daarbij gelegen Bergje. Indien deze mochten worden verlaten dan waren de inkomsten bestemd ter ondersteuning van de bewoners van het Rozenhofje te Amsterdam of andere zaken, die bestuurders nodig zullen vinden.  Verder maakte hij een lange lijst van legaten tot een gezamenlijk bedrag van ruim ƒ 90.000, waarvan verreweg het voornaamste was een  legaat van ƒ 40.000 aan de bestuurders van de Collegiantenkas te Amsterdam, onder  de bepaling, dat de inkomsten, indien nodig, moesten dienen tot onderhoud van het  Grote Huis te Rijnsburg, zo lang de vergadering daar wordt gehouden en van het daarbij gelegen Bergje. Indien deze mochten worden verlaten dan waren de inkomsten bestemd ter ondersteuning van de bewoners van het Rozenhofje te Amsterdam of andere zaken, die bestuurders nodig zullen vinden. 
  
 Enig erfgenaam is voorts zijn nicht Jacoba Pietersd. Nanning, echtgenote van Vastert Claasz. Vas, onder de verplichting het jaargeld van  ƒ 4000 aan zijn weduwe uit te keren en waartoe het saldo ruimschoots voldoende was.  Vastert Claasz. Vas kwam op deze wijze vrijwel geheel in het bezit van het kapitaal van molen "**De Schenker**", want de andere helft kwam, door het overlijden van Pieter Cornelisz. Nanning,  aan hem zonder aftrek van al die legaten.  Enig erfgenaam is voorts zijn nicht Jacoba Pietersd. Nanning, echtgenote van Vastert Claasz. Vas, onder de verplichting het jaargeld van  ƒ 4000 aan zijn weduwe uit te keren en waartoe het saldo ruimschoots voldoende was.  Vastert Claasz. Vas kwam op deze wijze vrijwel geheel in het bezit van het kapitaal van molen "**De Schenker**", want de andere helft kwam, door het overlijden van Pieter Cornelisz. Nanning,  aan hem zonder aftrek van al die legaten. 
  
-Vastert Klaasz. Vas hertrouwde met Guurtje Blaauw,  dochter van de grote papiermaker Dirk Blaauw en kwam zo verder nog in het bezit van  1/4 deel van diens belangrijke nalatenschap.  Vastert Claasz. Vas was er de man niet naar dit vermogen te verbrassen, doch stak het in zijn  zaken, die hij uitmuntend wist te beheren. +Vastert Claasz. Vas hertrouwde met Guurtje Blaauw,  dochter van de grote papiermaker Dirk Blaauw en kwam zo verder nog in het bezit van  1/4 deel van diens belangrijke nalatenschap.  Vastert Claasz. Vas was er de man niet naar dit vermogen te verbrassen, maar stak het in zijn zaken, die hij uitmuntend wist te beheren. 
  
 Behalve molen [[schenker|De Schenker]] dreef hij 16 oliemolens en twee stijfselhuizen en had, behalve een voornaam aandeel in de papiermakerij van Blaauw & Briel, aanzienlijke belangen in allerlei andere zaken, zoals de loodwitmolen op de Koog en de blauwselmolens te Westzaan.  Behalve molen [[schenker|De Schenker]] dreef hij 16 oliemolens en twee stijfselhuizen en had, behalve een voornaam aandeel in de papiermakerij van Blaauw & Briel, aanzienlijke belangen in allerlei andere zaken, zoals de loodwitmolen op de Koog en de blauwselmolens te Westzaan. 
  
-Toen Vastert Claasz. Vas in 1808 - midden  in de ongunstige Franse tijd - op de leeftijd van 78 jaar overleed, was zijn nalatenschap zeer belangrijk.Uit het kapitaalboek van zijn dochter Aaltje Vas, getrouwd met Dirk Visser, houtzager te Zaandam, blijkt dat haar vaderlijk erfdeel bedroeg ƒ 597700 en 16 stuivers, zijnde 1/3 deel van de boedel. In dit vermogen speelde de zaak van molen [[schenker|De Schenker]] nauwelijks een rol meer.+Toen Vastert Claasz. Vas in 1808 - midden  in de ongunstige Franse tijd - op de leeftijd van 78 jaar overleed, was zijn nalatenschap zeer belangrijk.\\ Uit het kapitaalboek van zijn dochter Aaltje Vas, getrouwd met Dirk Visser, een Zaandamse houtzager, blijkt dat haar vaderlijk erfdeel ƒ 597.700 en 16 stuivers bedroeg, zijnde 1/3 deel van de boedel. In dit vermogen speelde de zaak van molen [[schenker|De Schenker]] nauwelijks een rol meer.
  
 Ten gevolge van onbekende oorzaken was het in de tweede helft van de 18de eeuw met dit zo winstgevende bedrijf plotseling afgelopen. De beide directeuren, Hendrik Koekebakker en Jacob Kneppel, vestigden zich als kaaskopers; de pakhuizen werden verkocht of verhuurd en de rest van het bedrijf op veel kleinere schaal voortgezet door Jan Dekker, getrouwd met Guurtje Schenk, die van huis uit in een klein deel van de oude zaak  participeerde.  Ten gevolge van onbekende oorzaken was het in de tweede helft van de 18de eeuw met dit zo winstgevende bedrijf plotseling afgelopen. De beide directeuren, Hendrik Koekebakker en Jacob Kneppel, vestigden zich als kaaskopers; de pakhuizen werden verkocht of verhuurd en de rest van het bedrijf op veel kleinere schaal voortgezet door Jan Dekker, getrouwd met Guurtje Schenk, die van huis uit in een klein deel van de oude zaak  participeerde. 
  
-Molen [[schenker|De Schenker]] zelf bleef nog in het bezit van de nazaten van Vastert Klaasz. Vas tot 1845,  toen deze werd verkocht aan Dirk Buys, die daarmee maalde tot 1877, in welk jaar  hij gesloopt werd. Op de plaats daarvan stichtte de Firma W.]. Boon & Comp. de  cacaofabriek “de Ruiter".\\  De overige zaken van Vastert Claasz. Vas werden voortgezet door diens twee zoons Dirk en Jan Vas. Zij waren ook degenen, die na de Franse tijd getracht hebben de walvisvaart weer in het leven te roepen.\\ De eerste was ongetrouwd en de tweede had geen kinderen, waarna Vasterd Vas Visser, zoon van Dirk Visser en Aaltje Vas hiervoor genoemd,  een deel van de zaken verder overnam. De slechte gang van zaken was wel de reden waarom deze man zich daarvan in de dertiger jaren van de 19de eeuw ontdeed. En zo kwam er dan een vrij spoedig einde aan het voor die tijd enorme bedrijf, dat Vastert Claasz. Vas had opgebouwd.        +Molen [[schenker|De Schenker]] zelf bleef nog in het bezit van de nazaten van Vastert Claasz. Vas tot 1845,  toen deze werd verkocht aan Dirk Buys, die daarmee maalde tot 1877, in welk jaar  hij gesloopt werd. Op de plaats daarvan stichtte de Firma W.J. Boon & Comp. cacaofabriek “de Ruiter".\\  De overige zaken van Vastert Claasz. Vas werden voortgezet door diens twee zoons Dirk en Jan Vas. Zij waren ook degenen, die na de Franse tijd getracht hebben de walvisvaart weer in het leven te roepen.\\ De eerste was ongetrouwd en de tweede had geen kinderen, waarna Vasterd Vas Visser, zoon van Dirk Visser en Aaltje Vas hiervoor genoemd,  een deel van de zaken verder overnam. De slechte gang van zaken was wel de reden waarom deze man zich daarvan in de dertiger jaren van de 19de eeuw ontdeed. En zo kwam er dan een vrij spoedig einde aan het voor die tijd enorme bedrijf, dat Vastert Claasz. Vas had opgebouwd.        
  
  
Regel 43: Regel 43:
  
   * Zaanse verhalen 2009, Ron Couwenhoven   * Zaanse verhalen 2009, Ron Couwenhoven
-  * Wormerveer langs weg en Zaan, Jan Aten  +  * Wormerveer langs weg en Zaan, Jan Aten
-**Deze pagina is nog onder constructie!!**  +
- +
-de auteur G.J. Schenk+
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/asschnegotie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/15 20:26
  • door jan