aten_willem

Zaandam, 15 januari 1894 - Soestdijk, 12 juli 1973

Zicht op houthandel Remmert Aten in het Westzijderveld

Directeur en mede-eigenaar van houthandel en -zagerij De Barkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBark, de

Zagerij van Remmert Aten (1861-1938) te Zaandam. In 1883 werd de uit 1726 stammende wagenschotzager De Tarweakker gekocht door Remmert Aten. Met de aankoop van De Tarweakker startte Aten een nieuwe houthandel. Na enkele jaren verkocht Aten de molen aan houtzager Pieter de Lange, die er tot 1902 mee bleef werken. Waarna de molen gesloopt werd.
te Zaandam. Kreeg bekendheid als amateur-kunstschilder, werkte als zodanig in Zaandam, Haarlem en van 1959 af in Laren N.H. Tekenaar van het vlakke Nederlandse landschap en portretten.

Onbevangen, eerlijk werk van Willem Aten

Het mag zijn, dat als geheel de tentoonstelling van tekeningen door Willem Aten in kunsthandel W. J. G. van Meurs te Amsterdam vrij zwak is. Het mag zijn, dat het meeste bepaald niet boven het peil van de toegewijde dilettant uit komt, vooral de figuurstudies had Aten bijvoorbeeld beter in de portefeuille kunnen houden.

Maar toch is deze expositie sympathiek door haar onbevangenheid, door de eerlijkheid van het werk, waar liefde voor het tekenen en voor de natuur gelijkelijk uit spreekt. De natuur, dat is het vlakke en onaanzienlijke landschap van de Zaankant, waar schijnbaar 'niets aan te tekenen' valt.

Merkwaardig is het, hoe al die Zaankanters en Haarlemmers op een aan elkaar verwante wijze zo'n gegeven behandelen en vooral hoe hun manier van tekenen weinig uiteenloopt. Er is bij hen haast nooit een enkele strakke lijn, doch altijd een samenstel van lijntjes, die als het wave tastend de vorm pogen te vangen. Er is geen sprake bij hen van nuchterheid doch eerder van een voorliefde voor een aarzelend licht en donker, een mystieke sfeer, Rembrandt zullen zij meer beminnen dan Albrecht Dürer.

Zoals gezegd: in het werk van Aten tekenen zich allerlei zwakheden duidelijk af, wat overigens niet te verwonderen valt bij iemand, die nu pas, op latere leeftijd, volop gelegenheid vindt tot studie. Er zijn echter enkele bladen, die getuigen van gevoel voor het essentiële van de tekenkunst; het zijn een paar landschappen en vooral studies van boomgroepen. Tot 19 maart 1961. J. M. Prange.

Bron: Het Parool 2 maart 1961

Lees ook: Willem Aten hield van lege landschappen in de serie Oneindig Noord-Holland.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/aten_willem.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)