baars

Dit is een oude revisie van het document!


Sigarenmakerij/sigarenfabriek te Krommenie, opgericht in 1867, geliquideerd in 1935 maar elders voortgezet. Het bedrijf begon als eenmanszaak aan de Padlaan en was na vijftig jaar uitgegroeid tot een industrie met 450 werknemers.

De marge tussen kostprijs en verkoopprijs was in de crisisjaren zeer smal geworden, aangezien de sigarenmakerij zeer loonintensief was en de in de Zaanstreek betaalde lonen hoger waren dan in het zuiden en oosten des lands, lag verplaatsing van de activiteiten voor de hand. Tussen 1903 en 1913 ontstonden nevenvestigingen in Cuijk, Roosendaal, Heerlen, Wageningen en Venray. Het hiervoor genoemde personeelsbestand rond 1917 zal inclusief deze filialen zijn opgegeven. Bekendste merksigaar door Baars geproduceerd was de 'Victor Hugo'.

De crisisjaren eisten hun tol. In februari 1913 verloren 46 van de 48 werknemers van Baars en Zoon hun baan in de sigarenmakerij van Wageningen. Slechts twee personeelsleden behielden hun werk. Landelijk verloren vele honderden sigarenmakers hun baan in de algehele malaise.

Opnieuw werd sigarenindustrie zwaar getroffen door de accijns op tabak die in 1920 werd geheven. In 1921 overwoog Baars en Zoon het ongehuwd personeel te ontslaan. Concurrent sigarenfabriek Middelkamp te Krommenie zette de productie drie dagen per week stop. In 1933 volgde opnieuw een accijnsverhoging waardoor de firma Baars en Zoon besloot haar activiteiten in Krommenie te beëindigen terwijl in Wageningen, Cuyk en Venray als gevolg van bedrijfsslapte 80 werknemers werden ontslagen.

In 1935 sloot de sigarenfabriek van de Baars en Zoon haar deuren in Heerlen; een 16-tal sigarenmakers werd tewerkgesteld te Cuijck. Het vooruitzicht voor de andere sigarenmakers was verre van rooskleurig. Enkele van de werknemers verkregen werk bij de sigarenfabrieken te Roosendaal.

De N.V. Sigarenfabr. J. Baars en Zoon in Wageningen, werd op 1 october 1941 geliquideerd. Zie voorts Sigarenmakerijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSigarenmakerij

Nijverheid, in de Zaanstreek tussen 1880 en 1940 bedreven. De sigarenmakerij in de Zaanstreek was voornamelijk in Krommenie geconcentreerd. In dat dorp woonden veel ongeschoolde arbeidskrachten, en het handmatig maken van een sigaar vereiste wel enige vakkundigheid maar deze was snel op te doen. Daarnaast waren er ook sigarenmakers in Zaandam. Daar werkten de eersten in de huisindustrie.
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/baars.1497943402.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:48
  • (Externe bewerking)