Halfweg, 29 januari 1916 - Haarlem, 31 maart 1988

Cees Bakker, beroepswielrenner/stayer, was betrokken bij de bouw van de wielerbaan in Assendelftplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAssendelver Wielerbaan

Toen bekend werd dat de beroemde 6-daagse wielerbaan in Rotterdam na 36 dagen in gebruik geweest te zijn in 1937 te koop was, toonde de Gemeente Assendelft met steun van omliggende gemeentes hier belangstelling voor. Aan plannen ontbrak het niet.
in 1937 en ging er daarna ook zelf op fietsen. Met de Brabander Dominicus won hij er een avondvijfdaagse. Daarna stapte hij over naar het stayeren ofwel het wielrennen achter de motor. In 1938 won hij tijdens de nationale kampioenschappen de finale voor B-stayers, en mocht hij uitkomen in de finale van de A-stayers.

Tot 1953 zou hij jaarlijks in deze finale uitkomen, met onderbreking van de oorlogsjaren, toen er bij gebrek aan benzine geen stayerwedstrijden meer in Nederland werden gehouden. Bakker fietste in deze tijd in Duitsland en hield zich in Nederland bezig met andere onderdelen van de wielersport.

Tijdens het kampioenschap voor beroepsrenners op de weg op de Cauberg nam Bakker deel omdat hij toch toevallig op vakantie in Valkenburg was en werd hij in 1942 tweede. Ook tijdens de na de oorlog weer gehouden nationale kampioenschappen voor stayers behaalde hij een aantal malen de tweede plaats, totdat hij tenslotte in 1949 eerste werd. In 1953 beëindigde hij zijn sportcarrière.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bakker_cees.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)