bakkerij_de_zeeuw

No renderer 'odt' found for mode 'odt'

Reeds in 1855 werd door Cornelis Dekker de grondslag gelegd voor bakkerij De Zeeuw. De bakkerij aan de Vinkenstraat 54 onderging in 1920 een belangrijke uitbreiding. De bestaande bakkerij bleek te klein waarop vernieuwing onvermijdelijk bleek. Verschillende moderne werktuigen werden aangeschaft zoals de elektrische kneedmachine, die in minder dan geen tijd het meel tot deeg verwerkte.

Eigenaar Dekker legde zich, toen de bakkers na WO I weer wat ruimer van meel werden voorzien, toe op het bakken van Zeeuws tarwebrood dat bij velen een grote reputatie genoot. De samenstelling van dit smakelijke brood was zodanig, dat het krachtig voedsel kon worden genoemd en van onberekenbaar belang bleek voor de spijsverteringsorganen. Bovendien ging het zenuwaandoeningen van de maag tegen. In verhouding tot de andere broodsoorten was de prijs billijk te noemen.

De Toekomst wordt De Zeeuw

Een jaar na de tweede wereldoorlog, juli 1946, besloot Dekker De Toekomst in de Oostzijde over te nemen. In deze bakkerij lag de nadruk op de broodbakkerij terwijl in de Vinkenstraat speciale aandacht aan de banketbakkerij werd besteed. Op 3 oktober 1946 werd na een maandenlange verbouwing het broodbedrijf aan de Oostzijde 132b en de geheel gerestaureerde luxe brood- en banketbakkerij aan de Vinkenstraat geopend.

Onder de aanwezigen was ook burgemeester Joris In ’t Veldplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVeld, Joris in 't

Dubbeldam, 5 juli 1895 - Den Haag, 15 februari 1981

mr. dr. Joris in 't Veld, burgemeester van Zaandam (1937-1941 en 1945-1948), Eerste Kamerlid (voor en na de Tweede Wereldoorlog en 1952-1964), minister van wederopbouw en volkshuisvesting (1948-1952), hoogleraar in Leiden (1957-1965), Rector Magnificus Vrije Universiteit in Amsterdam (1959-1960), lid Raad van State (1964-1970).
van de partij toen directeur Dekker een historisch overzicht gaf van de groei van het Zaanse bedrijf. Dekker dankte zijn zoon en het personeel voor het harde werken in oorlogstijd, nadat hij door de bezetter naar een concentratiekamp was gevoerd. In ’t Veld noemde de vasthoudendheid van Dekker een typisch Zaanse eigenschap. Dekker memoreerde dat het zijn bedoeling is een pensioenfonds voor het personeel te vormen.

Elektrokar

In het straatbeeld van de zeventiger en tachtiger jaren verschenen veel venters die het brood met een elektrowagentje aan huis leverden. Dagelijks werd 's ochtends vroeg brood en banket geladen en stuurden de bezorgers hun elektrokar de weg op. Zes dagen per week, op de zaterdag werden vooral veel bestellingen uitgevoerd.

In het Amsterdamse Okura-hotel vierde het personeel van Bakkerij De Zeeuw in april 1980 het 135-jarig bestaan van het bedrijf met een diner-dansant met muziek van het kwartet Peter Jongeneel. Aan het feestje namen 230 gasten deel.

Het aandelenpakket van Bakkerij De Zeeuw kwam in 1984 in handen van bakkerijorganisatie Saba BV te Hedel, een organisatie van veertig samenwerkende bakkerijen. De Zeeuw telde twaalf filialen in de Zaanstreek en een bakkerij in de Oostzijde te Zaandam. Er werkten 85 mensen bij het 130 jaar bestaande bedrijf.

Een reorganisatie in 1985 hield voor elf personeelsleden ontslag in. Zes werknemers verdwenen uit productieafdeling, vijf uit de filialen. Het filiaal aan het Hof van Holland ging sloot de deuren. De inkrimping was nodig om het voortbestaan van het bedrijf te waarborgen.

Pater BV

Bakkerij De Zeeuw werd in mei 1986 overgenomen door bakkerij Pater BV uit Avenhorn. Dit bedrijf maakte na de nieuwbouw in 1985 een sterke groei door, waardoor grote behoefte ontstond aan uitbreiding van de productiecapaciteit. De Zeeuw beschikte over voldoende reservecapaciteit om het tekort op te vangen. De overname leidde niet tot gedwongen ontslagen. Bij De Zeeuw werkten vijftig mensen en bij Pater 65. De naam De Zeeuw bleef bestaan.

Doordat de bakovens in augustus 1986 's nachts door een technische storing twee uur stil lagen, bleven 27 filialen tot 11:00 uur in de morgen verstoken van brood. De ovens functioneerden slechts tot twaalf uur waarop een enorme plas gerezen deeg van vier meter doorsnee, goed voor tweeduizend broden, ontstond die niet meer kon worden gebruikt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bakkerij_de_zeeuw.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)