Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
bakkerschool [2019/03/14 20:29]
zaanlander
— (huidige)
Regel 1: Regel 1:
-==== Bakkerschool ==== 
  
-Bakkerschool,​ School no.4., 14 lokalen tellende stadsarmenschool aan de Oostzijde te Zaandam. De lessen aan deze school werden onder andere verzorgd door de legendarische Zaandamse hoofdonderwijzer [[bakker_albert|Albert Bakker]]. Hij was in die tijd een begrip. Bakker is ruim 54 jaar schoolhoofd geweest en hoewel hij een uitstekende naam had opgebouwd, werd hij aanvankelijk ondergewaardeerd. Hij had onvoldoende diploma'​s en ontving daardoor als hoofd f 1.200,- per jaar als salaris, terwijl collega'​s f 1880.- ontvingen. Bakker werd als hoofd van deze lagere school in 1902 opgevolgd door C.Joh. Kieviet, die in 1917 met vervroegd pensioen ging in verband met suikerziekte. ​ [[kieviet|C.Joh. Kieviet]] werd later bekend als kinderboekenschrijver waarin onder andere Dik Trom centraal stond. 
- 
-In het gebouw van de vroegere Bakkerschool aan de Oostzijde in Zaandam werd later het Arbeidsbureau gevestigd. In de nacht van 20 op 21 mei 1943 werd de in Stadswerf omgedoopte school door het Zaanse verzet in brand gestoken, opgeblazen met 80 kilo springstof en vernietigd; doel was de administratie onklaar te maken, in verband met de meldingsplicht die de Duitsers in 1942 hadden ingesteld. De verzetsmensen Douwe Soepboer en Arie van Os hebben hierbij een hoofdrol gespeeld. Na de oorlog werd een houten school op het terrein geplaatst. 
- 
-Lees ook [[http://​www.meitotmei.nl/​de-aanslag-op-het-zaandamse-arbeidsbureau/​|De aanslag op het Zaandamse Arbeidsbureau]] door Erik Schaap. 
- 
-{{tag>​school docent schrijver armen tweede_wereldoorlog}} 
  • bakkerschool.1552591789.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2019/03/14 20:29
  • door zaanlander