bakkerspad

No renderer 'pdf' found for mode 'pdf'

Dit is een oude revisie van het document!


Naam van voormalige paden te Westzaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaandam

Westzaandam, vroegere naam voor het ten westen van de Zaan gelegen deel van Zaandam, dat deel uitmaakte van de Banne van Westzanen. Het dorp is, in tegenstelling tot Oostzaandam, nooit zelfstandig geweest, en dat terwijl het in de loop der geschiedenis in economisch opzicht en wat betreft het aantal inwoners belangrijker werd dan zijn 'overbuur'. De oorzaak van de aanvankelijke, tot 1811 in stand gebleven scheiding tussen West- en Oostzaandam was eenvoudigweg dat de dorpen in versc…
en Zaandijk. In 1671 werd van het 'Jan Barentsz Backerspat in de Molenbuyrt' (te Westzaandam) een reglementplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPadgemeenschappen en -reglementen

In de Zaanstreek is in het verleden door de bewoners van vele paden een zogenoemde padgemeenschap gesticht met het oog op gezamenlijke belangen en plichten. Deze padgemeenschappen zijn er in vele gevallen toe overgegaan de gemaakte afspraken notarieel vast te leggen. Hiermee werden op een voor Holland unieke manier gedragsregels vastgelegd waaraan alle bewoners van het pad zich moesten houden. Vermoedelijk waren notariële bewonersovereenkomsten elders onbekend.…
vastgesteld. Jan Barentsz Backer was de eerste bewoner. Het pad was een der vijf paden, het middelste, ten zuiden van de Nederlands Hervormde kerk, gerekend tot het Molenpad. Het pad lag in de Molenbuurt, waar diverse molen lagen zoals het Witte Fortuin, het Jonge Vool, Christoffel en de Groenlandsche Visscherij.

Andere namen van het pad waren waren Maarten Plempenpad, Wagtmeesterpad, Oude Wagtmeesterpad, Maarten Bakkerspad, Guurt Maartenspad en Claas de Bakkerspad. Rond 1750 kwam de naam Bakkerspad in zwang. De namen verwijzen naar de bewoners van het pad en naar de bakkerij die aan het pad gevestigd was. Het Bakkerspad lag in de Molenbuurtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenbuurt

Vroegere naam voor een deel van de Westzijde in Zaandam.

De Molenbuurt liep van de Dam tot de Papenpadsluis en dankte zijn naam aan korenmolen De Ruiter. In 'Blees aan de Westzijde' (Zaandam 1983) is door K. Woudt en J.L. Zonjee uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van dit gedeelte van de Westzijde, aan de hand van de bijna 10 meter lange 'Westzijde-rol'.
, met houtzaagmolens als het Witte Fortuinplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFortuin, het Witte

Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok. De windbrief van de wagenschotzager werd gegeven in april 1667. Hij heeft gestaan aan en ten oosten van de Vaart, ten noorden van het Otterspad, en kwam in 1761 in slopershanden.

molen houtzaagmolen
, het Jonge Voolplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVool, het Jonge

Houtzaagmolen te Westzaandam, kleine achtkante Bovenkruier, bijgenaamd Antje of Peet Ant. De eerste vermelding van de wagenschotzager, en later balkenzager, dateert waarschijnlijk uit 1711; hij werd toen het vooltje genoemd. Hij heeft gestaan aan en ten oosten van de Vaart, en werd in 1894 gesloopt. Van het sloopmateriaal werd de onderbouw van een korenmolentje in Hoofddorp gemaakt.
, Christoffel en de Groenlandsche Visscherij.

Literatuur

Wim Westerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWester, Wim

28 augustus 1947 - december 2003

Architect

Wim Wester won de de eerste prijs van de prijsvraag uitgeschreven door gemeente Zaanstad voor een nieuw theater, het latere Zaantheater. Voor de bouw van het theater werd een samenwerkingsverband ACT (Architecten Combinatie Theater Zaanstad) opgericht met zijn collega-architect Paul Carree en het architectenbureau Schipper Verbeek Zijlstra, dat de tweede prijs won. Hij was een van de oprichters van de werkgroep Historie Oud-West Zaandam…
en Henk Veenstra, Bakkerspad (Zaandam 1996).

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/bakkerspad.1562928236.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:24
  • (Externe bewerking)