bark_stoomzagerij

Zagerij van Remmert Aten (1861-1938) te Zaandam. In 1883 werd de uit 1726 stammende wagenschotzager De Tarweakker gekocht door Remmert Aten. Met de aankoop van De Tarweakker startte Aten een nieuwe houthandel. Na enkele jaren verkocht Aten de molen aan houtzager Pieter de Lange, die er tot 1902 mee bleef werken. Waarna de molen gesloopt werd.

In 1892 nam Aten stoomzagerij De Bark van de firma Wed. Middelhoven over, die haar zaken liquideerde. Aten, lid van de Zaanlandsche Zeil Vereeniging, woonachtig aan de Westzijde 344 te Zaandam en in 1892 in de echt verbonden met Helena Bertha van Konijnenburg (1869-1949), begon met de Bark met het zagen van zachthout als vuren, grenen en dennen, en richtte zich met name op incourante maten, waaronder ook bestekken. In 1908 en 1912 werd het bedrijf vergroot. In de daarop volgende twee decennia kende de Bark zijn grootste bloei.

In 1895 werd Remmert Aten jr. geboren. In de Zaanstreek bekend geworden als houthandelaar, amateurtoneelspeler, mede-oprichter van hockeyvereniging De Kraaien en later als verzetsman vanwege zijn rol bij het verwijderen van springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug.

Met 25 werknemers werden in de zagerij in de topjaren 50.000 balken per jaar verzaagd. In 1922 werd de firma omgezet in een nv onder de naam N.V. Zagerij en Houthandel voorheen Remmert Aten; de aandelen bleven in de familie. Oprichter Remmert Aten overleed in 1938 op 76-jarige leeftijd te Noordwijk aan Zee. De houtzagerij van de familie Aten fungeerde gedurende WO II als opslag voor wapens en andere goederen die vanuit Engeland werden gedropt.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stoomketel afgekeurd en werd de Bark in het vervolg door elektriciteit aangedreven. In 1947 werd B. Aten tot directeur benoemd. Het aantal werknemers van de zagerij nam na de oorlog af. De Bark was opgezet als bedrijf voor tenminste tien werknemers, eind jaren '60 kwam men onder dit aantal. Het werd steeds moeilijker de zagerij rendabel te exploiteren. Daarnaast waren er moeilijkheden met de gemeente Zaandam, die wilde dat het bedrijf van zijn vestigingsplaats vertrok. In 1967 werd het terrein en opstallen van het bedrijf door de gemeente aangekocht. De Bark werd in 1970 geliquideerd. Het lege, geheel van hout opgetrokken, bedrijfspand werd een jaar later door brand verwoest. Wed. Middelhoven Mavo de Bark, schuin tegenover het bedrijf, aan de overzijde van spoor- en Provincialeweg, werd naar de zagerij vernoemd.

  • bark_stoomzagerij.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/06 11:55
  • door jan