Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
basketball [2016/01/20 13:07]
han
basketball [2016/04/24 13:44] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Basketbal ==== ==== Basketbal ====
 Sport; ofschoon de eerste Zaandamse vereniging reeds in 1960 werd opgericht, duurde het tot 1970 voor er duurzaam in de Zaanstreek kon worden gespeeld. Basketbal, een sport waarbij twee teams van vijf spelers pogen een bal door een circa drie meter hoog aan een bord opgehangen ring (de basket) te gooien, werd in 1891 bedacht door de Canadees dr. James Naismith. Naismith werkte bij het Springfield College, een instelling van de Young Men's Christian Association,​ die ook in Nederland was vertegenwoordigd. Deze organisatie droeg zorg voor de verdere verspreiding van de sport. Sport; ofschoon de eerste Zaandamse vereniging reeds in 1960 werd opgericht, duurde het tot 1970 voor er duurzaam in de Zaanstreek kon worden gespeeld. Basketbal, een sport waarbij twee teams van vijf spelers pogen een bal door een circa drie meter hoog aan een bord opgehangen ring (de basket) te gooien, werd in 1891 bedacht door de Canadees dr. James Naismith. Naismith werkte bij het Springfield College, een instelling van de Young Men's Christian Association,​ die ook in Nederland was vertegenwoordigd. Deze organisatie droeg zorg voor de verdere verspreiding van de sport.
 +
 In Nederland werd basketbal voor het eerst in de jaren twintig van de vorige eeuw gespeeld. De eerste Zaanse basketbalvereniging The Windmills werd opgericht in mei 1960. Het zou daarna nog tien jaar duren voordat de vereniging over een goed wedstrijdveld beschikte. In Nederland werd basketbal voor het eerst in de jaren twintig van de vorige eeuw gespeeld. De eerste Zaanse basketbalvereniging The Windmills werd opgericht in mei 1960. Het zou daarna nog tien jaar duren voordat de vereniging over een goed wedstrijdveld beschikte.
 Het eerste decennium werden thuiswedstrijden gespeeld (met dispensatie van de bond) in een gymnastieklokaal van het Zaanlands Lyceum, of in de Oude Rai in Amsterdam. Ook de tweede Zaanse vereniging, BV Zaandam, opgericht in 1965, moest hier de eerste jaren van haar bestaan genoegen mee nemen. Het eerste decennium werden thuiswedstrijden gespeeld (met dispensatie van de bond) in een gymnastieklokaal van het Zaanlands Lyceum, of in de Oude Rai in Amsterdam. Ook de tweede Zaanse vereniging, BV Zaandam, opgericht in 1965, moest hier de eerste jaren van haar bestaan genoegen mee nemen.
Regel 10: Regel 11:
  
 Basketiers liep beginjaren tachtig leeg en werd, ook al doordat zich geen nieuwe bestuursleden aandienden, opgeheven. Midden jaren tachtig begonnen ook de problemen rond BV Zaandam, welke vereniging werd omgedoopt tot ICL Zaandam (vernoemd naar de sponsor, het computerconcern ICL). Pogingen deze vereniging duurzaam in de hoogste klasse van de basketbalcompetitie te laten uitkomen mislukten. De vereniging kwam in het seizoen 1986-1987 in de eredivisie uit, maar degradeerde. De schuldenlast liep op en in de zomer van 1988 werden alle verenigingsactiviteiten beëindigd. Begin 1989 had WOV 70 leden en The Windmills 200.  ​ Basketiers liep beginjaren tachtig leeg en werd, ook al doordat zich geen nieuwe bestuursleden aandienden, opgeheven. Midden jaren tachtig begonnen ook de problemen rond BV Zaandam, welke vereniging werd omgedoopt tot ICL Zaandam (vernoemd naar de sponsor, het computerconcern ICL). Pogingen deze vereniging duurzaam in de hoogste klasse van de basketbalcompetitie te laten uitkomen mislukten. De vereniging kwam in het seizoen 1986-1987 in de eredivisie uit, maar degradeerde. De schuldenlast liep op en in de zomer van 1988 werden alle verenigingsactiviteiten beëindigd. Begin 1989 had WOV 70 leden en The Windmills 200.  ​
 +
 +{{tag>​sport}}
 +
 +
  • basketball.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/04/24 13:44
  • (Externe bewerking)