beernink

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
beernink [2017/06/25 13:39]
zaanlander
beernink [2020/09/07 12:03] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Beernink, Antoon ==== ==== Beernink, Antoon ====
  
-Wormerveer, 12 september 1919 - Aussenkommando Fallersleben, 2 april 1945+Wormerveer, 19 februari 1919 - Aussenkommando Fallersleben, 2 april 1945
  
-Antoon Beernink was als fabrieksarbeider werkzaam bij de Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken NV Erve H. de Jong in Wormerveer. Nadat de Anti-Revolutionaire Partij, waarin hij actief was, in juni 1941 door de bezetter was opgeheven, bleef hij AR-drukwerk in Noord-Holland verspreidenTeneinde uitzending naar Duitsland te voorkomen, nam hij ontslag en wijdde hij zich verder geheel aan het verzet+Antoon Willem Beernink, ongehuwd, afkomstig uit een Gereformeerd nest en fabrieksarbeider bij de Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken NV Erve H. de Jong in Wormerveer verleende vanaf 1942 hulp aan onderduikers en gaf vanaf 1943 met [[toby_henk|Henk Toby]] leiding aan de Wormerveerse tak van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers [[https://nl.wikipedia.org/wiki/Landelijke_Organisatie_voor_Hulp_aan_Onderduikers|L.O.]] 
  
-Sedert 1942 verleende hij hulp aan onderduikers; vanaf 1943 vormde hij met HToby de LO-leiding in WormerveerVanuit een schuilplaats, een door D. Dirkmaat ontdekte, bij de bouw weggetimmerderuimte in een schoolgebouw: het stookhokverzorgde hij de centrale LO-administratie en de regelmatige vernieuwing bij plaatselijke diensten van distributiekaarten voor onderduikers in de hele kop van Noord-HollandOok bracht hij mensen, die hij ontving in lunchroom Huis te Zaanen, naar onderduikadressen en zorgde hij voor persoonsbewijzen en honderden bonkaarten. +Eerder werd de Anti-Revolutionaire Partij [[https://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-Revolutionaire_Partij|ARP]], waar hij actief lid van was, door de bezetter opgehevenNiettemin bleef Anton Beernink informatie van de opgeheven partij in Noord-Holland rondzenden. In aanmerking komende om op onvrijwillige basis voor de Arbeitseinsatz in Duitsland te worden ingezet, nam hij ontslag en maakte hij op velerlei wijzen deel van het actief verzet uit 
 + 
 +Nico Rem schreef in 1984: ,,Het was omstreeks juni 1943, toen, in verband met de steeds groeiende administratieve omvang van het verzetswerk en tevens ter veilige bewaring van veel bezwarend materiaal, de noodzaak van een royale, onvindbare schuilplaats zeer actueel werdHet is de onvergankelijke eer van Dirk Dirkmaat, die, als conciërge, tot de conclusie kwam, dat een gedeelte van de bovenverdieping van de school bij de bouw moest zijn weggetimmerd. Er moest een mogelijkheid zijnomdat beslist van buitenaf onvindbare gedeelte, op een of andere wijze te benaderen. Kruipend tussen de plafondsdoor muren heen brekend, belandde hij met Anton Beernink en Henk Toby, in de gezochte ruimte en deze was inderdaad ideaal.  
 + 
 +Sjoerd Hondema uit Krommenie werd er bij gehaald. Deze vakman brak en metselde en maakte de ingang mogelijk en onvindbaar. Tafels, stoelen en sorteerkast werden gebouwd: licht en radio werden aangelegd en zo ontstond de werkkamer, waar de L.O. administratie van de provincie Noord—Holland werd gevoerd. Anton heeft daar met Dirk Dirkmaat dikwijls tot in de nacht gewerkt, ongestoord maar intensief, en het is aan hen te danken, dat alles zo punctueel in orde was.  
 + 
 +Alles, wat maar even met het verzetswerk te maken had, heeft met het stookhok kennis gemaakt. De bevolkingsregisters van Krommenie en Assendelft werden daar ondergebracht; radio's, uniformen, wapenen, morfinespuiten, zend— en telexapparaten, lagen keurig opgestapeld, tezamen met de buit, afkomstig van kraakjes en Joods bezit. Alle soorten van papieren lagen netjes gesorteerd in de sorteerkast, als op een echt distributiekantoor. 
 + 
 +Bij Dirkmaat, die vrij toegang tot de school had, was het verantwoordelijke beheer in soliede handen en de bekendheid met de toegang tot deze plaats is dan ook tot aan de bevrijding tot een klein aantal personen beperkt gebleven. Jaap Boot is nog genoodzaakt geweest om met zijn vrouw een gedeelte van de wittebroodsweken daar door te brengenZonder het te weten hebben de Duitsers, die gedurende enkele weken de school hadden bezet, zelf de wacht betrokken bij dit centrum van illegaliteit.  
 + 
 +Tevens ontving Antoon mensen in lunchroom Huis te Zaanen, waarvoor hij onderduikadressen, persoonsbewijzen en bonkaarten verzorgde.  
 + 
 +Ook voor namaakstempels en het drukken van valse papieren wist Beernink de juiste weg te wijzen. Landelijk verspreidde hij illegale edities Vrij Nederland en Trouw. Op 19 oktober 1943 werd hij tijdens de provinciale Beurs-vergadering van de L.O. in Hoorn door de Sipo met twaalf anderen, waaronder het hoofd van de L.O. in Noord-Holland, de Zaandammer [[brinkman2|Willem Brinkman]], gearresteerd.  
 + 
 +Na gedetineerd te zijn geweest in Amsterdam, Vught en Neuengamme, stierf Antoon Willem Beernink een maand voor de bevrijding op 2 april 1945 in het Aussenkommando Fallersleben.
  
-Actief betrokken was hij bij het namaken van stempels en het drukken van valse inlegvellen. Hij verspreidde de illegale bladen Vrij Nederland en Trouw en bracht koffers vol illegale lectuur door het land. Op 19 oktober 1943 werd hij tijdens de provinciale 'Beurs'-vergadering van de LO in Hoorn door de Sipo gearresteerd. Na gevangenschap te hebben ondergaan in Amsterdam, Vught en KL Neuengamme, overleed hij op 2 april 1945 in het Aussenkommando Fallersleben. 
  
-Bron: [[https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/Dbase/Biografie_B/Antoon_Willem_BEERNINK.html|Eerebegraafplaats Bloemendaal]] 
  
 Zie: [[tweede_wereldoorlog]] Wereldoorlog 3.. 4.   Zie: [[tweede_wereldoorlog]] Wereldoorlog 3.. 4.  
 +
 +{{tag>tweede_wereldoorlog}}
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/beernink.1498390788.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:48
  • (Externe bewerking)