bestuur:start

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
bestuur:start [2016/01/27 10:44]
corrie
bestuur:start [2020/09/07 15:13] (huidige)
jan
Regel 1: Regel 1:
-==== Bestuur en rechtspraak====+<page-header> 
 +==== Bestuur en rechtspraak: inleiding ==== 
 +</page-header> 
 +<nav type="pills" justified="true"> 
 +  * [[bestuur:start|Inleiding]] 
 +  * [[bestuur:bestuur_en_rechtspraak_1|Tot  1600]] 
 +  * [[bestuur:bestuur_en_rechtspraak_2|Van 1600 tot 1813]] 
 +  * [[bestuur:bestuur_en_rechtspraak_3|Na 1813]]
  
-Bestuur en rechtspraak waren lang niet gescheiden. Voor een beter begrip van de historie van de Zaanstreek is het noodzakelijk dat de bestuurlijke ontwikkeling in een chronologisch overzichtsartikel wordt behandeld. Ook het onderwerp [[:Economische]] geschiedenis zal later zo worden weergegeven. +</nav>  
 +\\ 
 +\\ 
 +Bestuur en rechtspraak waren lang niet gescheiden. Voor een beter begrip van de historie van de Zaanstreek is het noodzakelijk dat de bestuurlijke ontwikkeling in een chronologisch overzichtsartikel wordt behandeld. Ook het onderwerp [[eco:start|Economische geschiedenis]] zal later zo worden weergegeven. 
  
-Beide hoofdonderwerpen worden voorafgegaan door een inhoudsopgave; voor het hiernavolgende artikel “Bestuur en rechtspraak' vindt u de verwijzing naar de verschillende onderwerpen hieronder. Het artikel “Bestuur en rechtspraak' is geschreven door mr. J. Groesbeek, voormalig rijksarchivaris te Haarlem. Aangezien de heer Groesbeek voornamelijk de bestuurlijke historie van de te eniger tijd ambachtsheerlijkheid geworden polders Westzaan en Krommenie beschrijft, heeft de redactie in een korte aanvulling aandacht gegeven aan onder meer de Heerlijkheid Assendelft, terwijl (ná dit artikel en buiten verantwoordelijkheid van de auteurook een tekst is toegevoegd over de ontwikkeling na 1813, het jaar waarin bestuurlijke verantwoordelijkheid bij de gemeenten (zoals wij die nu kennenis +Beide hoofdonderwerpen worden voorafgegaan door een inhoudsopgave; voor het hiernavolgende artikel Bestuur en rechtspraak' vindt u de verwijzing naar de verschillende onderwerpen hieronder. Het artikel Bestuur en rechtspraak' is geschreven door [[:groesbeek|mr. J. Groesbeek]], voormalig rijksarchivaris te Haarlem. Aangezien de heer Groesbeek voornamelijk de bestuurlijke historie van de te eniger tijd [[:ambachtsheerlijkheid|ambachtsheerlijkheid]] geworden polders Westzaan en Krommenie beschrijft, heeft de redactie in een korte aanvulling aandacht gegeven aan onder meer de [[:heerlijkheid|Heerlijkheid]] Assendelft, terwijlná dit artikel en buiten verantwoordelijkheid van de auteurook een tekst is toegevoegd over de ontwikkeling na 1813, het jaar waarin bestuurlijke verantwoordelijkheid bij de gemeenten zoals wij die nu kennen is gelegd.
- gelegd.+
  
 ==== Samenvatting ==== ==== Samenvatting ====
  
-Bij de voorgaande behandeling van bestuur en rechtspraak in de Zaanstreek is een overzicht gegeven van ongeveer zeven eeuwen. Er is geprobeerd duidelijk te maken dat er in de grafelijke tijd en nog lang daarna geen scheiding bestond tussen beide begrippen. De eigendom (of de leenhield behalve het bestuur ook de uitvaardiging van rechtsregels in en de veroordeling van degenen die zich daaraan niet hielden. In het chronologisch overzicht is aangegeven dat de situatie in de verschillende delen van de Zaanstreek Westzaan en Krommenie, Assendelft, de dorpen ten oosten van de Zaanniet geheel dezelfde was.+Bij de voorgaande behandeling van bestuur en rechtspraak in de Zaanstreek is een overzicht gegeven van ongeveer zeven eeuwen. Er is geprobeerd duidelijk te maken dat er in de grafelijke tijden nog lang daarnageen scheiding bestond tussen beide begrippen. De eigendom of de leen hield behalve het bestuur ook de uitvaardiging van rechtsregels in en de veroordeling van degenen die zich daaraan niet hielden. In het chronologisch overzicht is aangegeven dat de situatie in de verschillende delen van de ZaanstreekWestzaan en Krommenie, Assendelft, de dorpen ten oosten van de Zaanniet geheel dezelfde was.
  
-Ten tijde van de Republiek kwam hierin geen wezenlijke verandering. Weliswaar kwam door verkoop van de bannen aan regenten (in de Zaanstreek aan de gezamenlijke ingelanden, zie: [[:ambachtsheerlijkheid|Ambachtsheerlijkheid]]), het bestuur te berusten bij de polderbesturen, maar in de rechtsregels kwam nog nauwelijks wijziging en van gescheiden bestuur en rechtspraak was nog geen sprake.+Ten tijde van de Republiek kwam hierin geen wezenlijke verandering. Weliswaar kwam door verkoop van de bannen aan regentenin de Zaanstreek aan de gezamenlijke ingelanden, zie: [[:ambachtsheerlijkheid|Ambachtsheerlijkheid]], het bestuur te berusten bij de polderbesturen, maar in de rechtsregels kwam nog nauwelijks wijziging en van gescheiden bestuur en rechtspraak was nog geen sprake.
  
 Deze scheiding is eerst in de Franse tijd tot stand gebracht, sindsdien kennen wij onafhankelijke rechters. Na het ontstaan van het koninkrijk is deze verworvenheid van de 18e-eeuwse Verlichting gehandhaafd. Uit dezelfde tijd stamt de gemeentelijke indeling. Deze scheiding is eerst in de Franse tijd tot stand gebracht, sindsdien kennen wij onafhankelijke rechters. Na het ontstaan van het koninkrijk is deze verworvenheid van de 18e-eeuwse Verlichting gehandhaafd. Uit dezelfde tijd stamt de gemeentelijke indeling.
  
-Tenslotte is geschetst hoe na 1813 de 'volksvertegenwoordiging aanvankelijk nog bestond uit alleen welgestelden en vertegenwoordigers van de adel en hoe door wijzigingen van het kiesrecht een democratische samenstelling van het bestuur op de drie niveaus (gemeenteraden, provinciale staten en kamersis bereikt. De recente veranderingen in de gemeentelijke indeling binnen de Zaanstreek kwamen tenslotte aan de orde.+Tenslotte is geschetst hoe na 1813 de volksvertegenwoordiging aanvankelijk nog bestond uit alleen welgestelden en vertegenwoordigers van de adel en hoe door wijzigingen van het kiesrecht een democratische samenstelling van het bestuur op de drie niveausgemeenteraden, provinciale staten en kamersis bereikt. De recente veranderingen in de gemeentelijke indeling binnen de Zaanstreek kwamen tenslotte aan de orde.
  
-Volledigheidshalve kan hieraan nog worden toegevoegd dat na de Tweede Wereldoorlog een uitgebreid stelsel van inspraakmogelijkheden, hoorzittingen en beroepsprocedures tot de instelling van een nationale ombudsman toe is ontwikkeld tot meer rechtszekerheid van de burger ten opzichte van zijn bestuurders.+Volledigheidshalve kan hieraan nog worden toegevoegd dat na de Tweede Wereldoorlog een uitgebreid stelsel van inspraakmogelijkheden, hoorzittingen en beroepsprocedurestot de instelling van een nationale ombudsman toeis ontwikkeld tot meer rechtszekerheid van de burger ten opzichte van zijn bestuurders.
  
-**Inhoud** 
-<list-group> 
-  * [[bestuur:bestuur_en_rechtspraak_1|]] 
-  * [[bestuur:bestuur_en_rechtspraak_2|]] 
-  * [[bestuur:bestuur_en_rechtspraak_3|]] 
  
-</list-group> 
  
 +=== Zie ook: ===
  
-Zie ook: \\ +<nav type="tabs"> 
-[[:belasting|Belasting]] \\ +  [[:belasting|Belasting]]  
-[[:gemeenteraden|Gemeenteraden]],\\ +  [[:gemeenteraden|Gemeenteraden]] 
-[[:overheidszorg|Overheidszorg organisatie]], \\ +  [[:overheidszorg|Overheidszorg organisatie]] 
-[[:justitie|Justitie]].\\ +  [[:justitie|Justitie]]. 
 +</nav>
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/bestuur/start.1453887844.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:38
  • (Externe bewerking)