biljart

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
biljart [2016/01/20 17:13]
han
biljart [2016/04/24 13:44] (huidige)
Regel 2: Regel 2:
 Spel dat zich tot binnensport ontwikkelde. Met biljart wordt tevens de rechthoekige,​ met doorgaans groen laken beklede tafel aangeduid waarop het spel wordt beoefend. Het wordt gespeeld met drie ivoren ballen en een zogenaamde keu, een circa 1.40 meter lange stootstok. Spel dat zich tot binnensport ontwikkelde. Met biljart wordt tevens de rechthoekige,​ met doorgaans groen laken beklede tafel aangeduid waarop het spel wordt beoefend. Het wordt gespeeld met drie ivoren ballen en een zogenaamde keu, een circa 1.40 meter lange stootstok.
  
-In de Zaanstreek wordt biljart vermoedelijk vanaf het begin van de 20e eeuw beoefend. Een soort biljartspel was reeds in 14e eeuw in Engeland bekend. De spelers stootten de ballen nog met een gewone stok. Als begin van het moderne biljart wordt het jaar 1827 aangehouden,​ toen in Frankrijk de keu met pomerans (een leren dopje op de top) werd geïntroduceerd. Officieel erkende spelsoorten in het biljart zijn: libre, kaderpartijen,​ bandpartijen,​ vijfkamp (pentathlon) en klassiek kunststoten. Bij alle soorten is de bedoeling met de stootbal de twee andere ballen te raken.+In de Zaanstreek wordt biljart vermoedelijk vanaf het begin van de 20e eeuw beoefend. Een soort biljartspel was al in 14e eeuw in Engeland bekend. De spelers stootten de ballen nog met een gewone stok. Als begin van het moderne biljart wordt het jaar 1827 aangehouden,​ toen in Frankrijk de keu met pomerans (een leren dopje op de top) werd geïntroduceerd. Officieel erkende spelsoorten in het biljart zijn: libre, kaderpartijen,​ bandpartijen,​ vijfkamp (pentathlon) en klassiek kunststoten. Bij alle soorten is de bedoeling met de stootbal de twee andere ballen te raken.
 == Kroegsport == == Kroegsport ==
  
Regel 12: Regel 12:
  
 Aan het einde van de jaren tachtig waaide uit Engeland snooker over (een biljartspel waarbij diverse ballen in een bepaalde volgorde in gaten moeten worden gestoten). Begin 1989 waren er twee commerciële snookercentra in de Zaanstreek gevestigd.  ​ Aan het einde van de jaren tachtig waaide uit Engeland snooker over (een biljartspel waarbij diverse ballen in een bepaalde volgorde in gaten moeten worden gestoten). Begin 1989 waren er twee commerciële snookercentra in de Zaanstreek gevestigd.  ​
 +
 +
 +{{tag>​sport}}
 +
 +
  • biljart.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/04/24 13:44
  • (Externe bewerking)