borstius

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
borstius [2019/02/28 20:08]
zaanlander
borstius [2019/02/28 20:15]
zaanlander
Regel 9: Regel 9:
 Predikant Johannes Jacobi Gael van Borstius geboorteplaats Purmerland, zag in de jonge Jacobus een begaafde knaap en stuurde hem naar de Latijnse school te Haarlem. Na de inname van Den Bosch in 1629 werd hij leerling aan de gereformeerd geworden Latijnse school aldaar. Als student theologie schreef hij zich op 2 februari 1633 in aan het Statencollege van de Leidse academie. Drie jaar later stond hij pestlijders tijdens de epidemie actief bij en ontsnapte te nauwer nood aan de dood. Als proponent werd hij op 2 mei 1638 bevestigd tot predikant in de gemeenten Wormerveer en Zaandijk. Hij verrichte daar opbouwwerk; bijna de helft van de bevolking hield er het doopsgezind geloof op na. In Zaandijk liet hij direct een houten kerkje bouwen, in 1642 vervangen door een stenen gebouw. In 1639 volgde er een bedehuis in Wormerveer. Predikant Johannes Jacobi Gael van Borstius geboorteplaats Purmerland, zag in de jonge Jacobus een begaafde knaap en stuurde hem naar de Latijnse school te Haarlem. Na de inname van Den Bosch in 1629 werd hij leerling aan de gereformeerd geworden Latijnse school aldaar. Als student theologie schreef hij zich op 2 februari 1633 in aan het Statencollege van de Leidse academie. Drie jaar later stond hij pestlijders tijdens de epidemie actief bij en ontsnapte te nauwer nood aan de dood. Als proponent werd hij op 2 mei 1638 bevestigd tot predikant in de gemeenten Wormerveer en Zaandijk. Hij verrichte daar opbouwwerk; bijna de helft van de bevolking hield er het doopsgezind geloof op na. In Zaandijk liet hij direct een houten kerkje bouwen, in 1642 vervangen door een stenen gebouw. In 1639 volgde er een bedehuis in Wormerveer.
  
-Tijdens zijn predikantschap in Rotterdam werd Orangist Jacobus Borstius ervan beschuldigd het volk te hebben opgehitst tot de moord op de gebroeders De Witt (1672). +Tijdens zijn predikantschap in Rotterdam werd Orangist Jacobus Borstius ervan beschuldigd het volk te hebben opgehitst tot de moord op de [[https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/biografisch-woordenboek/johan-de-witt/|gebroeders De Witt]] (1672). 
 ===Duyvelse blessen=== ===Duyvelse blessen===
 Omstreeks het midden van de 17e eeuw trok de kanselredenaar landelijk de aandacht door met hel en verdoemenis te dreigen over al degenen, die zich met 'lange haren en duyvelse blessen' durfden vertonen. Tal van klachten werden vernomen over „de excessieve praalzucht en de najaging van de vreemde fatsoenen van kleding en mode" van predikanten in die tijd.  Omstreeks het midden van de 17e eeuw trok de kanselredenaar landelijk de aandacht door met hel en verdoemenis te dreigen over al degenen, die zich met 'lange haren en duyvelse blessen' durfden vertonen. Tal van klachten werden vernomen over „de excessieve praalzucht en de najaging van de vreemde fatsoenen van kleding en mode" van predikanten in die tijd. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/borstius.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)