botenmakersstraat

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

botenmakersstraat [2016/11/05 16:14]
botenmakersstraat [2019/06/30 16:25]
Regel 1: Regel 1:
 ====Botenmakersstraat==== ====Botenmakersstraat====
  
-Straat in Zaandam, eerder Botenmakerspad en [[Molenpad|Molenpadt]] geheten en voordien ook Voogtenpad. Laatstvermelde naam zal wel verbonden zijn geweest met een bewoner van het pad. De al in 1685 voorkomende aanduiding Molenpadt hing (evenals de namen Molenbuurt en Ruyterveer) samen met korenmolen De Ruyter, die tegenover de plek stond waar het pad op de Lagedijk (de tegenwoordige Westzijde) uitkwam.+Straat in Westzaandam ten zuiden van het Wijnkanspad, eerder Botenmakerspad en Jan Voogtenpad geheten. 
  
 +De naam Botenmaker komt van Floris Jansz. Botenmaker, bewoner van het pad, die voor het eerst genoemd wordt in een akte uit 1645 als hij een huis koopt op het Voochtenpad. De naam Voogtenpad is lastig te koppelen aan een bewoner van het pad aangezien er meerdere personen met deze 'achternaam' genoemd worden op dit pad. 
  
-Aan het westelijk uiteinde bij de Vaart stond eertijds een bekende traankokerij. Een [[padreglement|padreglement]] is niet gevonden. De naamswijziging tot Botenmakerspad en -straat had in de 19e eeuw plaats, waarschijnlijk kort nadat molen De Ruyter door de gemeente Zaandam was aangekocht en gesloopt om plaats te maken voor de in 1866 geopende HBS aan de WestzijdePas in 1902 werd de Botenmakersstraat door een brug over de Vaart verbonden met de toen al bestaande Emmastraat.+Het padreglement van het Botenmakerspad is van 12 augustus 1718. Vijf jaar, op 25 april 1723 wordt een nieuw padreglement opgesteld, ditmaal op naam van het Voogtenpad. Waarschijnlijk is er eerder al een padreglement geweest van het Voogtenpad want in 1660 verkoopt Dirk Jacobsz. Vooght een wagenschotmolen met erf op het Vooghtenpad. Van toepassing is de ordre van het pad. 
 + 
 +Aan het westelijk uiteinde bij de Vaart stond eertijds een traankokerij. Deze wordt al in 1700 genoemd in een verzoek aan Schout en Schepenen van burgemeester Claes Arentsz. om een tweede traanketel te mogen plaatsen op het erf tussen de molen (de Grauwe Haas) van Jacob Cornelis Schoen en Pieter JacobszSchoen. 
 + 
 +In 1902 werd de Botenmakersstraat door een brug over de Vaart verbonden met de pas gebouwde Emmastraat, waarbij men ontdekte dat de straten niet in elkaars verlengde lagen.
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/botenmakersstraat.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)