brolsma_ulke

No renderer 'odt' found for mode 'odt'

Grou, 29 december 1943

Ulke Brolsma, voorlichter voor de gemeente Zaanstad van 1988 tot 2004, afkomstig uit een literaire- en drukkersfamilie uit Grou, volgde de kweekschool en de School voor Journalistiek, werd aangesteld als hoofdredacteur van de universiteitskrant in Wageningen en ging naderhand de voorlichting in, onder meer bij de Rijksvoorlichtingsdienst.

Ulke Brolsma trad in de literaire sporen van zijn grootvader en vader, hij publiceerde een groot aantal werken in de Friese taal, onder meer het boek ’Oarloch yn en om Grou’ (2016) over een Grouse verzetsleider uit de Tweede Wereldoorlog die een verrader bleek. Zijn prijswinnende verhaal (Rely Jorritsma-prijs) uit de bundel ’Iona’ veroorzaakte bij publicatie een kleine rel, vanwege de coverfoto. Uit een familiealbum van zijn Roemeense schoonfamilie liet hij een foto op het omslag plaatsen. Een blote volwassene op de foto mocht wel gepubliceerd, een bloot kind werd uit het beeld gephotoshopt.

Proza

  • 2001: Ioana (verhalen)
  • 2006: Een slagje hier en daar : De Tsiendeiske fjildtocht fan Hessel Brolsma (dokumintêre roman) (De Tiendaagse veldtocht van Hessel Brolsma (documentaire roman)
  • 2009: Werom nei Grou
  • 2010: Werom nei Fryslân
  • 2016: Oarloch yn en om Grou

Prijzen

  • 2000: Rely Jorritsma-priis – verhaal (Ioana)
Jan Wolkers en Joop den Uyl

Als voorlichter kreeg Brolsma de opdracht om maker Jan Wolkers van het toekomstige beeld bij de Den Uylbrugplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigUylbrug, dr. J.M. den

Brug over de Voorzaan te Zaandam, voor verkeer opengesteld in december 1990. In 1984 nam de gemeenteraad van Zaanstad het principebesluit tot de bouw van de Voorzaanbrug. Voordelen van deze brug waren onder meer een veel snellere aansluiting van Zaandam-West (inclusief de nieuwe bedrijventerreinen ten westen van de spoorlijn) op de Coentunnelweg en een verkeersontlasting van het Zaandamse Centrum.
in Zaandam weer gunstig te stemmen. De kunstcommissie Zaanstad had het ontwerp verworpen, het zou geen realistisch werk met de beeltenis van politicus Joop den Uyl zijn maar vormde slechts een combinatie van staal en glaswerk. De op- en aanmerkingen trokken de aandacht van de landelijke media en Brolsma werd er op uit gestuurd om te gaan praten met de kunstenaar. Want burgemeester Hans Ouwerkerk en de wethouders waren juist wél te porren voor het beeld, dus het moest en zou er komen.

Lees hier verder over een terugblik op het bezoek van een Zaanse delegatie aan Texel op de site van het Noordhollands Dagblad.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/brolsma_ulke.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)