Scheepvaartbedrijf te Zaandam. Het bedrijf ontstond in juli 1932 toen J.G. van Bruinessen een beurtvaartbedrijf van Gorree overnam, gevestigd in de Sijbrandsteeg te Zaandam. Aanvankelijk hield de oprichter zich uitsluitend bezig met de kleine beurtvaart op Amsterdam met een motordekschuitje van 16 ton. Daarnaast verwierf hij agentschappen van soortgelijke ondernemingen in het land. In 1947 nam zijn zoon, J.G. van Bruinessen, de zaak over. Het bedrijf hield zich toen ook bezig met het vervoer van hout voor Bruynzeel en enkele veemactiviteiten, totdat het door de grote veembrand van 1954 werd getroffen.

Toen de beurtvaart langzaam verdween legde van Bruinessen zich toe op vervoer van goederen, met name cacaobonen, met dekschuiten. In 1979 werd het scheepvaartbedrijf H. van Raamsdonk bv te Amsterdam overgenomen.

In 1990 had van Bruinessen 24 personeelsleden. Er werd gevaren met zes sleepboten, twee motordekschuiten en 130 dekschuiten, waarmee 243.000 ton goederen werden vervoerd. In dat jaar werd het bedrijf verkocht aan Cacao de Zaanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCacaofabriek de Zaan

Cacaofabriek te Zaandijk, opgericht in 1911, is uitgegroeid tot een van 's werelds grootste cacaobonen-verwerkende industrieën. Het bedrijf werd opgericht als chocoladefabriek door de Onderlinge handelsvereniging de Onderneming te Zaandijk in april 1911 in de Wilhelminastraat.
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bruinessen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)