cardinaal

Belangrijk en omvangrijk geslacht te Zaandam in de 17e en 18e eeuw. Gerrit Jacob Boekenoogen veronderstelt dat de familienaam aan een gevelsteen ontleend kan zijn. Jacob Willem van Sante deelt mee dat het na vele onderzoekingen nog niet mogelijk is gebleken de omvangrijke familie in samenhangend verband te brengen.

De doopsgezinde familie Cardinaal was betrokken bij de scheepsbouw en de houtkoperij, terwijl zowel de lijnbaan De Blauwe Arend als ook traankokerijen door Cardinalen zijn gedreven. Voorts waren zij als enig eigenaar of via partenrederij betrokken bij walvisvaart en houtzagerij. Sipke Lootsma deelt mee dat op Hendrik Jacobsz als zeer bekwaam scheepsbouwer door het Amsterdamse gemeentebestuur een beroep werd gedaan om leiding te geven aan de Gemeenlandswerf aldaar. Hij was niet de enige; in Amsterdam werd regelmatig geprofiteerd van het vakmanschap der Zaanse scheepsmakers.

In de 19e eeuw had de familie Cardinaal bemoeienis met de levensmiddelenhandel. De familie is daarna geleidelijk uit de Zaanstreek vertrokken en had bijvoorbeeld belang bij de Twentse textielfabricage. Aan de Hogendijk te Zaandam herinnert het historische huis De Cardinael, dat na de Tweede Wereldoorlog lange tijd tot gemeentelijk historisch archief diende, nog aan deze scheepsbouwersfamilie.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/cardinaal.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)