cardinaal

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
cardinaal [2015/10/13 14:05]
127.0.0.1 Externe bewerking
cardinaal [2018/01/28 00:37]
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Cardinaal ==== ==== Cardinaal ====
-Belangrijk en omvangnjk geslacht te Zaandam in de 17e en 18e eeuw. [[Boekenoogen]] veronderstelt dat de familienaam aan een gevelsteen ontleend kan zijn. Van [[Sante]] deelt mee dat het na vele onderzoekingen nog niet mogelijk is gebleken de omvangrijke familie in samenhangend verband te brengen. De doopsgezinde familie Cardinaal was betrokken bij de scheepsbouw en de houtkoperij, terwijl zowel de lijnbaan De Blauwe Arend als ook traankokerijen    door Cardinalen zijn gedreven. Voorts waren zij als enig eigenaar of via partenrederij betrokken bij walvisvaart en houtzagerij. [[Lootsma]] deelt mee dat op Hendrik Jacobsz als zeer bekwaam scheepsbouwer door het Amsterdamse gemeentebestuur een beroep werd gedaan om leiding te geven aan de Gemeenlandswerf aldaar. Hij was niet de enige; in Amsterdam werd regelmatig geprofiteerd van het vakmanschap der Zaanse scheepsmakers. ln de 19e eeuw had de familie Cardinaal bemoeienis met de levensmiddelenhandelDe familie is daarna geleidelijk uit de Zaanstreek vertrokken en had bijvoorbeeld belang bij de Twentse textielfabricage. Aan de Hogendijk te Zaandam herinnert het historische huis De Cardinael (dat na de Tweede Wereldoorlog lange tijd tot gemeentelijk historisch archief diendenog aan deze scheepsbouwersfamilie. +Belangrijk en omvangrijk geslacht te Zaandam in de 17e en 18e eeuw. [[Boekenoogen|Gerrit Jacob Boekenoogen]] veronderstelt dat de familienaam aan een gevelsteen ontleend kan zijn. [[sante|Jacob Willem van Sante]] deelt mee dat het na vele onderzoekingen nog niet mogelijk is gebleken de omvangrijke familie in samenhangend verband te brengen.  
 + 
 +De doopsgezinde familie Cardinaal was betrokken bij de scheepsbouw en [[houtkoperij|de houtkoperij]], terwijl zowel de lijnbaan De Blauwe Arend als ook traankokerijen door Cardinalen zijn gedreven. Voorts waren zij als enig eigenaar of via partenrederij betrokken bij walvisvaart en houtzagerij. [[Lootsma|Sipke Lootsma]] deelt mee dat op Hendrik Jacobsz als zeer bekwaam scheepsbouwer door het Amsterdamse gemeentebestuur een beroep werd gedaan om leiding te geven aan de Gemeenlandswerf aldaar. Hij was niet de enige; in Amsterdam werd regelmatig geprofiteerd van het vakmanschap der Zaanse scheepsmakers.  
 + 
 +In de 19e eeuw had de familie Cardinaal bemoeienis met de levensmiddelenhandelDe familie is daarna geleidelijk uit de Zaanstreek vertrokken en had bijvoorbeeld belang bij de Twentse textielfabricage. Aan de [[hogendijk|Hogendijk]] te Zaandam herinnert het historische huis De Cardinaeldat na de Tweede Wereldoorlog lange tijd tot gemeentelijk historisch archief diendenog aan deze scheepsbouwersfamilie. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/cardinaal.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)