Koog, 26 augustus 1921 - Bergen, 1996

Jacob (Jaap) de Carpentier, bijnaam Carp, waaronder de beeldend kunstenaar, kunstschilder en keramist zijn werk ondertekende. De Carpentier woonde en werkte sinds 1945 in het Noordhollandse Bergen. In de jaren '60 was hij de grondlegger van de Groep Bergen met aandacht voor jonge kunstenaars die onder zijn leiding wereldwijd deelnamen aan groepstentoonstellingen in zowel Amsterdam, Brussel, Antwerpen en Kopenhagen als Ottawa en Los Angeles. Veel van zijn werk is in handen van openbare en particuliere collecties.

Zijn werk, geïnspireerd door de polders, het strand, de duinen, het water, de wolken en het licht, is niet realistisch; landschappen zijn vaak bijzonder abstract, als een gedroomde werkelijkheid. Daarnaast staan diervormen centraal. Ook schiep hij stillevens en series over de schoon- en kwetsbaarheid van de vrouw.

De AVRO stelde in augustus 1952 een TV-programma samen, waarin werk van de jonge Jaap de Carpentier wordt getoond, ingeleid door mr Kamp, voorzitter van het Bergense Kunstcentrum en toegelicht door Hans Redeker. Van het min of meer geïmproviseerde programma ging de belangstelling voornamelijk uit naar een poging om de kijker via het beeldscherm in te leiden in de wereld van de beeldende kunst.

Joke Fehmers ontmoet Jaap de Carpentier in juli 1960 en schetst een beeld rond het wel en wee van een beeldend kunstenaar in het Algemeen Handelsblad van 20 juli 1960.

Jaap de Carpentier vormde een vriendengroep met de kunstenaars Frans Meyers, Kees den Tex en Dirk Trap. Met elkaar stelde het kwartet veel exposities samen. Lees ook: Het groepje van de 4 Bergense vrienden uit 1969 door Ed Wingen.

Tussen 1965 en 1980 werkte de kunstenaar afwisselend in Bergen en bij De Woude. Hier schilderde hij het Noord-Hollandse polderlandschap; water en land en het ontstaansgebied tussen die twee. Hij is er gelukkig, zondert zich af en richt zich hoofdzakelijk op de schilderkunst. Vanuit zijn atelier heeft hij zicht op de Zaanstreek. Hij schildert krachtige expressieve werken waarin het polderlandschap en de Zaanse horizon figureren. Deze werken stralen mede door hun formaten iets monumentaals uit.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/carpentier.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)