Rotterdam, 11 juli 1840 – Point Loma, Californië, 30 januari 1918

Daniël de Lange was een Nederlands musicus, actief als componist, koordirigent, pianist, organist, organisator, muziekpedagoog en muziekcriticus. De eerste muzieklessen kreeg De Lange van zijn vader. Hij stond vooral te boek als uitmuntend cellist, studeerde in Rotterdam bij Simon Ganz (cello) en Johannes Verhulst (muziektheorie) en later in Brussel bij Adrien François Servais (cello) en Jacques-Nicolas Lemmens (orgel). In de jaren 1860-1863 gaf hij als negentienjarige les aan het conservatorium van Lemberg. Concertreizen brachten hem tot diep in Oost-Europa.

In 1870 keerden Daniël en zijn echtgenote Lide, min of meer gedwongen door de Frans-Duitse Oorlog, terug naar Nederland. Hij gaf weer les en opende een muziekschool in Zaandam. Ook was hij was de eerste 'officiële' muziekcriticus in Nederland door zijn aanstelling bij Het Nieuws van de Dag. Met Johannes Messchaert, Frans Coenen en Julius Röntgen richtte hij in 1884 het Amsterdams Conservatorium op, waaraan hij les gaf en waarvan hij in 1895 directeur werd.

Op 17 november 1889 werd het 'Kerkelijk Zangkoor' opgericht door Hendrik Flentrop, organist van de Hervormde Kerk te Koog aan de Zaan. Flentrop was van mening dat er in de kerken veel te traag werd meegezongen met het orgel. De eerste drie jaar van het koor werd, tijdens concerten, hoofdzakelijk uit de protestantenbundel van Daniël de Lange gezongen onder begeleiding van het harmonium.

Gemengde Zangvereniging Daniël de Lange

Tijdens de jaarvergadering van 9 januari 1893 werd de vereniging herdoopt, met instemming van Daniël de Lange, tot 'Gemengde Zangvereniging Daniël de Lange'. Dit uit respect voor de vele stukken die Daniël de Lange componeerde en die werden gezongen door het koor.

Daniël de Lange overleed tijdens een verblijf in Point Loma, Californië, op 30 januari 1918.

Het koor trad op tijdens feestconcerten in 1898, ter gelegenheid van de 18e verjaardag van Prinses Wilhelmina, in 1948 ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina en tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van het Noordzeekanaal in oktober 1976. En vanzelfsprekend in 2014 vanwege het 125-jarig bestaan van koor waar burgemeester Vreeman van Zaanstad de Koninklijke Erepenning aan het koor uitreikte.

In de loop van de tijd is het repertoire gevarieerder geworden door de verschillende dirigenten die het koor heeft gekend.

Het koor Daniël de Lange beschikt over een eigen website.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/daniel_de_lange.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)