Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
dongen2 [2017/11/04 01:01]
zaanlander
dongen2 [2018/04/19 13:43] (huidige)
zaanlander
Regel 5: Regel 5:
 [{{:​marvan_2.jpg?​200 |//Maria van Dongen 1928-2012//​}}]Operazangeres,​ sopraan, met een internationale carrière, woonde enige tijd in Zwitserland. ​ [{{:​marvan_2.jpg?​200 |//Maria van Dongen 1928-2012//​}}]Operazangeres,​ sopraan, met een internationale carrière, woonde enige tijd in Zwitserland. ​
  
-In 1957 won Maria van Dongen de eerste prijs bij het Internationale Vocalistenconcours te Den Bosch. In 1958 viel ze in de prijzen bij het Concours van Genève. Dit leverde haar een contract op dat haar vanaf 1959 zes jaar verbond aan de opera van Zürich waar zij haar debuut maakte als Leonore in Verdi'​s La forza del destino. Internationaal bekendheid verwierf zij door optredens in tal van Europese theaters, zoals in 1962 bij de opera van Frankfurt en in 1963 de Londen Albert Hall, Teatro Comunale Bologna, Teatro Regio Parma en in het Teatro Verdi Pisa als Elsa in Lohengrin.+In 1957 won [[http://​www.401dutchdivas.nl/​nl/​sopranen/​529-maria-van-dongen.html|Maria van Dongen]] de eerste prijs bij het Internationale Vocalistenconcours te Den Bosch. In 1958 viel ze in de prijzen bij het Concours van Genève. Dit leverde haar een contract op dat haar vanaf 1959 zes jaar verbond aan de opera van Zürich waar zij haar debuut maakte als Leonore in Verdi'​s La forza del destino. Internationaal bekendheid verwierf zij door optredens in tal van Europese theaters, zoals in 1962 bij de opera van Frankfurt en in 1963 de Londen Albert Hall, Teatro Comunale Bologna, Teatro Regio Parma en in het Teatro Verdi Pisa als Elsa in Lohengrin.
  
 Een heerlijke stem. Dat is het unanieme oordeel over een nog geen dertigjarige Nederlandse sopraan, die in december 1957 haar eerste grote rol in de Amsterdamse Opera zingt: Maria van Dongen. Zij brengt de Koningin Elisabeth uit Don Carlos van Verdi op een zo overtuigende wijze, dat de zaal haar spontaan bij open doek huldigt. Later in het jaar blijkt Maria van Dongen inderdaad te voldoen aan de grote verwachtingen,​ die de operaminnaars van haar hebben en worden haar prestaties in Genève zelfs internationaal met een hoge onderscheiding gewaardeerd. Een heerlijke stem. Dat is het unanieme oordeel over een nog geen dertigjarige Nederlandse sopraan, die in december 1957 haar eerste grote rol in de Amsterdamse Opera zingt: Maria van Dongen. Zij brengt de Koningin Elisabeth uit Don Carlos van Verdi op een zo overtuigende wijze, dat de zaal haar spontaan bij open doek huldigt. Later in het jaar blijkt Maria van Dongen inderdaad te voldoen aan de grote verwachtingen,​ die de operaminnaars van haar hebben en worden haar prestaties in Genève zelfs internationaal met een hoge onderscheiding gewaardeerd.
Regel 12: Regel 12:
  
  
-Internet: ​[[http://​www.401dutchdivas.nl/​nl/​sopranen/​529-maria-van-dongen.html|Maria van Dongen]]+Internet: ​
  
-{{tag>actualiseren}}+{{tag>sopraan}}