douanestelsel

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
douanestelsel [2015/11/10 09:45]
jan
douanestelsel [2019/06/02 01:37]
157.55.39.245 ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
Regel 1: Regel 1:
 ==== Douanestelsel (Continentaal stelsel) ==== ==== Douanestelsel (Continentaal stelsel) ====
-Complex van economische maatregelen in de [[franse|Franse tijd]]. dat moest voorkomen dat van het Europese vasteland handel met Engeland werd gedreven. In Nederland werd het stelsel van kracht in 1810, toen het koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk werd gevoegd. De eerst douanen kwamen in augustus 1810 naar de Zaanstreek. Zij bleven tot de bevrijding, eind 1813. +Complex van economische maatregelen in de [[franse_tijd|Franse tijd]]. dat moest voorkomen dat van het Europese vasteland handel met Engeland werd gedreven. In Nederland werd het stelsel van kracht in 1810, toen het koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk werd gevoegd. De eerst douanen kwamen in augustus 1810 naar de Zaanstreek. Zij bleven tot de bevrijding, eind 1813. 
  
 Een aantal Zaankanters profiteerde van het douanestelsel,​ doordat vrije handel met Frankrijk mogelijk werd. Maar de Zaanse economie was altijd gebaseerd geweest op handel over zee, en die kwamjuist volledig stil te liggen. De Zaanstreek speelde geen rol in de smokkel met Engeland, die dichter bij de Nederlandse kust van grote omvang werd.  De douanen in de Zaanstreek vierden geposteerd aan de Voorzaan en controleerden alle  schepen op smokkelwaar. Zij waren bewapend. ​ Een aantal Zaankanters profiteerde van het douanestelsel,​ doordat vrije handel met Frankrijk mogelijk werd. Maar de Zaanse economie was altijd gebaseerd geweest op handel over zee, en die kwamjuist volledig stil te liggen. De Zaanstreek speelde geen rol in de smokkel met Engeland, die dichter bij de Nederlandse kust van grote omvang werd.  De douanen in de Zaanstreek vierden geposteerd aan de Voorzaan en controleerden alle  schepen op smokkelwaar. Zij waren bewapend. ​
  
-Tijdens de [[opstand]] van 1813 werden hun de wapens afgenomen.+Tijdens de [[opstand_1813]] van 1813 werden hun de wapens afgenomen.
  • douanestelsel.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/06/02 01:37
  • door 157.55.39.245