dts

Dit is een oude revisie van het document!


Op 29 maart 1921 kwamen in café Booij aan de Padlaan in Krommenie een aantal heren waaronder D. de Vries en R. Heijmering bijeen ter oprichting van een wielerclub voor de Zaanstreek, de Zaanlandse Wielerclub DTS, Door Training Sterk. Doel was het beoefenen van de wielersport en vaardigheidsritten, tegenwoordig vaak trim- of toeristische tochten genoemd. De start en aankomst had meestal in de Stationsstraat te Zaandam plaats. Deze tochten trokken veel belangstelling, maar werden gestaakt toen de deelnemers er wedstrijden van gingen maken. Over het algemeen reageerde de buitenwereld ietwat schamper op het initiatief. Men zag vreemd geklede mannen in enge korte broeken op wonderlijke fietsen aan zich voorbij trekken. DTS te Zaandam, nam in 1922 voor de eerste maal deel aan een Nederlands Club Kampioenschap NCK, echter zonder resultaat.

Onder aanvoering van voorzitter Cornelisse, die de bijnaam 'spil van DTS' droeg, werd de wielersport langzaamaan geïntroduceerd. In 1924 organiseerde DTS op verzoek van een plaatselijk comité in Wormerveer haar eerste open sprintwedstrijden, die sportief een groot succes werden. In 1925 kreeg DTS gelegenheid de wielrensport te demonstreren middels vaardigheidsritten op een open dag van Kunst en Sport in Krommenie. Hieruit ontstonden de grasbaanwedstrijden, die jarenlang grote belangstelling genoten. Deze hadden plaats op de voetbalvelden van ZVV en ZFC aan de Westzanerdijk in Zaandam.

Dankzij de komst van wielerbanen in de omtrek besloot men met de grasbaanwedstrijden te stoppen. In 1929 haalde de vereniging grote successen met renners als Henny Dieterman, Piet Kesselaar, Jan Schellingerhoudt, Cees Hartog, Jb. Schoen, Ko Cornelisse en de later bekende stayer Cees Bakker. Vanaf 1936 kon men alleen na keuring lid worden van de vereniging.

Op 26 september 1932 verkreeg de club Koninklijke Goedkeuring, althans waar het de statuten betrof. Jarenlang vormde de Wijde Wormer het decor van clubwedstrijden en Zilveren Molentoernooien. In 1937 behaalde Henk Verhagen de Nederlandse juniorentitel op de baan, in 1942 gevolgd door de Assendelver Dirk Mooij die in Chaam de eerste nationale titel op de weg bij de Amateurs op z'n naam zette.

In 1937 organiseerde DTS de eerste Ronde van Zaandam die werd verreden in de Wijde Wormer. In 1939 werd deze editie op derde pinksterdag in Zaandam op het traject Prins Hendrikkade-Kattegat-Prins Hendrikstraat een enorm succes.

In 1972 won een DTS-ploeg de Nieuwelingen Clubtrofee, in 2003 sleepte een juniorenteam het landskampioenschap binnen, terwijl in 2007/2008 de nationale titel op de baan werd gerealiseerd.

Gedurende de oorlogsjaren groeide bij DTS een sterke groep renners op, zoals Bouk Schellingerhoudtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSchellingerhoudt, Boudewijn (Bouk)

Zaandam 4 mei 1919 - Zaandam 19 september 2010

Boudewijn Schellingerhoudt, professioneel wielrenner van 1942 tot 1954, Nederlands kampioen op de weg in 1946. In 1949 eindigde hij als derde in het eindklassement van de Ronde van Nederland. Hij nam in 1947 deel aan de Tour de France, won daarin geen etappes en bereikte de finish in Parijs niet. De naam Bouk kreeg hij pas in het verloop van zijn wielercarrière.
, Cor Bakkerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBakker, Cor

Zaandam, 2 oktober 1918 - 18 december 2011

Cor Bakker, beroepswielrenner van 1942 tot 1955, lid van de Zaanse wielervereniging DTS, zowel actief op de weg als op de baan; op beide werd hij gerekend tot de Nederlandse top. Als deelnemer reed hij 18 zesdaagsen waarvan hij er één in Barcelona in 1952 winnend afsloot. Amsterdammer Henk Lakeman, bijgenaamd 'De Zingende Wielrenner' was zijn vaste zesdaagse-partner. Zij vulden elkaar goed aan, Bakker was sterk in de jacht; Lakeman een uit…
, Jan Lust, Piet Evers, Gerard van Beek, Gerrit Blaauw, Piet Duif, Klaas Kwantes, Tumpie van de Bos, Cees Ris, Dick (Potje) Hooijschuur, Arie Simonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSimon, Arie

Rotterdam 8 januari 1931 Arie Simon voor zijn winkel aan de Oostzijde, geflankeerd door een baanrenner en een SIMON-baanfiets Arie Simon, oud-amateur wielrenner, geboren in Rotterdam, opgegroeid in Zaandam, eigenaar van wielersportzaak Simon Sport aan de Oostzijde in Zaandam, framebouwer, internationaal bekend als bouwer van derny’s. Na zijn Zaanse tijd in 1998 uitgeweken naar De Bemmert in het Belgische Neerpelt.
, Cor Elswijk, Cees Havik. In 1940 en 1942 werd de vereniging clubkampioen op de weg. In dat laatste jaar werd Dirk Mooij kampioen van Nederland bij de amateurs. Gerrit Blaauw werd dat in 1944.

Na het oorlogsgeweld liep de 4e etappe van de Ronde van Nederland in 1946 uit in een triomftocht voor de Zaanse ploeg met op de 1e plaats Cor Bakker, 2e Bouk Schellingerhoudt, 3e Gerard van Beek.

De vereniging organiseerde vele jaren de Rondes van Zaandam en Noord-Holland. Winnaars hiervan waren soms bekende renners, zoals in 1947 Gerard van Beek, in 1950 Wout Wagtmans, in 1961 Jan Janssen en in 1979 Theo de Rooy. In de jaren zestig diende een nieuwe generatie wielrenners zich aan en grossierde de vereniging in kampioenen. Piet de Wit werd wereldkampioen bij de amateurstayers, Tiemen Groen werd wereldkampioen bij de amateurs achtervolging, Cees Stam kampioen stayers. Harm Ottenbros wereldkampioen op de weg bij de profs en Jb. Oudkerk wereldkampioen bij de professionele stayers.

De 65e Ronde van Noord-Holland, het geesteskind van ere-voorzitter Kobus Cornelisse werd in 2010 verreden. De oudste klassieker van Nederland die nog immer tot de verbeelding spreekt werd ondergebracht in een stichting.

In de maanden februari en maart houdt de vereniging clubwedstrijden ter seizoenvoorbereiding. Verder is DTS organisator van de volgende jaarlijks terugkerende wielerrondes zoals die van Zaandam, Kalverhoek, Midden-Beemster, Oostzaan, Krommenie, Monnickendam, Assendelft, de Ronde van het Lage land (klassieker voor junioren), Ronde van Noord-Holland (klassieker voor veteranen en liefhebbers) en het Zilveren Molentoernooi (een ploegentijdrit voor alle categorieën).

Sinds 1985 is DTS ook actief in het veldrijden en worden er iedere zondag op het parkoers in de Wijde Wormer wedstrijden georganiseerd. Door het aantrekken van een clubsponsor heeft men meer mogelijkheden gekregen om op veranderingen in het wielrennen te kunnen reageren, zoals de in de jaren zeventig ontstane belangstelling voor het toerfietsen. Dit leidde in december 1976 tot de oprichting van toerclub DTS als afdeling binnen de vereniging. De toerclub richt zich op het toerisme, waar gezelligheid voorop staat.

Ritten van 30 tot 75 km worden georganiseerd. In het eerste seizoen werden 20 toertochten en 18 avondsterritten verreden met 30 à 40 deelnemers per rit. In 1978 organiseerde de toerclub de eerste dagvierdaagse in samenwerking met de VVV en later een avondvierdaagse, die veel succes had. In 1979 was het ledental opgelopen tot 138. Vertrekpunt van de tochten werd het nieuwe clubgebouw van PSCK in de Kalverhoek.

Met de KNWU ontstonden problemen over de verenigingsstatus, daar de toerclub niet bij de wielrenunie, maar bij de toerunie (NRTU) aangesloten was. Men besloot om een omniclub te worden waardoor de afdelingen aparte clubs werden. Op 6 januari 1982 werd Toerclub (TC) DTS als zelfstandige vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In 1982 en 1983 werd de vereniging kampioen in de NRTU-competitie. Het toerfietsen nam in de loop der tijd in belangstelling toe en het aantal georganiseerde lange en korte tochten steeg.

Een voor wielerbegrippen prachtige accommodatie met fraaie kleedkamers werd in 1980 in gebruik genomen op Sportpark Kalverhoek in de Wijde Wormer. Daarnaast verkreeg DTS een wielercircuit. De vereniging beschikt over een groep nieuwelingen van 15 en 16 jaar, een jeugdafdeling van 8 tot 14 jaar, junioren van 17 en 18 jaar, amateurs vanaf 19 jaar en veteranen vanaf 35 jaar. Daarnaast bestaat een groep recreanten waarvoor ook open wedstrijden worden georganiseerd.

Negentig jaar na oprichting weten Niki-plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTerpstra, Niki

Beverwijk, 18 mei 1984

Niki Terpstra, professioneel weg- en baanrenner, woonachtig in Assendelft, begon in 1993 met wielrennen bij de wielervereniging DTS en startte zijn profcarrière in 2003. Terpstra nam deel aan verschillende Olympische Spelen en werd vier keer landskampioen. In 2014 zette hij Parijs-Roubaix op zijn naam, in 2015 eindigde hij als tweede bij de Ronde van Vlaanderen, in 2016 kwam hij als negende over de streep op het WK.
en Mike Terpstra, Rick Flensplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFlens, Rick

Zaandam, 11 april 1983

Rick Flens is een voormalig Nederlandse wielrenner.

wielersport
, Thijs Al, Reinier Honig en Yoeri Havik in 2011 voor de zesde maal nationale titels te veroveren in de hoogste regionen op de weg.

zie: ook Wielrennenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWielrennen

Sport, in de Zaanstreek in verenigingsverband beoefend door Door Training Sterk (DTS) en Toerclub Le Champion.

DTS werd opgericht in maart 1921 in café Booij te Krommenie door D. de Vries en R. Heijmering, als eerste wielrenclub in Noord-Holland boven het IJ. Doel was het beoefenen van de wielersport en vaardigheidsritten, tegenwoordig vaak trim- of toeristische tochten genoemd. De start en aankomst had meestal in de Stationsstraat te Zaandam plaats. Deze tochten trokken veel belang…
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/dts.1522494575.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:52
  • (Externe bewerking)