Koog aan de Zaan, 3 november 1872 - Zutphen, 8 november 1958

Frederik Engel: Melktijd nabij Zaandam

Frederik Engel Jbz, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar was leerling van de stadstekenschool te Zaandam, de Quellinusschool en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, beide te Amsterdam. Hij vestigde zich na zijn opleiding eerst als fotograaf in Zaandam (1896-1904), maar legde zich daarna toe op het tekenen van landschappen.

Toen Engel in 1906 zijn schilderscarrière startte werd Nederland overspoeld met nieuwe kunststromingen, dat betekende voor hem een bescheiden plek in de Nederlandse kunstgeschiedenis want de musea vonden zijn werk niet vernieuwend genoeg. In de jaren 1908-1910 kreeg hij raad van schilder Willem Maris (1844-1910). In dezelfde jaren ontving hij koninklijke subsidie. De invloed van Maris en andere leden van de Haagse School op zijn werk is onmiskenbaar. Engel vond een favoriet onderwerp in het met vee gestoffeerde Hollandse landschap; ook schilderde hij stal-interieurs.

Engel behoorde tot de eenvoudige landschapsschilders zoals die in onze kunst in verschillende periodes, onder allerlei wijzen en modes presteerden: artiesten die trouw de natuur bestudeerden, de verschijnselen van het licht nagaan, hun onverdeelde aandacht wijdden aan de wisselwerking van water en lucht en de reflectie hiervan op het vee in de weide, om met de zo verkregen kennis zich thuis vrij in hun onderwerp te kunnen bewegen.

Exposeerde in San Francisco in 1915, in Parijs 1932, in Berlin 1936. Ontving Koninkljke subsidie 1908-1910. Onderwerp: Landschap met Vee. Lid van „Anti et Amicitiae“ . Hij was lid van Arti et Amicitiae en St. Lucas te Amsterdam. Voor de Zaanse kunst was hij bovendien van groot belang omdat hij decennia lang professionele tekenlessen verzorgde voor aankomende kunstenaars, architecten en ontwerpers zoals onder meer Jaap Kaalplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKaal, Jaap

Zaandijk, 23 oktober 1893 - Wormer, 6 maart 1960

Jakob (Jaap) Kaal, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar. Zijn landschappen, stillevens en portretten zijn van expressionistische aard en worden gekenmerkt door sober en somber kleurgebruik. Jaap Kaal behoorde tot een groep Zaanse schilders, o.a. Cor Dik, Arie van Mever, Wim Steijn en Cornelis Koning die een vrijwel apart staande school vormden.
. In de Zaanstreek zijn nog vrij veel schilderijen van Engel in particulier bezit.

Merkwaardig is dat zijn werken op veilingen relatief lage prijzen opbrengen, hoewel hij als een even typisch als vakbekwaam representant van het Hollandse impressionisme mag worden gezien. In Groot-Brittannië, waar hij enige tijd werkte, is daarentegen een groeiende belangstelling voor zijn schilderijen waar te nemen bij verzamelaars en musea.

In 2010 zag een 180 pagina's tellend boekwerk met als titel Een wereld van weiden en water het licht. Auteur Henk Heijnen neemt de lezers mee in zijn zoektocht naar het leven, werk en verleden van Freek Engel.

Werken van Freek Engel op Artnet.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/engel.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)