ereburgers

Dit is een oude revisie van het document!


Personen die op grond van bijzondere verdiensten door de verschillende Zaangemeenten werden onderscheiden met een erepenning en dientengevolge in het spraakgebruik “ereburger' werden genoemd.

De in 1974 gevormde gemeente Zaanstad wijkt wat dit betreft af; deze gemeente maakt een duidelijk onderscheid tussen het toekennen van de erepenning en het ereburgerschap. Slechts vier personen (Van Dam, Laan, Heijn en Schoen. zie de alfabetische opsomming hierachter) mogen zich met recht ereburger van Zaanstad noemen.

Niet alle gemeenten maakten gebruik van de mogelijkheid tot het verlenen van een plaatselijke onderscheiding: in Jisp. noch in de eerdere gemeenten Westzaan en Zaandijk zijn erepenningen uitgereikt. Oostzaan heeft een aantal malen de `Gouden Greep' toegekend. die naar ontvangen mededeling gelijkgesteld mag worden met de erepenning.

Van Zaanstad zijn de criteria voor het toekennen van de erepenning of het ereburgerschap duidelijk omschreven in 1976 (herzien medio 1989). De erepenning kan worden toegekend aan een persoon of instelling, die zich jegens de gemeente of haar ingezetenen gedurende lange tijd of naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis meer dan gewoon verdienstelijk heeft gedragen. Het ereburgerschap wordt toegekend aan: Gemeentebestuurders die door lange staat van dienst of anderszins belangwekkend hebben bijgedragen aan het beleid en van wie de bijdragen door persoonlijke inzet publieke erkenning of herkenning hebben gekregen; ingezetenen die lange tijd hebben bijgedragen aan de beeldvorming van de gemeente in nationaal en/of internationaal verband door activiteiten op meerdere uiteenlopende maatschappelijke terreinen: personen wier maatschappelijke activiteiten een duidelijke bijdrage hebben geleverd aan het aanzien of de naamsbekendheid van Zaanstad in nationaal en/of internationaal verband.

Van de overige Zaangemeenten die tot instelling van een erepenning zijn overgegaan, zijn de criteria die bij de toekenning hebben gegolden niet duidelijk. Voor zover kon worden nagegaan ontbreken geschreven reglementen; de indruk bestaat dat min of meer toevallige omstandigheden en overwegend bestuurlijke (wellicht af en toe ook politieke) voorkeuren tot benoeming leidden. Het heeft voorts de schijn dat enkele plaatselijke overheden betrekkelijk gulhartig tot toekenning overgingen. terwijl andere selectiever te werk zijn gegaan.

Hoewel de benoemden zonder uitzondering ongetwijfeld grote verdiensten voor de plaatselijke gemeenschap zullen hebben gehad, dient de hierna opgenomen lijst van “ereburgers' te worden beschouwd met inachtneming van genoemde nuances en restricties.

De vermelding geschiedt alfabetisch. zo mogelijk onder toevoeging van de aanleiding en het jaar van verlening. Aangezien te vaak andere bijzonderheden, zoals geboortejaar en voornamen van de betrokkenen, ontbraken, zijn deze gegevens niet opgenomen. Evenmin is verwezen naar de eventueel afzonderlijke vermelding van betrokkenen in deze encyclopedie.

Alfabetische lijst van ereburgers/penningen

  • P. Bakker. Oostzaan: 1978. bij afscheid als raadslid na lZ-jarig wethouderschap.
  • M.C. Beerling. Oostzaan. 1973; bij afscheid als gemeente-secretaris.
  • H.W. Berghege. Zaanstad. 1986; (erepenning) voor zijn verdiensten inzake de integratie van bewoners van Zaanstad en haar mede-inwoners van buitenlandse origine.
  • C. Beunder. Wormerveer. 1966: wegens verdiensten voor het amateurtoneel.
  • J. Blanken. Krommenie. 1956: wegens wethouderschap.
  • J. de Boer. Assendelft. 1971: wegens burgemeesterschap.
  • J. de Boer. Oostzaan. 1975; wegens betrokkenheid bij 'De Lishof` en andere activiteiten.
  • J.A. de Boer. Zaanstad. 1977: (erepenning) in verband met zijn grote kwaliteiten op het gebied van de schilderkunst en in het bijzonder met betrekking tot het typisch Zaanse landschap.
  • S.J.A. de Boer. Oostzaan. 1988: “egt-'HS langdurig raadslidmaatschap en overige bestuurlijke activiteiten.
  • lr. H. Buter. Zaandam. 1973; wegens bestuurlijke verdiensten onder meer ten dienste van het technisch onderwijs.
  • J.J. Contelaar, Wormerveer, 1965; wegens verdiensten voor de voetbalsport.
  • H.W.L. Coret, Zaanstad, 1988; (erepenning) vanwege zijn grote verdiensten voor de Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek.
  • Th. van Dam, Zaanstad, 1988; (ereburger) wegens wethouderschap Zaandam en Zaanstad.
  • G. Emmer, Zaandam, 1939; wegens raadslidmaatschap gedurende 28 jaar.
  • P. Flens,plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFlens BV

    Flens BV, Houtverwerkende Industrie te Oostzaan. Het bedrijf werd gestart door P. Flens in 1938. Hij installeerde in de schuur van het pluimveebedrijf van zijn vader enige houtbewerkingsmachines. In de beginperiode en de daarop volgende oorlogstijd hield men zich bezig met de productie van onder andere houten fietshandvatten, pedaalblokken enz. Na de oorlog werden er huishoudelijke artikelen gefabriceerd, zoals huishoudtrappen, broodplanken, kleine meubelen en kasten. Daarnaast werden …
    Oostzaan, 1975; bij zijn afscheid als wethouder.
  • G. Fraay, Zaanstad, 1982; wegens zijn verdiensten voor het welzijn van geestelijk en lichamelijk gehandicapten.
  • G.J.D. Franken, Zaandam. 1966; bij zijn afscheid als burgemeester.
  • Ir. E.B. van Gelderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGelder, Bruno van

    Huizen 29 juni 1922 - Zaandijk 24 mei 2014

    Ir. Ernst Bruno van Gelder was, hoewel buiten de Zaanstreek geboren, een telg uit het Zaanse fabrikantengeslacht Van Gelder. Hij was ook verwant aan andere Zaanse fabrikantenfamilies zoals de families Laan, Kaars Sijpesteijn, Verkade en Prins. In 1963 kwam hij in dienst als bedrijfsdirecteur bij olieslagerij
    . Zaanstad, 1984; (erepenning) wegens zijn grote verdiensten voor het bedrijfs- en maatschappelijk leven in Zaanstad.
  • M.A.J.P. de Goejeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGoeje, Mieke de

    Wieringen 29 mei 1916 - 1998

    Maria Anna Jacoba Petronella de Goeje, balletdanseres en -pedagoge, later regisseuse van Opera Zaanstad.

    In de Zaanstreek was de balletdans als kunstvorm tot 1930 onbekend. In dat jaar mocht de in Zaandam wonende Mieke de Goeje, die in 1924 als achtjarige haar dansloopbaan was begonnen bij Gertrud Leistikow, solistisch optreden in Leistikow's voorstellingen in de Stadsschouwburg te Amsterdam en in Diligentia te Den Haag. Hierna werd zij door veel …
    , Zaanstad, 1988; (erepenning) vanwege haar bijzondere bijdrage aan het culturele leven en culturele imago van Zaanstad.
  • J.C. Gordijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGordijn, Jacobus Leonardus Christiaan (Jacques)

    Amsterdam, 16 september 1901 - 09 mei 1993

    Raadslid en wethouder namens de KVP te Krommenie in de periode 1945-1970, bij zijn afscheid als wethouder tot ereburger benoemd en tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Krommenie werd de sporthal naar hem vernoemd. Gordijn kwam in 1939 via IJmuiden naar Krommenie en werkte toen al bij een bank in Wormerveer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij een rol in het verzet.
    , Krommenie. 1970; bij beeindiging wethouderschap.
  • D. Grinplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGrin, Dirk

    Assendelft 10 april 1902 - Zaandam, 1986

    Raadslid, wethouder, loco-burgemeester en ereburger van Wormerveer. Dirk Grin was een duidelijke exponent van een vooroorlogse generatie socialisten. Hij moest na de vierde klas van de lagere school gaan werken bij de
    , Wormerveer, 1966; wegens langdurige bestuurlijke verdiensten.
  • B.S. Groeneveld. Wormerveer, 1967; wegens grote verdiensten voor het amateurtoneel.
  • C. van der Harst, Wormerveer, 1970; wegens zijn verdiensten op sociaal en medisch gebied.
  • W. Hartog, Koog (jaar onbekend); wegens raadslidmaatschap en maatschappelijke verdiensten.
  • A. Heijn,plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHeijn jr, Albert

    Zaandam, 25 januari 1927 - Hereford, 13 januari 2011 Kleinzoon Albert Heijn van oprichter Albert Heijn Sr. Albert Heijn jr, zoon van Jan Heijn (1897-1964) en Adriana Hendrika Kruger (1900-1984), kleinzoon van Albert Heijn sr (1865-1945), broer van Gerrit Jan Heijn (1931-1987). Van 1962 tot 1989 president van de raad van bestuur van
    Zaanstad, 1989; wegens grote verdiensten in velerlei opzicht, bij zijn afscheid als president-directeur van Ahold.
  • J. Heijn, Oostzaan, 1978, wegens raadslidmaatschap en maatschappelijke verdiensten.
  • J. Heijne, Assendelft; wegens 35-jarige vervulling van het secretariaat van woningbouwvereniging “Goed Wonen°.
  • M. J. Hilleplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHille, Rinus

    (Koog aan de Zaan, 16 januari 1913 - Wormerveer, 29 november 1976)

    Marinus Jacobus (Rinus) Hille, wethouder en loco-burgemeester (PvdA) van Zaandam, laatste burgemeester van Wormerveer, lid van Provinciale Staten en lid van de gemeenteraad van Zaanstad. Rinus Hille was één van de bijzondere voorbeelden van emancipatie door de arbeidersbeweging. Hij kwam uit een arbeidersgezin, doorliep alleen de lagere school en ging werken als tuinman. Door zelfstudie wist hij zich te ontwikkelen…
    , Zaandam, 1968; bij zijn afscheid na een 23-jarig wethouderschap. Bovendien benoemd als ereburger van Wormerveer, 1973; bij zijn afscheid als (laatste) burgemeester van deze gemeente.
  • C.J. Honig, Koog (jaar onbekend); als fabrikant, wegens zijn grote sociale betrokkenheid.
  • NJ. Hooijschuur, Koog (jaar onbekend); bij zijn afscheid na een langdurig wethouderschap.
  • J. Houtman, Wormer, 1967; wegens zijn 40jarig raadslidmaatschap.
  • J. Huijgen, Assendelft, 1966; wegens verdiensten als gemeenteraadslid en wethouder.
  • T. de Jong, Oostzaan, 1975; bij de opening van “De Lishof`.
  • P. Kaaijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKaaijk, Pieter

    Koog 14 oktober 1912 - Koog 25 november 1960

    Raadslid van Koog aan de Zaan en later Zaanstad, ereburger van Koog.

    Piet Kaaijk was al vóór zijn politieke loopbaan bekend in Koog aan de Zaan als speler van het toen hoog voetballende KFC. Na zijn voetbalcarrière maakte hij ruim 22 jaar deel uit van het KFC-bestuur. De KNVB onderscheidde hem met de zilveren Bondsspeld van de afd. Noord-Holland.
    , Koog (jaar onbekend), wegens raadslidmaatschap en wethouderschap.
  • C. Kakes, Zaandam, 1951; wegens verdiensten voor de brandweer, als commandant en na 40-jarig lidmaatschap.
  • J. Kamp. Wormer, 1968'. na 40 jaar onderwijzer te zijn geweest en in verband met verdiensten voor de voetbalsport en in de plaatselijke politiek.
  • K. Kan Kz.. Zaandam, 1939; in verband met langdurig wethouderschap.
  • W. van de Kapelle. Wormer. 1968; was meer dan 40 jaar onderwijzer. mede in verband met politieke en maatschappelijke verdiensten.
  • J. Kelder Pz.. Koog (jaar onbekend), wegens verdiensten voor het verenigingsleven.
  • Th.M. van der Koogh. Zaanstad, 1977; (erepenning) in verband met zijn meer dan 20-jarige activiteit voor het reservaat van Zaanse houtbouw: De Zaanse Schans te Zaandam.
  • S. Kooijman, Wormerveer, 1968; in verband met vele activiteiten op sociaal en cultureel gebied, onder meer voor het amateurtoneel.
  • E. Krom-Duits, Koog (jaar onbekend).
  • G. Kruijver, Zaandam, 1972.
  • L. van Kuijk. Koog (jaar onbekend).
  • J. van der Laan, Assendelft; wegens langdurig wethouderschap.
  • Dr. L.J. Labbene. Krommenie, 1952; arts met grote verdiensten voor het plaatselijke Verpleeghuis.
  • J. van Leyden, Krommenie, 1950; fabrikant en om. oprichter van “De Volkswoning°.
  • J. van Leyden, Krommenie, 1950; fabrikant met verdiensten voor het maatschappelijk leven, onder meer oprichter van “De Volkswoning'.
  • A. Loggers, Wormer, 1975; bij zijn afscheid als burgemeester, was onder meer voorzitter van de Zaanse gemeenschap.
  • Mr. J .C. Lycklama, Wormerveer, 1968; bij zijn afscheid als burgemeester 'voor grote menselijke kwaliteiten'.
  • D. Metselaarplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMetselaar, Dirk

    Zaandam 20 april 1909 - Zaandam 18 september 1975

    Raadslid vanaf 1935 van de gemeente Zaandam en wethouder vanaf 1956 tot 1974.

    Dirk Metselaar werd op twaalfjarige leeftijd lid van de Arbeiders Jeugd Centrale. Zes jaar later werd hij lid van de SDAP, en weer zes jaar later werd hij penningmeester van de afdeling Zaandam van deze partij. In september 1935 kwam hij, 26 jaar oud, in de gemeenteraad van Zaandam. Hij bleef daarin zitting houden tot de ontbinding van de raad door de…
    , Zaandam, 1973; wegens langdurig wethouderschap.
  • J.J . Meulenkamp, Zaandam, 1964; bij zijn afscheid als gemeenteraadslid en wethouder.
  • A. Meijns, Wormerveer, 1960; bij zijn 80e verjaardag wegens grote verdiensten op cultureel (muzikaal) gebied.
  • C. Meijns, Zaanstad, 1977; (erepenning) in verband met zijn verdiensten op het gebied van het muzikale leven in de Zaanstreek. bestaande uit het gedurende 30 jaar - als amateur - verlenen van vocale solistische medewerking aan tal van zanguitvoeringen.
  • A. Molenaar-Abbestee. Zaandam. 1960; in verband met bijzondere bestuurlijke verdiensten in het verenigingsleven.
  • D. Noe, Assendelft, 1962.
  • D.H. van Onselder, Zaanstad, 1980; (erepenning) wegens zijn verdiensten voor de Stichting Zaandamse Gemeenschap en het maatschappelijk leven in het algemeen.
  • C. Pels, Zaanstad, 1985; (erepenning) wegens zijn verdiensten voor het maatschappelijk leven in het algemeen en voor de geestelijk gehandicapten in het bijzonder.
  • M. Plooyer, Zaandam, 1955; bij zijn afscheid als wethouder, na langdurig raadslidmaatschap.
  • J. Posch. Zaandam, 1969; dijkgraaf van het Hoogheemraadschap. bij de opening van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
  • K. Prins, Zaandam. 1939; in verband met langdurig lidmaatschap van de gemeenteraai en wethouderschap.
  • W.J. Prud`homme van Reine, Zaanstad, 1988; (erepenning) vanwege zijn bijzondere inzet om de liefde voor de natuur en het milieu met name bij de jeugd aan te moedigen en te vergroten.
  • J.C.A. Provily. Krommenie, 1956', bij zijn afscheid als burgemeester.
  • Mr. P.B.J. Reeling Brouwer. Oostzaan, 1986; bij zijn afscheid als burgemeester.
  • S.L. Reeling Brouwer-Carriere. Oostzaan, 1986'. wegens maatschappelijke betrokkenheid, bestuurslid van onder meer Gezinsverzorgingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGezinsverzorging

    Tak van georganiseerde maatschappelijke zorg, bestaande uit het ver- lenen van hulp waar deze noodzakelijk is. Deze hulp is van huishoudelijke, verzorgen- de en/of begeleidende aard en wordt gegeven in gezinnen of bij alleenstaanden. Doel ervan is de verzorgde in staat te stellen zo lang mo- gelijk in eigen omgeving te blijven. Gezins- verzorging in deze zin is omstreeks de laatste eeuwwisseling ontstaan. Voordien werd (al dan niet voldoende) huishoudelijke hulp bij ziekte gege…
    en Verpleeghuis.
  • T. de Regt, Wormerveer, 1970; bij zijn pensionering als onderwijzer, mede in verband met culturele verdiensten (onder meer amateurtoneel).
  • C.D. de Roy van Zuydewijn, Wormerveer, 1960; wegens verdiensten voor verpleeghuis en kraamkliniek.
  • Russische Buurt (Vereniging), Zaanstad, 1985; (erepenning) wegens haar bijzondere verdiensten voor de stadsvernieuwing in de Russische Buurt en voor de stadsvernieuwing in het algemeen.
  • A.W. Sabel, Zaandam, 1964; bij zijn afscheid als directeur van een verffabriek, vooral in verband met veelzijdige maatschappelijke activiteiten en organisatorische betrokkenheid bij het Verzet.
  • J. Schaap. Zaanstad. 1988; (erepenning) vanwege zijn bijzondere bijdrage geleverd aan het culturele leven en het culturele image van Zaanstad.
  • G. Schaar, Krommenie, 1956; wegens grote en langdurige verdiensten voor de amateurmuziek.
  • G. Schoen, Zaandam, 1973; wegens wethouderschap en tevens benoemd tot ereburger van Zaanstad wegens wethouderschap en andere verdiensten.
  • Dr. H.G. Scholten. Zaandam, 1946; bij zijn afscheid als gemeente-secretaris.
  • C. Schoone, Assendelft, 1970; wegens langdurig wethouderschap.
  • J. Slot. Zaanstad. 1980; (erepenning) wegens zijn verdiensten voor het maatschappelijk 1even in het algemeen en voor het bejaardenwerk in het bijzonder.
  • G. in 't Slot, Oostzaan, 1986; wegens zijn inzet voor ouderenzorg, Ons Verpleeghuis en De Lishof.
  • J. Smit, Oostzaan. 1981; bij zijn afscheid als dijkgraaf en na lidmaatschap van de gemeenteraad.
  • C. Stam, Koog (jaar onbekend).
  • G. Stam, Oostzaan, 1985; bij zijn afscheid na een 30-jarig bestuurslidmaatschap van voetbalvereniging OFC.
  • O. Stienstra, Zaanstad, 1977; (erepenning) in verband met zijn bijzondere verdiensten voor de plaatselijke voetbalsport, voor de sport in het algemeen en zijn buitengewone belangstelling voor de jeugdsport en de opvang van de jeugd.
  • Dr. W.F. Thorbecke, Oostzaan; 1981; bij zijn afscheid als arts.
  • G. van der Stroom. Krommenie. 1957.
  • W. Thomassen. Zaandam. 1958; bij zijn afscheid als burgemeester.
  • J. Tilkema, Zaandam, 1964; na langdurig lidmaatschap van de gemeenteraad en 15-jari g wethouderschap.
  • C. Tuijn, Zaanstad. 1987; (erepenning) vanwege zijn verdiensten voor muziekgezelschap “Harmonie te Assendelft.
  • A. Tijmes. Oostzaan. 1978; bij zijn afscheid als raadslid en wethouder.
  • Dv Veen. Oostzaan. 1985'. wegens verdiensten als organisator bejaardentochten enz. en 50-jarig lidmaatschap damclub.
  • J. Veenis Cz., Assendelft. 1955.
  • Mr. dr. J. in 't Veld, Zaandam, 1948; bij zijn afscheid als burgemeester.
  • L. Verbeek. Oostzaan, 1975; ter gelegenheid van de opening van *De Lishof'.
  • J .A.E. Verkade, Zaandam, 1950; fabrikant met grote verdiensten in organisatorisch opzicht. onder meer als voorzitter van de Kamer van Koophandel.
  • J .M. Vermeulen (pastoor), Assendelft, 1966; wegens zijn maatschappelijke verdiensten.
  • J. Visser, Zaandam. 1939; fabrikant met verdiensten voor het verenigingsleven, onder meer als voorzitter school en werktuinen.
  • C. Vries. Krommenie. 1970.
  • J.C. Wals, Oostzaan, 1987; in verband met grote bestuurlijke betrokkenheid bij het vereni gingsleven en raadslidmaatschap.
  • P. de Wit, Wormer, 1967; in verband met het behalen van een wereldkampioenschap als wielrenner (amateur-stayer).
  • I-l. van Wijk, Zaanstad, 1980; (erepenning) in verband met zijn verdiensten voor het Zaanse maatschappelijke en verenigingsleven.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/ereburgers.1447266408.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:34
  • (Externe bewerking)