Wormerveer 1 december 1912 - Overveen 23 januari 1944

Jan Cornelis Gerardus Eshuijs, kappersbediende, lid van de 'wilde' verzetsgroep Koog-Bloemwijk en de Zaanse KP.

Verzetsman Jan Eshuijs zocht onderduikadressen en verschafte onderduikers bonkaarten en geld. In 1943 kwam hij in contact met leden van de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Eshuijs participeerde niet in de voor de vooravond gepleegde overvallen. Als zelfstandig barbier had hij daar in de avonduren geen tijd voor. Hij stelde zijn woning aan de Krokusstraat 26 in Koog aan de Zaan echter beschikbaar als vergaderplaats van de verzetsgroep. Buitgemaakte goederen werden er opgeslagen, groepsleden en geallieerde piloten vonden er een overnachtingsplaats.

In januari 1944 was Eshuijs betrokken bij een poging om een voor de Wehrmacht bestemd vrachtschip in brand te steken op de scheepswerf Czaar Peter in Zaandam. Jan Eshuis, vishandelaar Harm Gerssen uit Koog en de in de Zaanstreek ondergedoken Hagenaar Jacob Heijdra, allen lid van de Zaanse Knokploegen KP werden echter verraden door een infiltrant. Na zijn arrestatie door de Sicherheitspolizei op 24 januari 1944 werd hij achtereenvolgens ingesloten in het politiebureau van Zaandam, de gevangenis aan de Amstelveenseweg en het HvB aan de Weteringschans in Amsterdam.

,,De verdachten hadden,“ zo liet het door de Nazi's gecensureerde Dagblad van Noord-Holland van 24 februari 1944 weten ,,een geheime vereniging opgericht met het doel om daden van sabotage te plegen tegen installaties van de Duitse weermacht en om roofovervallen te plegen op distributiebureaus en postkantoren. De bende sloot zich einde 1943 aaneen in een tijd waarin alle rustverstorende elementen door de in de voorafgaande zomer en herfst gevelde vonnissen van het Standrecht met nadruk gewezen waren op de gevaren van hun handelwijze.''

Op 22 februari 1944 werden Jan Eshuis, Harm Gerssen en Jacob Heijdra door het Politiestandrecht als saboteurs in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
4.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/eshuijs.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)