fietsenoorlog_in_noord-holland

No renderer 'pdf' found for mode 'pdf'

In Noord-Holland brak in juni 1973 een fietsenoorlog uit tussen honderden rijwielhandelaren en het stuntende Wastora. Noordhollandse rijwielhandelaren ontstaken in grote woede nadat een halve pagina grote advertentie in de streekpers verscheen, waarin Nederlandse merkrijwielen ver onder de prijs werden aangeboden. Eén van de rijwielkoningen in de Zaanstreek, de Zaandamse rijwielhandelaar Siem de Boorder was één van de verontruste handelaren, georganiseerd in het Centraal Bureau voor de Rijwielhandel en meldde dat de fietsen tegen reguliere inkoopsprijs werden verkocht.

Inzet vormden 1500 Gazelle-rijwielen die Wastora tegen prijzen ver onder de vastgestelde fabrieksprijzen verkocht. Directeur Cees Molenaar van Wastora ging tot deze actie over om de strijd aan te binden tegen het rijwielkartel, dat weliswaar officieel was opgeheven, maar toch kunstmatig in stand werd gehouden. Wastora wist de hand te leggen op 1500 Gazelle-fietsen, bestemd voor Italië en bood ze aan voor ƒ 290 in plaats van de gangbare ƒ 369,50 per stuk. Wastora nam genoegen met een kleine winst en hoopte dat de regering de kunstmatige prijsopdrijving aan banden zou leggen. Wastora bood de fietsen in verscheidene warenhuizen aan.

Lage exportprijs

De 1500 rijwielen waren echter niet via Gazelle bij Wastora terechtgekomen. De gebroeders Molenaar wisten 1500 Gazelle-fietsen in handen te krijgen zonder ooit maar een stap over de grens te hebben gezet. Een tussenpersoon, firmant Strik van de Handelsonderneming Jakaleeuw in textielmanufacturen te Eemnes, bestelde 1500 fietsen voor Italië bij Gazelle, een order van driehonderd duizend gulden. De firma had de Italiaanse markt 'verkend' en was tot de conclusie gekomen dat daar een gouden toekomst voor de Nederlandse fiets was weggelegd. Gazelle berekende een extra lage exportprijs omdat het openbreken van de Italiaanse markt haar wel wat waard was.

Exact op de dag dat de fietsen in Eemnes werden afgeleverd, kreeg Jakaleeuw bericht dat de koop niet kon doorgaan. Strik had Gazelle kunnen verzoeken de handel weer retour te nemen maar belde niet Gazelle doch Wastora, die al vijf jaar lang Gazelle fietsen had willen verkopen.

Financieel gesteund door de Gazelle Rijwielfabrieken uit Dieren kochten rijwielhandelaren de fietsen massaal op, uit vrees dat hun rijwielmarkt door deze stuntverkoop zou instorten. Siem de Boorder trad daarbij op als contactman. Zeker 90 procent van de door Wastora verkochte fietsen werden veilig gesteld door de boze fietsenmakers. De bemachtigde rijwielen werden linea recta naar de Gazellefabrieken teruggestuurd en tegen hogere fabrieksprijzen weer via de georganiseerde rijwielhandel in de normale handel gebracht.

Marcus Bakker

De kwestie liep zelfs uit op kamervragen van CPN-mastodont Marcus Bakker, niet toevallig een streekgenoot van Siem de Boorder. In de vragen werd gesteld, dat manipulaties als deze het bestaan van tal van bonafide rijwielhandelaren en -herstellers bedreigden en dat hierdoor uiteindelijk de fietser niet bevoordeeld, maar benadeeld werd. Tenslotte werd geconstateerd dat het wenselijk is voorschriften vast te stellen voor contracten met het buitenland, gebeurtenissen als deze onmogelijk maken. Bakker vroeg tevens het oordeel van de minister over het feit dat export nooit heeft plaats gevonden en dat de fietsen onmiddellijk na aflevering hun weg hebben gevonden naar de Noordhollandse firma.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/fietsenoorlog_in_noord-holland.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)